2021. június 3., csütörtök

A változás ideje

 

A

z Úr hatalmas. Az oroszlán, ami Sámsont akarta felfalni, most őt táplálja (Bír 14,10-20). Mivel Sámson nem hátrált meg, nem akarta a saját életét megmenteni, Isten hatalmas ereje, a Szentlélek által győzedelmeskedett. Az oroszlán sem állíthatja meg az Úr elhívottait, akik engedelmeskednek Neki. Dicsérjük Urunkat, és haladjunk Vele bátran előre. Ő ad erőt, és képessé tesz a félelmetesnek tűnő akadályok legyőzésére.

Sámson házassága jelzés a filiszteusoknak, új idők járnak. Elérkezett Isten szabadításának az órája. Már nem lehet gúnyolódni Izráelen, nem lehet tovább elnyomás alatt tartani őket. Isten cselekszik. Sámson Istennek szentelt, konkrét feladatra van elhíva, bizonyságot kell tennie, Isten hatalmáról, szabadításáról. A tanítvány is elhívott ember, az a feladatunk, hogy a magunk helyén hirdessük, amit az Úr tett értünk. Legyőzte gonosz ellenségünket, a sátánt, és ezáltal elkészítette a bűn hatalmából való szabadulást. Nem kötelező már elbukni, különösen nem a földön maradni. Eljött Jézusban a változás ideje. Azért érkezett a világba, hogy felemeljen a földről, összerakja az életünket, és tanítvánnyá tegyen. Isten országa lámpásai lehetünk Általa.

Sámsont ugyan az ösztönei vezetik, Isten azonban felkészíti a filiszteusokkal való harcra. Az oroszlán legyőzését követően pár nap múlva megnézi a tetemet, és mézet talál benne. A Lélek bölcsességet ad neki, és egy találós kérdést állít össze. Ez lesz a kapcsolódó pont a bizonyságtételhez, ez alapján döbbenti rá a filiszteusokat, hogy lejárt az idejük. Nem nyomhatják el továbbra is Izráelt. A gonosz, a bűn, a betegség és a megkötözöttség elleni harchoz ad az Úr eszközöket.  Meglátjuk-e az elénk kerülőket, és eljutunk-e a méztől, az egyszerű, mindennapi dolgoktól Istenig?  Járjunk nyitott szemmel, és az Úr megláttatja azt, amin keresztül bizonyságot tehetünk az Úrról. És mindezt erőlködés, és erőltetés nélkül vihetjük végbe.

Isten ezen történések által Izráel fiait bátorítja. Ne a múltra nézzetek, ne rettegjetek eljött a szabadítás ideje. Készüljetek fel egy új Istennel megélt életre. Isten nem feledkezik el rólatok, szabadulást és áldást készít. Az evangélium hirdetése üzenet a változás idejéről és lehetőségéről. Jézus a kereszten mindent elvégezett. Szabad lehetek, kijöhetek a börtönből, és végre elkezdhetek élni. Minden nap az Úrral indulhatok el. Sámsont megszállta az Úr Lelke, vagyis birtokba vette, irányította, így azután az Úr jelenlétében ment. Hová ment? Az elnyomó filiszteusok területére. Isten Lelke jelenlétében ment, nem volt egyedül. Mi is az Úrral együtt mehetünk utunkon, és Őreá számíthatunk. A környezet meglátja, hogy az Úr van jelen általunk. Képessé tesz szolgálni mások felé.

Azonban sátán igyekszik Isten tervét megakadályozni. Ezért felhasználja Sámson feleségét, és Sámson ösztöneit. Erőt kapott a Lélektől, de természetében gyönge maradt. A felesége naponta unszolja, mondja el neki a választ, és Sámson, nem tud szilárd maradni. Mivel csak a nyers erőre épít ez a názír, és nem teszi egész életét az Úr kezébe, képtelen nemet mondani. Az asszony nyafogásával, ígéreteivel leveszi lábáról a férjét. A gonosz a test vágyain keresztül éri el célját. Ezért fontos, hogy mindig tagadjuk meg magunkat, és ne a testnek, hanem Isten lelkének engedjünk. Az érzelgősség, a testi érzelmek nem azonosak az igazi szeretettel. Meg kell tanulnunk nemet mondai a vágyaknak, mert az Úr által ez lehetséges. Erőt kapunk arra, hogy nemet mondjunk önmagunkra, és igent Isten akaratára. Ez harcba kerül, de az Úr Jézus is kimondta, ne úgy legyen amint én akarom, hanem, amin Te Atyám.

Pál rádöbben miért is kellett Európába mennie, ezért, mert tele van bálványokkal (ApCsel 17,16-21). A bálványok közé hozza az élő Istent, a feltámadott Krisztust. Mivel a bálványok nem segítenek, bizonyságot tesz a Krisztusról, aki tud segíteni. És ez nem csupán prédikáció, megtapasztalás is van mögötte.  Sok ember élte át, hogy a feltámadott Úr megállította a romlás útján, és új emberré tette. Jézus magát az embert változtatja meg. Aki segítséget kérve jön, mert szeretne más ember lenni, szeretne Istennel élő kapcsolatba kerülni, az ezt meg is tapasztalja.

Pál Athénban sétál és nem lenyűgözi a város művészete, az építészet alkotásai, hanem háborog lelkében. Háborog, mert látja, hogy mindezek mögött Isten nélküli életek állnak. A bálványok, a monumentális építmények belső szomjúságról beszélnek. Ezek az emberek lelkileg szomjaznak.  Azért küldte ide az Úr, mert szeretné az itt élők szívét az élő víz forrásánál felüdíteni. Ez a forrás az Úr Jézus Krisztus. És aki ebből iszik, az nem szomjazik meg soha. Az már nem a világ poshadt pocsolyáihoz megy, hanem a forrásból merít. Az odamegy Jézushoz és kér Tőle, kéri az élő vizet, és Ő ad. Merítettél már az élő vízből? Átéled, hogy naponta feltölt és megelégít ez a víz?

Pál nem azt mondja minden rendben, csodálatos kultúra, hanem látja a szomjúságot, ezért megy és hirdeti Jézust és a feltámadást. Nemcsak a zsinagógában beszél az evangéliumról, hanem a téren forgolódóknak is. Az apostol meglátja a lehetőséget. Mindenütt tud az igéről beszélni. Tudja, hogy mindenkinek kell hallani az Úrról. Azzal is tisztában van, a szép külső mögött, gyakran problémás belső van. És ő a felszín mögé akar elérni. Ezért hirdeti a feltámadást. Jézus igazi változást hozott.  A belső, a lelki halálból, mozdulatlanná merevedett, reménytelennek látszó életből is van feltámadás. Jézus kihoz a mozdulatlanságból.

Az athéniakban ott volt a vágy a megértésre. Nem elég nekik, hogy hallanak valamit, hanem meg akarják érteni, miről van szó. Ott van-e bennünk is ez, meg akarom érteni, miről van szó a Bibliában? Meg akarom érteni Isten üdvtervét, és azt, hogy mi a célja velem? Ha igen, akkor ma is keressem az Úr akaratát! Vegyem úgy kézbe az igét, hogy választ akarok kapni! Addig maradjak az úr előtt, amíg nem hallom meg üzenetét. Kérjem, hogy munkálkodjon bennem.

 

 

Rád tekint már hitem, Megváltóm, Istenem

 

1. Rád tekint már hitem, Megváltóm, Istenem, A Golgotán: Halld könyörgésemet, És

vedd el vétkemet; Mostantól hadd legyek Tied csupán.

2. Szívemet töltse be Kegyelmed ereje Buzgósággal! Meghaltál érettem; Add: szívem s

életem Teérted éghessen Forró lánggal!

3. Ha elfog utamon Félelem s fájdalom: Fogd kezemet! Derítsd fel éjemet, Szárítsd fel

könnyemet: Tévelygésben ne hagyd Én lelkemet!

4. Éltem ha fogyva fogy, És a halál ahogy Jön már felém: Megváltóm, ments te meg

Kétségtől engemet, Nálad hogy üdvömet Meglássam én.

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése