2021. június 17., csütörtök

Kutasd az Írást!

 

A

 szerző nem úgy kezdi, hogy ő Izráel királya, hanem prédikátorként mutatkozik be (Préd 1,12-18). Olyan király ő, aki prédikál, vagyis hirdeti Isten tetteit. Beszél az Úr munkájáról, mert Isten országa az első számára. A prédikátor tisztában van azzal, hogy mindent Istentől kaptunk. Ezért Őt dicséri. Mindenért, amire rácsodálkozik Istennek hálás. Nem önmagát tartja legnagyobbnak, hanem Istent. Élete Isten munkájáról beszél. Fontosnak tartja Isten megismertetését. Ez a hívő ember feladata, prédikálni, vagyis beszélni az Úrról. Nemcsak szavainkkal, hanem életünkkel is bizonyságot teszünk.

Salamontól példát vehetünk, bölcsességet, értelmet kért az Úrtól, és amikor ezt megkapta használta is. Azért kapta a bölcsességet, hogy használja, és ezt komolyan is vette. Nemcsak elfogadott kész véleményeket, hanem maga utána járt a dolgoknak és megvizsgálta azokat. Azért kapjuk az értelmünket, hogy használjuk, vizsgáljuk meg az élet dolgait. És elsősorban itt Isten dolgairól van szó.  Ne úgy hozzunk Isten felől döntést, hogy nem ismerjük, hanem igyekezzünk Őt megismerni, kezdjük el tudatosan figyelni a teremtett világot. Aki elfogulatlanul, minden eddigi tudást félretéve figyeli a teremtést, el fog csodálkozni a sok csodán, amit lát. És már ezek is arra késztetnek, hogy elismerjük a Teremtő hatalmát. Aki megfigyel egy növényt, egy madarat arra kell, hogy jusson, ezt Valaki megtervezte, Valaki elkészítette a genetikus kódját. Mert az élőlények nem egyszer működnek fantasztikusan, hanem évezredek óta, hibátlanul működik minden.  Minden új élet a neki megfelelő módon működik, és ez is az Urat dicsőíti. Ráadásul ilyet a modern ember sem tud létrehozni. Amit mi készítünk, minden mű.

El kell kérnünk a kutatási vágyat, különösen, ha az Urat szeretnénk megismerni. Ne hozzunk addig véleményt, amíg nem járunk utána annak, ki is az Isten. Nem könnyű feladat, mert nincs egy hely ahová bemehetnénk, és ott találnánk. Istent csak azért ismerhetjük meg, mert kijelenti magát. Elmondja, hogy kicsoda. Ez a kijelentés a Szentírásban elérhető. Ott beszél Isten magáról, ott mutatja meg magát. Hogyan? Tetteiben, és Jézus Krisztus életében, tanításában és cselekedeteiben. A lehetőség adva van, de fel kell gerjeszteni magunkban a megvizsgálás vágyát. Rá kell szánni az időnket, gondolkodásunkat, hogy megismerjük Őt. Kezdjem el olvasni a Bibliát imádkozó szívvel, és a Szentlélek feltárja előttem Isten Lényét. Meg fogom ismerni, felragyog előttem a bűnösök iránti kegyelme és szeretete. Meglátom mit tett értem, életét adta oda, hogy életem lehessen. Aki előtt mindez feltárul, annak nem lesznek kétségei, az hálás szívvel borul le az Úr előtt, mennyei Atyja előtt. Mégpedig azért, mert az ige olvasása közben nem csupán elsajátítok ismereteket, hanem találkozom az élő Istennel. Rádöbbenek, hogy nekem is Őreá, az Ő kegyelmére van szükségem, és aki megtapasztalja Isten bűnbocsátó kegyelmét, az új emberré lesz. Aki pedig újjá lesz, az előtt nem kétséges, Isten létezése. A személyes kapcsolat teszi egyértelművé Isten létét.

Pál a templomban tölti a fogadalmát, azonban ez a hely sem ad védelmet a fanatikus zsidók ellen (ApCsel 21,27-40). Nem az élő Isten ismerete, hanem a vak vallásosság mozgatja őket. Ez a hit nem az emberekért buzgólkodik. Nem az a célja ennek, hogy a bűnösöket életre segítse. A fanatizmus a kultuszt, a hagyományt védelmezi mindenekfelett. Még az ember sem fontos, csak a vak hit, a szokások megtartása és áthagyományozása. Mi van a szívemben, élő Krisztusba vetett hit, vagy csak a hagyományok buzgó ápolása. Amit ezek a zsidók képviselnek, nem ad életet. Ez pusztít, tönkretesz. Láthatjuk, hogy Pálnak is neki mennek. Hagyományuk az életnél is fontosabb. A kultusz védelméért ölni is készek. Ez csupán üres vallás, amiben nincs élet, csak merev hagyomány. És ez pusztít. Vakká teszi az embereket, és gonosz tettekre is képessé, amit ők Istennek tetsző dolognak tartanak.

Meg kell látnunk az igét olvasva, hogy Isten nem ilyen pusztító vallást, hanem élettel teljes hitet ajándékoz. Isten élő kapcsolatba lép hit által azokkal, akik vágyakoznak utána, akik keresik Őt. És aki megismeri az Urat, az életmentővé válik. Nem a maga igazát, vagy hagyományait védelmezi, hanem az igazi élet felé segíti az embereket. Élet csak Krisztusban van. A Krisztusba vetett hit, az igazi keresztyén élet mindig menti az embert, mindig az Élet felé segíti. Nincs benne gyűlölet, nem akar senkit elpusztítani, tönkretenni, hanem az igazi és örök élettel kívánja megismertetni. A krisztusi ember nem fél, mert túl lát a földi léten, tudja, hogy a halál után van tovább. Krisztus által igazi, bűn, betegség, fájdalom, és szenvedés nélküli élet vár rá. Ezért másokat is igyekszik Isten országába bevezetni. Az Úr Jézushoz tartozni csodálatos, nincs ennél megrendítőbb. Én bűnös, nyomorult, aki annyi bajt okoztam Neki, akiért meg kellett halnia, fontos vagyok Neki, szeret, és pont értem jött a világba. Igen, Ő azért jött, hogy életem legyen, és bővelkedjek. Ő nem kifacsar, hanem hit által meggazdagít.

Azt is megláthatjuk Pál jeruzsálemi tartózkodásán keresztül, hogy aki az Úrra bízza magát jó kezekben van. A veszélyes helyzetekben sincs kiszolgáltatva, amikor reménytelennek tűnik a helyzet, az Úr küld segítséget. Nincs az az élethelyzet, amiben Ő ne lenne jelen. Nem tud olyan körülményt kialakítani a gonosz, ami elzárna Istentől. Az Úr kezében a római hatalom is eszköz. Felhasználja ezt a gépezetet Pál megmentésére. Sőt általa jut el Rómába. Ami emberileg elkeserítőnek tűnik, az a láthatatlan világba tekintve értelmet nyer. A fogság, a bilincsek, mind segédeszközök az Úr kezében. Soha ne a körülményre, hanem mindig az Úrra tekintsünk! Lássuk meg, hogy jelenlegi helyzetünk által is a cél felé segít.

Az apostol még most sem az életét félti. Nem arra biztatja a katonákat, hogy minél gyorsabban mentsék őt ki, és helyezzék biztonságba. Tele van a szíve népe iránti szeretettel, ezért engedélyt kér a szólásra. Itt is, és még most is, bizonyságot kíván tenni. Emésztő tűz kényszeríti Krisztus nevének és hatalmának megvallására. Ez a tűz visz előre minket is? Mi is mindenütt készek vagyunk vallást tenni a bennünk élő reménységről?

 

 

 

Olvasd egyre szent Bibliád

 

/:Olvasd egyre szent Bibliád,

Szent Bibliád, szent Bibliád!

Minden nap mondj buzgó imát,

Nőni így fogsz hát!:/ 3x

Olvass igét, mondj hő imát,

Nőni így fogsz hát!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése