2021. május 13., csütörtök

Csak Ő

 

A

 próféta után az Úr angyala érkezik (Bír 6,11-24). Mert Isten munkában van. Nem feledkezik el népéről, és amikor kiált, cselekszik. Az első az ige, mindig szól, helyrerakja elképzeléseinket, megmutatja a baj okát. Azonban azzal is tisztában van, hogy mi képtelenek vagyunk magunkon segíteni. Isten nélkül, az Úr beavatkozása nélkül kevesek vagyunk. Isten már készíti a szabadítást, meg van a terve, és kiválasztotta már a célszemélyt is. Első látásra azonban nem igazán úgy néz ki alkalmasnak. Nem egy erős, határozott alkat. Inkább ő is fél, elbújik, mint a többi. Megrendítő, hogy Isten gyermekei elbújnak, az életüket féltik, és nincs senki, aki előállna és megvívna az ellenséggel. Bizony gyakran csak a hangunk nagy, és a gondtalan időkben bátrak vagyunk, de szorongattatás idején a félelem jön elő belőlünk. Így történik majd Dávid idejében. Az Úr serege remegő lábakkal nézi Góliátot és nem akad senki, aki kiállna ellene. Azonban Isten előhozza a szabadítót, egy pásztorfiút. És az ő személye megszégyenítő a katonákra nézve. Az Úr nem a királyt és nem is a harcedzett katonákat választja, hanem egy pásztort, akire senki nem számít, akiből senki nem nézi ki a győzelmet. Mint ahogyan János sem számított arra, hogy Bárány veszi át a tekercset Istentől. Mindenki alkalmatlannak találta magát, senki nem vállalkozott, csak a mi Urunk. Mert nincs más Szabadító rajta kívül. Nincs más, Aki segíthet neked, csak Ő.

Gedeon menti az életet, elrejtve csépeli a gabonát, hogy valamit megmentsen a midjániták kezéből. A túlélésre van berendezkedve. Nem keresi az Urat, sőt kételyei vannak. Nem bízik Istenben, úgy véli nincs velük Isten. Milyen jó, hogy az Úr keresi őt. Ha te nem is keresed még, de Ő igen. Ő elindul megkeresni, már akkor, amikor még bűneinkben vagyunk. Nekünk Ő még eszünkbe sem jut, de Ő munkálkodik.

Gedeon búzát csépel, próbálja menteni a menthetőt. Saját terve és módszere van, és nem imádkozik. Gyakran ránk is ez a jellemző, ma is pont ezt látni. Imádság, az Úr segítségül hívása helyett, próbáljuk mi menteni az életet. Emberi módszerekhez fordulunk, az ember munkájában bízunk, Isten oltalma helyett. Gedeonnak a barlang nyújtja a védelmet, a présház ad biztonságot, a maga által megmentett kicsi búza jelenti az esélyt, a jövőt. Mintha nem lenne Isten Izráelben.

De Isten másképp látja a lehetőségeket. Megjelenik Gedeonnak, mert tudja, hogy van, aki által adhat szabadítást. Ő hozza elő Gedeont a rejtekből. mennyire másképp látja Ő az embert. Erős vitéznek mondja, pedig nem úgy néz ki ez a fiatalember. Mégis így szólítja az Úr angyala. Miért? Mert látja benne azt, akivé lesz. Látja benne az erős vitézt. De hogyan lesz erős vitéz? Az Úr veled van! Istennel együtt. Isten plusz Gedeon, egyenlő, erős vitéz. Isten teszi azzá. Istennel együtt válik alkalmassá a feladatra. Mi is csak Vele, ha Rábízzuk magunkat, válunk alkalmassá a győzelemre. Az Úr nélkül csak a félelem marad.

Gedeon csak magára, a lehetőségeire néz. Még mindig nem látja meg az Úr hatalmát. Isten, siránkozás helyett indulásra készteti. Menj és a te erőddel. Azt az erőt, ami van, vedd igénybe, és szabadítsd meg Izráelt! Mivel Isten küldi, ez lehetséges lesz. Mert Istennek semmi sem lehetetlen. Az Úr nem fogadja el a kifogásokat. Nem a mi anyagi, és emberi erőnk, lehetőségünk a lényeg, hanem Isten ígérete. Én veled leszek! Ezen áll az akció sikere. Isten nélkül nem megy, de Vele igen. Gedeon nem saját élete jobbrafordulásáért cselekszik, Isten népe érdekében fog fellépni, és az Ő akaratát valósítja meg. Amíg Isten akaratának engedelmeskedik, vele van az Úr.

Barnabás magával vitte Pált Antiókhiába. A lélek megmutatta, eljött az idő, amikor Pál megkezdheti szolgálatát (ApCsel 11,27-30). Letelt a felkészülési idő. Barnabás értette meg, hogy az Úrnak terve van Pállal. Antiókhiában egy év alatt kiépül a missziói utak bázisa. Innen fog indulni az apostol és ide tér vissza. Ez a gyülekezet lesz a töltőállomás. Egy-egy út után itt töltődik fel a missziós csapat. Ez lényeges, mert szükség van feltöltődésre. Szükség van arra, hogy időnként megálljunk és feltöltődjünk az ige által. Jó ha a gyülekezet a töltőállomás, ha ott megkapjuk azt, ami a további szolgálathoz szükséges. Pál itt táplálékot és látást kapott.

Antiókhiában intenzív élet folyt. Jöttek a próféták és a Lélek által felkészítették őket az előttük álló történésekre. Isten Lelke felkészít és vezet. A Lélektől kapott útmutatás által fel tudnak készülni mindarra, ami következik. A tanítványok meglátják, hogy amikor eljön a nehéz idő, segíthetik egymást. Az Úr előre megszervezi övéi megmentését. Hasonlóan cselekszik Isten, mint Jákób idején, amikor Józsefet előreküldte Egyiptomba. Így szól most a Lélek által, ők pedig meghallják az üzenetet és aszerint cselekszenek.

 

 

 

TÜZED, URAM JÉZUS, SZÍTSD A SZÍVEMBEN

 

 

1.  

Tüzed, Uram Jézus, szítsd a szívemben,

Lángja lobogjon elevenebben!

Ami vagyok és mind, ami az enyém,

Tartsd a kezedben, igazi helyén!

Életem kútja, örök örömem,

Fény a sötétben csak Te vagy nekem.

Hallod imám, és bármi fenyeget,

Nem hagy el engem, tart a Te kezed.

2.  

Szorongat a Sátán, de Te velem vagy,

Hű Szabadítóm, aki el nem hagy.

Ennek a világnak fekete egén

Lényed a csillag, sugarad a fény.

Életem kútja, örök örömem,

Fény a sötétben csak Te vagy nekem.

Hallod imám, és bármi fenyeget,

Nem hagy el engem, tart a Te kezed.

3.  

Jön az örök nap már, közeledik Ő,

Mennyei honba hazavinni jő.

Röpke pillanat, míg tart a keserű,

Jézus elém jön, örök a derű.

Életem kútja, örök örömem,

Fény a sötétben csak Te vagy nekem.

Hallod imám, és bármi fenyeget,

Nem hagy el engem, tart a Te kezed.

 

 

Isten áldásával.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése