2021. június 10., csütörtök

Az Úr szabadít

 

D

án nemzetsége elindult az új terület megszerzéséért (Bír 18,11-31). Távolról nézve úgy tűnik, minden rendben van. Isten akaratának látszik, amit terveznek. Miká házában a pap megerősítette őket abban a hitükben, hogy Isten velük van. Azt mondta nekik a pap, Istennek gondja van az útjukra, vagyis az Úr vezeti őket és áldása lesz rajtuk. Amikor elindulnak úgy is tűnik, probléma nélkül viszik végbe tervüket. Még a házibálványt és a papot is megszerzik. És ez azt a hamis tudatot adja nekik, hogy jó úton járnak. Gyakran ma is azon mérik le egy tervről, hogy az Isten akarata e, hogy sikerül e kivitelezni. Amennyiben meg tudjuk tenni, amit elterveztünk, sikerül megvalósítani az ötletünket, Isten akaratának mondjuk. A siker Isten áldását bizonyítja, vélik többen is. Azonban nem biztos, hogy mindig Isten akarata az, amit sikerül megtennünk, vagy ami eredményt hoz.

A gonosz igyekszik megtéveszteni, ezért mindig az ige alapján nézzük meg, hogy jó irányban haladunk-e. Eleve, aki a tanácsot adta, nem az Úr szolgája. Hamis pap, bálványoltárnál szolgál, lopott pénzből, átokkal kísérve készült az a szentély. Tehát a kísérő jelenségek nem biblikusak. Isten előtt az is lényeges, hogy kitől és milyen segítséget kapunk. Nem minden segítség, tanács, és támogatás jön az Úrtól. Meg kell látnunk mi az, amit el kell utasítani.

Dán törzse lop és gyilkol, és mindezt az Úr nevében. Nagyon megdöbbentő, amikor Isten népe az Úr nevében tesz romboló, kárt okozó dolgokat. Szomorú, amikor ezeket igével próbáljuk alátámasztani. Mennyi könnyet okoztak már Jézus nevében? Hány házasság bomlott fel, mert valaki igével támasztotta alá, a válást?

Legyünk egy kicsit csöndben és tekintsünk bele az ige mélyébe! Vizsgáljuk meg, hogy hol is tartunk. Milyen indulatok vannak bennünk és mi mozgat minket? Csak a magunk hasznát, céljait nézzük, vagy odafigyelünk a másikra is? Megnézzük, hogy amit teszünk, az milyen bizonyságot tesz Istenről? Mert az Úr népének minden tette bizonyságtétel. Életünk mindig az Úrról beszél. Még akkor is, amikor mi erre nem is gondolunk. Mert akik tudják, hogy az Úrhoz tartozónak valljuk magunkat, tetteink alapján azonosítják Istent. Úgy gondolják, amit mi teszünk, azt cselekszi Isten is. Ha valaki látta Dán törzsének az életét, azt gondolta, Isten országában megfér a hazugság a lopás, a gyilkosság.  Azonban az igéből megtudjuk, hogy ott ezek a dolgok nincsenek jelen. Isten országába új szívvel léphetünk be, és ott már Isten akaratához, és törvényéhez igazodik az életvitelünk. Ha figyeljük az Úr Jézus Krisztust, azt látjuk, hogy a követői megszabadulnak a bűntől, rendezik múltjukat, és újraépítik kapcsolataikat. Jézus nyomában gyógyulás, helyreállás és élet jelenik meg. Ma is a tanítványokat ezeknek a jeleknek kell követni. Itt már nem az egyéni érvényesülés, hanem az Úr képviselete a cél. Mindennek Őróla kell beszélni.

Igénkből kiderül, ez a pap nem ismeri Istent. Van saját vallása, gyakorol benne egy kultuszt, de nincs kapcsolata Istennel. Miből tudjuk? Onnan, hogy nem Isten szerint cselekszik, elsősorban a saját érdekeit tartja szem előtt. Amikor az érdeke azt kívánja, másokhoz szegődik. Azokkal tart, akik jobban megfizetik. Több ember előtt végezheti szolgálatát, több pénzért. Ez a motivációja? Mi visz minket előre? Azt keresem, hol akar az Úr látni, vagy azt hol éri meg jobban, hol érzem magam jobban. Keressük mindig Urunk akaratát, azt, hol is akar látni engem? Ne arra figyeljünk, hol éri meg jobban, hol fogjuk magunkat jobban érezni, hol ívelhet magasabbra a karrierünk. Van amikor az Úr a jobból visz a rosszabb, a nehezebb felé. A lényeg, ott vagyok mindig a helyemen, ahová Ő állít.

Micsoda megragadó lehetett Lukács számára, amikor Pál apostol kíséretében megtapasztalja az evangélium hatását (ApCsel 19,23-40). Efézusban sokan meghallják az igét, és megtapasztalják az Úr hatalmát.  Betegek gyógyulnak, megkötözöttek szabadulnak fel. A Szentlélek Isten hatalmas bizonyságot tesz a feltámadott Úr Jézusról, amikor a gonosz Szkéva fiait legyűrte. Világossá válik, hogy itt nem varázslás folyik, nem emberi erőt, tudást, trükköt vetnek be a gonosz pusztítása ellen, hanem az élő Isten ereje nyilvánul meg. Abból látszódik, hogy nem lehet utánozni Pál tetteit. Nem lehet, mint egy beavatott mesterre hivatkozni. Isten hatalma az Őt ismerőkön keresztül nyilvánul meg. Aki átadta az életét, és élő kapcsolatban van Vele, az válik Isten országának csatornájává. Azon keresztül az élet vize fog áradni. Ha nincs kapcsolat, ha az én életemben nincs jelen Ő, akkor csak utánzat lesz a hitem. Akkor esetleg egy vallást képviselhetek, de Isten országát nem. A különbség meg is nyilvánul, mert a Krisztusba vetett hit hat. A vallásosságnak nincs ereje. Beszélni ugyan lehet róla, de Pál azt mondja, hogy Isten országa nem beszédben, hanem erőben áll. Erőt fejt ki ebben a világban, és hatást gyakorol az emberre. Isten országa pozitívan hat. Bűnbánatra juttat, és életváltozásra serkent.

Efézusban is ezt látjuk. Megváltozott azoknak az élete, akik befogadták szívükbe az Urat. Megszabadultak mindentől, ami a bűnös életükhöz tartozott. Elégették a varázslás eszközeit, ezek már nem értékek. Nem vásárolták a hamis vallás kegytárgyait. Mindent kitakarítottak az életükből, ami nem egyezik Isten akaratával. Mindez a változás nem külső parancsra ment végbe, hanem az Úrtól való újjászületés által. Maguk ismerték fel, hogy ezekre a dolgokra nincs szükségük. Nem Pál szólította fel őket nagytakarításra, hanem az ige munkája volt ez bennük. Jézusra figyelve rádöbbentek, ezektől meg kell szabadulni. Jézus más irányba viszi őket. És ezt vállalták akkor is, ha konfliktusba kerültek miatta.

Az is látszódik, hogy amikor az Úr lelke erőteljesen fúj, mindent kitakarít az életünkből, és ez az anyagi életre is hatással lesz. Amikor ébredés indul, amikor az Úr munkálkodik, azt megérzik anyagilag is. Ebből robbant ki a vita. Az Úr tanítványai már nem ugyanazokat a dolgokat vásárolták. Már nem vettek kultusztárgyakat, így a kézműveseknek anyagi kárt okoztak, ezért ellenük támadnak. Amikor az ige hat, hozzáér a pénztárcánkhoz is. Hogy reagálunk rá. Úgy, mint Demeter, vagy rádöbbenünk, hogy nem a pénz a lényeg, hanem az új élet. Ne hagyjuk azt sem figyelmen kívül, hogy Pál nem ült le megegyezni az ötvösökkel, mondva, semmi gond, a bevétel kiesést pótoljuk. Ezután gyártsatok kereszteket, halkitűzőket, és egyéb keresztyén szimbólumokat, templom képmásokat. Nem, erről szó sem volt. Nem lehet a pogány kegytárgyakat, keresztyénekre váltani. Jézust nem pótolhatjuk semmivel. Az ötvösöknek is Krisztusra van szüksége, és nekünk is. Az Úr ad lehetőséget, hogy halljuk az igét, és megszabadulva a világ rabságból, elinduljunk az Urat követni.

 

 

Áldjad, én lelkem, a dicsőség erős királyát

 

1. Áldjad, én lelkem, a dicsőség erős királyát! :/: Őnéki menynyei karokkal együtt zengj

hálát! Zúgó harang, Ének és orgonahang, Mind az ő szent nevét áldják!

2. Áldjad Őt, mert az Úr mindent oly szépen intézett! :/: Sasszárnyon hordozott, vezé -

relt, bajodban védett. Nagy irgalmát Naponként tölti ki rád: Áldását mindenben érzed.

3. Áldjad Őt, mert csodaképpen megalkotott téged, :/: Elkísér utadon, tőle van testi ép-

séged. Sok baj között Erőd volt és örömöd: Szárnyával takarva védett.

4. Áldjad Őt, mert az Úr megáldja minden munkádat, :/: Hűsége, mint az ég harmatja,

bőven rád árad. Lásd: mit tehet Jóságos Lelke veled, És hited tőle mit várhat.

5. Áldjad az Úr nevét, Őt áldja minden énbennem! :/: Őt áldjad, lelkem, és Róla tégy hit -

vallást, nyelvem! El ne feledd: Napfényed Ő teneked! Őt áldjad örökké! Ámen.

 

Isten áldásával.

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése