2021. június 11., péntek

Bátorítás

 

A

mikor a szentíró visszafelé tekintve úgy értékel, „abban az időben, amikor nem volt király Izráelben,” az mindig azt jelzi, megbomlott az Istentől kapott rend (Bír 19,1-10). Igen, mert az a fordulat, hogy nem volt király, a rend hiányára utal. Végső soron Isten hiányára utal. Nem azt mondja, hogy nem volt jelen Isten Izráelben, hanem azt, nem úgy tekintettek rá, mint királyukra. És ha Isten nem király, akkor az igéje sem mérvadó. Miről beszél az életünk? Isten királyi uralmáról? Látható, hogy az Úr Jézus uralkodik az életem felett? Vagy azt üzenjük, hogy a magunk urai vagyunk. És itt most nem az a lényeg, amit mondunk. Ezek az emberek is azt mondták, ők Istenhez tartoznak. A lévita eleve az Úr szolgája volt. Aki látta tudta, hogy ez az ember Jahvét szolgálja. Azonban ha az életére figyelt valaki, már nem ezt látta. Neki is azon a területen voltak gondjai, amely terület ma is sokak számára problémás. A férfi nő kapcsolattal voltak problémái. Ez a lévita másodfeleséget vett magának. Ez jelzi, hogy volt felesége, de valami gond támadt a kapcsolatukban. És a problémát egy ágyassal, akit később feleségül vett próbálta megoldani. Hányan gondolják ma is azt, majd egy másik kapcsolat megoldás lesz a problémákra. Azt láthatjuk azonban, hogy semmi sem oldódott meg. Még több probléma keletkezik. A másodfeleség házasságtörést követ el, majd valószínűleg pont az ebből fakadó konfliktus miatt, hazaköltözik.

Azonban ez sem megoldás. A problémát az Úr elé kell vinnünk. Isten igéjére figyelve kereshetjük a segítséget. Házassági válságra is az Úrtól jön a segítség. Ő a legjobb házassági szakember. Mert ki is értene hozzá, ha nem az, Aki szerezte a házasságot. Hányszor megfeledkezünk erről, és magunk igyekszünk megoldást találni. A mi megoldásaink általában korunk megoldását alkalmazza. Amit a világ elfogadottnak tart, azt alkalmazzák sokan. Urunk szava ezen a területen is érvényes: Köztetek azonban ne így legyen. Isten népe között soha nem a világ rendje az iránymutató. Mivel itt lévitáról van szó, neki már eleve tudnia kellett, mi az isteni rend. Tisztában kellett lenni azzal, Isten hogyan látja a házasságot. A Biblikus látás sok problémát megelőzhet. Sőt nem elég a biblikus látás, a hozzá való ragaszkodásra van szükség. Nem elég tudni az igét, meg is kell azt tartani. Az igéhez való igazodás jó irányba terelget minket. Az ige Isten akaratával megegyezően tanítgat. Hiszen az ige, Isten szava. Ha komolyan vesszük, amit olvasunk, akkor tudni fogjuk, mi Isten akarata.

A lévita később utána megy a másodfeleségének, megbocsát neki. Azonban határozatlan lesz. Nem igyekszik vissza, hanem enged a marasztalásnak. Ez arra utal, hogy az első feleségével sincs rendben a kapcsolata. Hajlik arra, hogy marad. Nehezen dönt, de végül elindul.  Amikor nem az Úr szava vezérel, befolyásolhatóvá válunk. Akinek nincs látása, arra a környezete hat. Ahogyan a lévita ingadozik, ahogy a testen keresztül lehet rá hatni, úgy él ezzel a lehetőséggel a sátán is. Mindent megtesz, hogy ne Isten irányítson minket. Azonban az ige kéznél van, csak elő kell venni, és amikor meghalljuk Urunk szavát, induljunk, ne tétovázzunk, mert az veszélyes. Lót is tétovázott, amikor az angyal kihívta Sodomából, úgy kellett szinte megragadni és kivezetni onnan. Ne tétovázzunk, hanem induljunk az Úrral oda, ahová vezet!

Az evangélium érkezése és munkássága felbolydította Efézust (ApCsel 20,1-6). Amikor Isten országa megérkezik akár csak egy életbe is, ott felbolydulás történik. Isten országa összecsap a régi életünkkel, természetünkkel, és a világgal. Sátán nehezen enged el, örökre a karmai között akar tartani. Ehhez felhasználja a környezetünket. A világ jól él az Úr Jézust még nem ismerő, a nem Őt követő emberből. A kívánságain keresztül magához csábítja a világ. Úgy tünteti fel kínálatait, hogy nélkülük élni nem lehet. Amit kínál, az jelenti a boldogságot, sugallja. Holott nincs másról szó, mint a pénzünkről. Azt akarja a világ. És ha nem tudja megszerezni, támadásba lendül. Ahol Isten országa beköltözik, mint néhány efézusi életébe, ott már nem a világ portékait vásárolják. Ők már nemet mondanak a kegytárgyakra, a pótszerekre, mert van az életüknek gazdája. Krisztus mindennél többet jelent nekik.

A jegyző végül lecsendesíti a tömeget, Pál apostol pedig továbbmegy. Mielőtt megtenné bátorítja a tanítványokat. Mert Pál továbbmegy, a hívőknek, a gyülekezetnek abban a közegben kell tovább élniük. Ott kell Isten országa hatalmát érvényesíteniük. Bátorítja őket az apostol, mert erre szükség is van ilyen ellenséges környezetben. A világ mindig is ellenséges marad Isten gyermekeivel szemben. A bátorítás arra hivatott, hogy ne ijedjenek meg az ellenség tajtékzásától. Álljanak bátran ellene, és akkor elfut tőlük. Mert Isten országa nagyobb hatalom, mint a gonoszé. Mi lehet, hogy látjuk a tombolását, halljuk ordítását, de ne féljünk, mert az Úr megkötözte az oroszlánt. Sámson történetéből tudjuk, Isten gyermeke az Úr Krisztusba vetett hit által még az ordító oroszlánnal is szembeszállhat. Van győzelmi esélyünk. Sőt nemcsak esélyünk van, hanem úgy állhatunk vele szemben, hogy biztos a győzelem. Ne ijedjünk meg tehát, és ne hátráljunk meg. Mert mi nem a meghátrálás emberei vagyunk, hanem a hitéi. Az Úr igéje minket is bátorít, ne adjuk fel, hanem menjünk bátran tovább. A bátorításban benne van, Én veled maradok! Pál elmegy, de az Úr velük marad!

 

 

Jer, kérjük Isten áldott Szentlelkét

 

1. Jer, kérjük Isten áldott Szentlelkét Legfőképpen az igaz hitért, Hogyha jő a végóra,

mellénk álljon, Hazatérésre készen találjon, Könyörüljön.

2. Jer, Világosság, ragyogj fel nekünk, Hogy csak Krisztus légyen mesterünk, El ne

hagyjuk őt, mi hű Megváltónkat, Aki népének örökséget ad. Könyörüljél.

3. Ó, Szeretet, áraszd ránk meleged, Hadd kóstoljuk édességedet; Tiszta szívből min-

denkit hadd szeressünk, Egyességben és békében éljünk. Könyörüljél.

4. Ínségeinkben fő Vigasztalónk, Halál ellen megbátorítónk, Össze ne hagyj esni, ha el-

lenségünk Reánk jő s romlást készít már nékünk. Könyörüljél.

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése