2021. június 1., kedd

Felforgatás

 

I

zráel élete nem sokat változott, mihelyt szabaddá váltak, ismét azt tették, amit rossznak lát az Úr (Bír 13,1-25). Vajon van-e változás az életemben? Vagy csak addig tart a hit, az Úrnak való szolgálat, amíg Isten megsegít? Amikor Ő lehajol és kiment a bajból, hogyan élek? Nem jellemző ez rám is, hogy azt teszem, amit rossznak lát az Úr? Mit jelent ez? Nem azt jelenti ez, hogy mindenki gyilkos, tolvaj, gonosz ember, hanem inkább azt, hogy a környezetükhöz igazodtak. Átvették más népek szokásait. Mert amit Isten rossznak lát, azt a világ jónak látja. A körülöttünk élő emberek mivel Istent nem ismerik, fordítva látják a dolgokat. Amire a társadalom azt mondja jó, az nekik is jó, akkor is ha, az Isten igéje másképp vélekedik. A Biblia azonban arról tesz bizonyságot, hogy ami a világ előtt jó, amit a környezet elismer, az az Ő szemében rossz. És pont ez a lényeg, hogyan látja Isten a dolgaimat?

Mivel elfordultak Istentől, Ő a filiszteusok kezébe adta őket. Megfogott ez, hogy adta, tehát nem véletlenül kerültek a filiszteusok hatalma alá. Isten adta őket a kezükbe. Ez lehet, nekünk nem tetszik, tiltakozunk, nem így kell érteni, mert Isten szeret és nem adja népét ellenség kezébe. De az ige mást mond. Rámutat, Isten a bűnt nem tűri, de nem is legyint Izráelre, hanem ébresztgeti őket. Azért adja az elnyomást, a bajt, a csapásokat, hogy általuk felrázzon, rádöbbentsen, baj van. És mire erre ráeszmélnek, már készíti a szabadulás útját. Hogyan? Egy gyermektelen házaspár által. Ők azt gondolták Isten büntetése van rajtuk, pedig Isten áldása, terve volt készülőben. Életüknek Isten tervéhez, az Úr órájához kellett igazodni. Amikor az Istentől való idő elérkezik, az Úr kijelenti akaratát. Isten megmutatja az a Ő tervét, csak keresd, és várj Rá! Figyelj felfelé hittel, és lásd meg, az Úrnak terve van veled.

Eddig meddő voltál, de most teherbe esel, szól az üzenet Manoah feleségének. Talán te is keseregtél, mert terméketlennek látod életed, szolgálatod. Az ige így szól, eddig az voltál, de mostantól fogva. Mostantól fogva változás állhat be. Miért? Mert az Úr mondja. Olyan jó látni, hogy senki nincs véletlenül ezen a világon, már az anyaméhben akar az Úr, és terve van veled. Azon múlik mindez, hogy ezt a tervet akarom-e megismerni és átvenni? Vagy megkísért a függetlenség, majd én megvalósítom magam, Isten nélkül?

Ahhoz, hogy Isten tervét felismerje a születendő gyermek, a szülők imádságára, az Úr akaratának keresésére is szükség van. Mánóah Istent kérdezi, mit tegyenek a gyermekkel, Tőle akarnak tanulni. Ez jó útmutatás. Gyermekeinket akkor tudjuk helyes irányba segíteni, ha az Úrtól tanulunk. Ne a világ tanácsoljon, ne a nem hívő szakemberektől kérjünk segítséget, hanem forduljunk az Úrhoz. Mivel Ő adja az életet ért is hozzá. Isten az Úr Jézusban ad választ, Ő a minta, Őhozzá igazodhatunk.

Sámson megszületett, és amikor felnőtt, az ige, a Lélek munkálkodni kezd benne. Nyugtalanítani kezdi. Azt jelenti, nem hagyta nyugodni a Lélek, nem engedte, hogy természetesnek vegye az elnyomást. Így kezdődik, az Úr Lelke nyugtalanít, szívünkbe vési, nem jó úgy, ahogy élsz. Ne fogadd el, hogy ennek így kell lennie. Lásd meg, Isten jobbat készített! Ha megláttad, és nyugtalan lettél, mozdulj, és változtass! Ne maradj tovább abban, amire az Úr azt mondja, nem jó. Ne a kényelmet a mozdulatlanságot válaszd, hanem Őt, és Vele a szabadítást, a változást! Amikor nyugtalan vagy, csendesedj el, és vizsgáld meg, nem-e az Úr nyugtalanít?

 Mondhatnánk, jól kezdődött az európai út, megverték Pált és börtönbe vetették, de ő nem adja fel, nem fordul vissza (ApCsel 17,1-9). Viszi tovább az evangéliumot. Mi mit mondanánk, ha a bizonyságtételünk következménye ilyen lenne, mint amit az apostol átélt? Tovább mennénk vagy visszafordulnánk, Mert a gonosz pont azt akarja elérni, hogy adjuk fel. El akarja venni a kedvünket a további szolgálattól. Látod, mibe kerül ez neked, nem éri meg. Élhetnél nyugodtan, ha nem foglalkozol Jézussal. Még Istenben is hihetnél, lehetsz vallásos, eljárhatsz időnként a templomba is, csak Jézussal ne foglalkozz. Ne add át az életed, és ne tedd, amit mond. Erre megy ki a játék? Sátán el akar téríteni a keskeny a krisztusi úttól. Pál nem engedte ezt neki, te se engedd!

Pál megy tovább, viszi az élet beszédét, és az új helyen is a zsinagógával kezdi. A zsidóktól sok bántást kap, mégis mindenütt bizonyságot tesz nekik a Krisztusról. Rámutat, hogy a Krisztus nem más, mint Jézus. A Megváltó eljött, életét adta az övéiért. Aki hisz Benne életet nyer. Mindezt az Írások alapján bizonyította nekik. Azért volt ez lehetséges, mert Pál jól ismerte az Írásokat, a Bibliát. Ma is a Biblia alapján bizonyíthatjuk, hogy Jézus a Krisztus. A Biblia alapján ismerhetjük meg Istent és élhetjük át Jézus által a bűnből való szabadulást. A Biblia mondja el, ha eddig távol voltam Istentől, most hit által Jézusért, közel kerülhetek Hozzá. Isten azt akarja, hogy jöjjek a közelébe, ne féljek, ne maradjak távol Tőle. Mert a Vele való közösségben van felszabadulás.

Mennyire valóság, amit az Úr Jézus mondott: Nem békességet hoztam, hanem tüzet. A tűz lángol, és felforgatja a világot. Azért küldi az Úr az evangéliumot, hogy kiforduljon az életünk a megszokott kerékvágásból. Kifordít a bűn, az engedetlenség útjáról, és ráállít Isten útjára. Új irányba segít, újfajta életformát ajándékoz. És ez, ha több embert elér, megmozgatja az adott települést. Nem marad az élet a régiben. Isten ma is fel akarja forgatni az életünket, a környezetünket. Azt akarja, hogy végre az istennélküliségből, hitre jutva, krisztusi életet kezdjünk élni.

 

 

Tudom, az Úrnak terve van velem

 

1. Tudom, az Úrnak terve van velem!

Tudom, az Úrnak terve van velem!

Ezért hálás életem,

Őt dicsérem szüntelen.

Tudom, az Úrnak terve van velem!

 

2. Tudom, az Úr vezet az utamon!

Tudom, az Úr vezet az utamon!

Ezért hálás életem,

Őt dicsérem szüntelen,

Tudom, az Úr vezet az utamon!

 

3. Tudom, az Úr velem van minden nap!

Tudom, az Úr velem van minden nap!

Ezért hálás életem,

Őt dicsérem szüntelen,

Tudom, az Úr velem van minden nap!

 

4. Tudom, az Úr megőriz mindenkor!

Tudom, az Úr megőriz mindenkor!

Ezért hálás életem,

Őt dicsérem szüntelen,

Tudom, az Úr megőriz mindenkor!

 

5. Tudom, az Úr mindent jóra vezet!

Tudom, az Úr mindent jóra vezet!

Ezért hálás életem,

Őt dicsérem szüntelen,

Tudom, az Úr mindent jóra vezet!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése