2021. június 2., szerda

Oroszlánból méz

 

S

ámsont nyugtalanította az Úr Lelke, meglátta, tennie kell valamit, azért, hogy megszabaduljanak a filiszteusok hatalmából (Bír 14,1-9). Sámson názír, Istennek szentelt, ami azt jelenti, az Úrnak szánja magát egy feladatra az Úr eszközévé válik. Azonban nem magától lesz alkalmas, hanem Isten Lelke által. Mert a mi alkalmasságunk nem magunkban van, Isten tesz alkalmassá minket, és ez már egy új szövetégre szól. Ha megismerem az Úr Jézust, Benne egy új szövetségre kapok elhívást. Isten országa polgára leszek, és az elhívás ennek az országnak a képviseletére szól. Isten országa követe lehetek a világban. Bemutathatom az Úr hatalmát. Az a feladatom, hogy megmutassam ebben a világban Isten országát, annak működését, és erejét. Hadd lássák meg az emberek, hogy nem kell félni az ellenségtől. Jézus Krisztusban van szabadítás, és Isten országában gyógyulhat, helyreállhat az életünk. Meg kell ismerkednünk az Istentől kapott lehetőségekkel. Sámson is erre kapott elhívást. Mutassa meg Isten hatalmát, és ezáltal adjon reménységet népének.

Sámson szolgálata úgy kezdődik, hogy elmegy és meglát egy filiszteus nőt, a szemei, a vágyai, az érzelmei vezetik. Most még Isten ezt felhasználja arra, hogy kapcsolatot alakítson ki a filiszteusokkal, de ez a terület inkább gátolni, mint segíteni fogja. A szeme vezeti a későbbiekben is és nem az Úr. Isten ezt is felhasználja ugyan, de nem tud igazán kiteljesedni a szabadítás, mert Sámson az ösztöneire hallgat. Így azután csak az ereje válik szolgálattá, de az életvitele nem.

Szülei nem értik őt, tudják, hogy az Úrnak terve van vele, ezért megteszik, amit kér, elmennek vele Timnába. Az úton Sámson egy fiatal és erős oroszlánnal találkozik. Meg akarja állítani, mert az oroszlán sátánt szimbolizálja, aki meg akar állítani. El szeretné érni, hogy ne menjünk tovább az Úr útján. Azt akarja adjuk fel és forduljunk vissza. Sámson nem teszi ezt meg, hanem szembeszáll az oroszlánnal. És ez nem a saját, hanem az Úr ereje által történik. Ne hátrálj meg, bármilyen oroszlán toppan eléd. Mert mi nem a meghátrálás emberei vagyunk, hanem a hitéi. És ez jelzi, nézzünk Urunkra, mert Ő a győztes, Ő az Aki a kereszten legyőzte a gonoszt. Majd elküldte a Szentlelket, és így nem egyedül kell szembenéznünk a támadással. Nézz Jézusra, kérd a Szentlélek erejét, és fordulj szembe az oroszlánnal. Isten Lelke által győzhetünk. Az oroszlán mindig akkor toppan elénk, amikor az Úr útján járunk. El akar téríteni, de ne engedjük. Sámson megmutatja, az Úr nevében tovább mehetünk az úton.

Sőt azt is megláttatja az ige, hogy a rossz is javunkra szolgál. Mert az oroszlán tetemében pár nap múlva méz lesz. Ami el akart pusztítani, táplálékká, erőforrássá válik. Isten a rosszból jót hoz elő, és övéi érdekében felhasználja. Az Úr Jézust megölték a kereszten, és Ő meghalt, azonban Isten a halálból életet hozott elő. Krisztusban meghalunk a régi életnek, és egy újra támadhatunk fel. És ebben az életben az Ő erőforrásaira támaszkodhatunk. Nagyon lényeges, ne ijedjünk meg, amikor elénk toppan az oroszlán. Mindig hirtelen áll elénk, pont azért, hogy megrémítsen, azt sugallja, vége, nincs tovább. De Isten lelke által van folytatás. Vele győzhetünk. A méz erőt ad, és ez a méz Isten igéje. A zsoltáros megvallja: „Milyen édesek ínyemnek ígéreteid! Édesebbek, mint számnak a méz (Zsolt 119,103).”

Isten Lelke munkálkodik, de Pál szolgálata mindenütt nehéz (ApCsel 17,10-15). A zsidók támadják őt, és szinte kézről-kézre adják a testvérek, hogy megmentsék az apostolt. Mindez arra is rávilágít nemcsak ellenségek, hanem testvérek is vannak. Az Úr ad olyan embereket, akik befogadják az igét, és védelmezik Pált.

Szinte felkiáltunk, amikor a Béreai zsidókról olvasunk: ilyen is van? Nem támadják Pált, hanem nyitott és szomjas szívvel fogadják az evangéliumot. Az ellenségeskedés, az elutasítás helyett, utána járnak, igaz-e amit Pál mond? Tegyünk mi is így, ne utasítsuk el az igét azonnal, hanem magunk is járjunk utána. Keressük meg az igében, hogy amit hallunk, az valóban úgy van. Gyakran azonnal elutasítjuk a szokatlannak tűnő gondolatot, vagy hagyományainkkal feleltetjük meg, ahelyett hogy az ige mérlegére tennénk. Kutassuk mi is az Írásokat! Vegyük kézbe a Bibliát, és forgassuk addig, amíg meg nem bizonyosodunk arról, amit hallottunk. Isten az Igén keresztül vezet, és ha őszintén meg akarjuk ismerni az igazságot, az fel is tárul előttünk.

Az ellenség nem szívleli, ha az igét hirdetik, ha az terjed. Nincs Pál ellen semmi különös indok, csak az, hirdeti Isten igéjét. Megy és viszi az evangéliumot más népekhez is. A gonosznak ma sem tetszik, ha szól az ige, és nyomán életek születnek újjá. Sátánnak nem a vallásos összejövetelekkel van baja, hanem az ige által létrehozott új élettel. Sátán tudja, hogy Isten az ige által munkálkodik. Elhinti a magot és az szívünkbe jutva, elvégzi a maga munkáját. És a gonosz pont ezt nem akarja. Nem akar krisztusi embereket, mert általuk megújul mindaz, amit Ő elront, tönkretesz. Isten igéje szembeszáll a gonosz romboló munkájával. Ha bekerül az életünkbe Isten szava, gyökeres változást visz végbe. Láthatóan újjá formál, és Jézus követőjévé tesz. Vigyük tovább bátran az igét, mondjuk el másoknak az örömhírt.

 

VÁGYOL-E ELHAGYNI BŰNEIDET?

 

1.  

Vágyol-e elhagyni bűneidet?

Az Úr vérében van nagy erő.

Vágyol-e győzni a Sátán felett?

E vérben csodás az erő!

Van erő, van, csodás erő van

Jézusunk vérében,

Van erő, van, csodás erő van

Jézus drága, szent vérében!

2.  

Ó, ha a büszkeség rabja vagy tán,

Jézus vérében van nagy erő!

Jöjj csak, hisz gyógyírt lelsz a Golgotán,

E vérben csodás az erő!

Van erő, van, csodás erő van

Jézusunk vérében,

Van erő, van, csodás erő van

Jézus drága, szent vérében!

3.  

Érzed-e, hogy szíved oly salakos?

Jézus vérében van nagy erő!

Tisztátalan szívet tisztára mos,

E vérben csodás az erő!

Van erő, van, csodás erő van

Jézusunk vérében,

Van erő, van, csodás erő van

Jézus drága, szent vérében!

4.  

Szolgálni vágyol-e Jézust talán?

Jézus vérében van nagy erő!

Csak neki zengeni nap nap után?

E vérben csodás az erő!

Van erő, van, csodás erő van

Jézusunk vérében,

Van erő, van, csodás erő van

Jézus drága, szent vérében!

 

Isten áldásával.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése