2021. május 14., péntek

Hozzá kiálts!

 

G

edeon elhívását megerősítette az Úr, amikor áldozatát elfogadta (Bír 6,25-32). Csodálatos üzenetet értett meg, amit az oltár neve mond el. Az Úr a békesség. Ha békességre vágysz, az Urat keresd, mert Ő maga a békesség. Isten nélkül nincs békesség, nincs biztonság. A mai ember is keresi ezeket, de nem találhatja meg Isten nélkül. Az Úr megígérte, hogy az Ő békességét adja azoknak, akik hittel követik, akik Őreá bízzák magukat. Olyan békességet, amit a világ nem adhat meg. Gedeon most kezdi megtapasztalni a békesség erejét. Ez a békesség bizonyosságot jelent, békessége van az elhívásában. Békessége van abban, hogy cselekednie kell, ki kell mozdulnia a présház hűséből, és harcolni Isten népéért.

Az elhívás megerősítésére, feladatot kap. Ez a feladat egyben hitének próbája is. Kész-e megtenni, amit Isten mond? Vállalja-e Őt családjával, a falu lakosságával szemben is? Isten előbb haza küldi, saját területén kell elkezdeni a szabadítást. Fontos sorrend ez, előbb otthon, aztán majd a nép között. Előbb a bálványt kell eltávolítani, aztán lehet harcolni. Mindig a bálvánnyal, a hamis istenekkel kell előbb leszámolni. Az igazi ellenség nem a másik ember, hanem a hamis istenek, a világ.

Gedeon végrehajtja ezt a parancsot, igaz nem nappal, hanem csak éjjel. Engedelmeskedik ugyan, de még jelen van benne a félelem. Talán pont ezért kell otthon kezdenie, azért kell saját házát megtisztítania Baal oltártól, hogy a félelmét leküzdje. Ha megtapasztalja, hogy sikerül, akkor meg fog bátorodni. Amikor átéljük Isten szabadítását, oltalmazó kegyelmét megbátorodunk. Ez a cselekedet válik majd erőforrássá. Ahogy itt megsegít az Úr, úgy fog oltalmazni, szabadítani Midjánnal szemben is. Ha éjjel is de megteszi Gedeon, amit az Úr mond neki. Hasonlít ez a jelenet Nikodémus történetére, félt, nappal nem akart Jézushoz menni, de mégis felkereste Őt. Ment éjjel, mert meg akarta az Urat ismerni.

Gedeon tette hitvallás, amit az apja erősít meg. Megvallja, hogy Izráel Istene az élő Isten. Kiderül, hogy Baal nem tud semmit sem tenni. Baal képtelen megakadályozni Gedeont. Miért? Mert nem létezik. Viszont Izráel Ura élő valóság, örökké Létező, így meg tudja az övéit szabadítani és oltalmazni. Mindez üzenet a népnek, ne féljenek, Isten szabadító Úr. Eljött a szabadulás ideje. Ne a hamis istenekért, tévutakért, hanem az Úrért harcoljunk. A feltámadott Úr Jézust kövessük, és Ő megmutatja minden vágyakozónak, hogy él.

Az élő és ható ige terjed, emberek élete változik meg, a király ezt veszélyesnek látja (ApCsel 12,1-5). Amikor az ige terjed, a világi hatalom veszélyesnek tartja. Mert a felébredt, megváltozott életű emberek veszélyesek. Miért? Mert már nem lehet őket irányítani. Isten Szent Lelke vezeti őket. Ezáltal nem a tömeggel sodródnak, hanem a keskeny úton járnak, ha kell egyedül. Jézust követve a gyülekezet szembe kerül a világ ideológiájával, propagandájával, és bátran hirdeti Jézust, a Krisztust. A hívő ember mindig Isten üzenetét viszi a világba, és ehhez az üzenethez tartja is magát. Amikor Isten gyermekei az evangélium szerint élnek, amikor az ige ébredést hoz, akkor a világ nem tud mit kezdeni.

Heródes válasza a kegyetlenség általi megfélemlítés. A világ, a Jézus nélküli ember csak kegyetlenkedni tud. A hatalmát féltő vezető gyilkol. Ezt tette nagy Heródes is, amikor Jézus megszületett Betlehemben. A világ képtelen elviselni, hogy nem mindenki hódol meg nekik. A világ mindenkit kézben akar tartani, azt szeretné, ha mindenki neki engedelmeskedne, tőle félne. Ennek érdekében semmitől sem riad vissza. Ha valaki nem lép egyszerre a többivel, azzal példát akar statuálni. Ne ijedjünk meg tőle, bátran vállaljuk Urunkat, mint ahogy ez a gyülekezet is. Vállalták az Urat. Nem rémültek meg Heródestől, nem hódoltak meg, hanem az Úr elé álltak.

Ez a gyülekezet imádkozó közösség. A nehéz helyzetben is az Urat keresik. Buzgón imádkoznak. A gyülekezet nem embereknél kilincsel, hanem az Úrhoz kiált. Az Úr elé viszik a jelenlegi helyzetet, az Ő beavatkozására várnak. Az imádság nem meghátrálás. Amikor az Úr elé járulunk, az nem azt jelenti, hogy feladtuk, hanem azt, magasabb fórum elé visszük ügyünket. Nem mi harcolunk, nem emberi erőre, kapcsolatokra építünk, hanem az élő Istenre.

A gyülekezet imádsága nem meghátrálás, hanem harc. Mert Isten népe is harcol, csak nem karddal, és nem megfélemlítéssel, hanem imádsággal. Isten gyermeke mennyei erőket mozgósít. Nem valaki ellen harcolnak, hanem valamiért, Isten országa terjedésért. Az a fontos, hogy a megfélemlítés közepette is terjedjen az evangélium.

Megdöbbentő mennyire fél a hatalom Isten népétől. Olyan őrizetet kap, Péter mintha egy erős sereg vezére lenne. A hitből élő és hit által harcoló gyülekezet nagy dolgokra képes. Hitből élünk? Harcolunk a bűn és a világ nyomása ellen? Ha igen, hogyan tesszük? A fő küzdőtér a belső szoba csendje? Térdeinken harcolunk? A legnagyobb győzelmek mindig térden születnek.

 

 

 HOZZÁM KIÁLTS! – ÍGY SZÓL AZ ÚR TENÉKED

 

 

1.  

Hozzám kiálts! Így szól az Úr tenéked.

Hozzám, ha minden elhagyott!

Megmentlek én, s te majd nevem dicséred,

Hozzám kiálts, Urad vagyok.

Megmentlek én, s te majd nevem dicséred,

Hozzám kiálts, Urad vagyok.

2.  

Hozzá kiálts sietve, mert az ellen

Tőrbe kerít, tőrbe kerít!

Mért küzdenél magad a Sátán ellen?

Hozzá kiálts, Ő megsegít.

Mért küzdenél magad a Sátán ellen?

Hozzá kiálts, Ő megsegít.

3.  

Hozzá kiálts, sosem teszed hiába!

Szerelme, lásd, szerelme, lásd,

Örökséget szánt néked menny honában,

Hozzá kiálts, Hozzá kiálts!

Örökséget szánt néked menny honában,

Hozzá kiálts, Hozzá kiálts!

4.  

Csupán az Úr tehet szabaddá téged

A bűn alól, a bűn alól.

Meggyógyít Ő és megtisztítja élted,

Hozzá kiálts, Ő hallja jól!

Meggyógyít Ő és megtisztítja élted,

Hozzá kiálts, Ő hallja jól!

5.  

Vár rád, hogy Őt keresve szíved, elméd,

Őt megtaláld, Őt megtaláld.

Megismered dicsőségét, kegyelmét,

Csak Őt imádd, csak Őt imádd!

Megismered dicsőségét, kegyelmét,

Csak Őt imádd, csak Őt imádd!

 

Isten áldásával.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése