2021. június 22., kedd

Az Úr csodásan működik

 

A

 prédikátor elnyomást, erőszakot lát, amiből szenvedés fakad (Préd 4,1-6). Érdekes, mert az ő országában is elnyomás volt, sok embert fizikai erejét kihasználták az építkezésekhez. Jeroboám pont azért lázadt fel. Vagy nem látja a maga életét, tetteit, vagy úgy gondolja, máshol nagyobb az elnyomás. Máshol rosszabbul megy az emberek sora. Mert általában mások életében észrevesszük a bűnt, a magunkéban nem. Ahol nincs az Úr jelen, ahol nem az Ő akarata érvényesül, ott szenvedés van. Az ember bűn által átformált természete, önző és gonosz. Csak a maga érdekeit, előnyeit tartja szem előtt, és ezek elérése gyakran a másik elnyomása által megy végbe. Sajnálkozik, hogy az elnyomottaknak nincs vigasztalójuk, pedig van. Az Úr így szól: „Én, én vagyok a vigasztalótok! Miért félsz a halandótól” (Ézs 51,12)? Csodálatos üzenet ez, a legnehezebb időszakban, bármilyen elnyomás idején nézzünk fel, mert van vigasztalónk. Az Úrhoz lehet folyamodni, mert nemcsak politikai elnyomás létezik, az is volt és van, de a gonosz is igyekszik hatalmában tartani. Sőt azt akarja, hogy ne ébredjünk erre rá, és így ne tudjunk kiszabadulni belőle. Mivel az emberek nagy része nem ismeri az Urat, nem lép be Isten országába, így nem Isten uralma alatt él, maga hatalmaskodik. De van szabadítás! Sőt van Vigasztaló, a Szentlélek Isten, Aki eljött a világba, és a külső körülmények ellenére is vigasztalást nyújt. Mert, aki az Úrhoz fordul, kapcsolatban van Vele, megvigasztalódik, békességet kap.

A prédikátor úgy gondolja, azoknak jobb, akik később születnek, mert majd megváltozik a világ. Azonban mi már tudjuk, az ember nem változik, sok évszázad eltelt Salamon óta és az erőszak, és az elnyomás a mai napig jelen van. Mert az embert nem a fejlődés, nem az idő múlása, hanem az Úrban való élő hit változtatja meg. Ott történnek másképp a dolgok, ahol az Úr vette át az uralmat, és ahol a bűnös ember újjászületett. Az emberi természetnek a Lélek által újjá kell születnie, amíg ez nem történik meg, addig nem történik érdemi változás. A külsőt le lehet ugyan cserélni, de a belső tartalom, az indulat ugyanaz marad. Szabad azonban imádkozni azért, hogy az ige minél több embert átformáljon, minél többen Krisztus természetét kapják meg.

Az Úr csodásan működik, egy fiatal fiú szavára ad az ezredes, és védelme alá veszi Pált (ApCsel 23,23-35). Itt valóban az Úr munkálkodik. Ellenséges közegben is igazgatja lábait, védelmet nyújt neki, és tovább vezeti a cél felé. Így működik ma is csodásan az Úr, és jár az övéi előtt. Ahol nem is gondolnánk, ott is igazgatja a dolgokat.

Ha valaki távolról figyelné ezt a menetet, azt gondolná, nagyon különleges személy vonul. Hatalmas védelmet kap. Róma különleges védelme alatt áll Pál. Kicsoda ő? Ilyen jelentőségteljes személy? Igen, a világmindenség legnagyobb Királyának a követe ő. Isten országát képviseli. Bár ezt senki sem tudja rajta kívül. Azonban az Úr a követét különleges védelem alá helyezi. Miért? Mert az evangélium a világ legfontosabb híre, ezt mindenkinek hallani kell, még Rómában, a császár udvarában is. Tudjuk mi is, hogy különleges üzenet van ránk bízva? Hisszük, hogy az Úr oltalmazza az evangéliumot, és ahová gondolta, el is fogja juttatni?

Jó látni, Pálban nincs aggódás sem félelem. Nem a római katonákat, hanem az Úr hatalmát látja. Tudja, hogy az Ő Gazdája a katonáknak is Ura, és Ő most is jelen van. Pál mindenkor az Úr jelenlétében él. Tisztában van a rá váró feladattal, és azt is tudja, az Úr gondoskodik róla. A katonák közt is úgy vonul, mint az Úr nagykövete. Ő ott is Krisztust képviseli. Minden élethelyzet alkalom a bizonyságtételre. Van, amikor szavak nélkül hangzik. Az életünk láttatja az evangéliumot. De valóban szavak nélküli bizonyságtétel az életünk?  Életünk lapjain Isten országának kegyelme, a megtisztított szív, és az üdvösség bizonyossága látszik? És van tiszta fehér lapja is mindennapjainknak, amik a megtisztított életről, és a megszentelődésről beszél? Mert az Urat követni azt is jelenti, amikor átélem bűneim bocsánatát, bűneim eltöröltetnek, és onnantól már új életben járok. Már nem élek bűnben, hanem megszentelt életet mutatok fel.

Az ezredes kísérőlevelet is küld a helytartónak. És ebben elmondja, nincs ellene halált érdemlő vád. Pál az Úr Jézus útját járja végig. A tanítvány nem különb a Mesterénél, és a szolga sem az Ő Uránál. S ahogyan Krisztusra nem tudott halált érdemlő vádat mondani Pilátus, hanem egyenesen felmentett, úgy Pálra sem tudnak ilyet mondani. Miért? Mert az evangélium nem romboló, hanem építő erő. Az Úr Jézus Krisztus azért jött, hogy mindazt helyreállítsa, amit a gonosz tönkretett. Az övéit is erre a szolgálatra küldi. Ahol az evangélium megjelenik, ott emberi életek állnak helyre. A bűnbocsánat által helyreáll Istennel való kapcsolatuk, a Szentlélek hatalma által gyógyulnak betegségeikből. A gonosz a testet is erőteljesen támadja. A világnak a betegség nagy bevételi forrás, ezért igyekszik mindenkit megbetegíteni. De az evangélium a testre is gyógyítólag hat. Az Úr Jézus sok embert meggyógyított, azokat, akik hittel jöttek Hozzá, és így jelezte, hogy jelen van Isten országa. Most már nemcsak a gonosz, a bűn tevékenykedik, hanem Isten országa is hat. Hit által hat, és ez a hatás ellentétes a bűn hatásával szemben. Isten országa helyreállítja a tönkretett embert. Az Úrral való kapcsolatban változik az életvezetés iránya is. Most már másképp, más mérték szerint élünk. Isten szava az iránymutató.

 

 

AZ ÚR CSODÁSAN MŰKÖDIK

 

1.  

Az Úr csodásan működik, de útja rejtve van:

Tenger takarja lábnyomát, szelek szárnyán suhan.

Mint titkos bánya mélyiben, formálja terveit,

De biztos kézzel hozza föl, mi most még rejtve itt.

2.  

Bölcs terveit megérleli, rügyet fakaszt az ág.

Bimbója bár igénytelen, pompás lesz a virág.

Ki kétkedőn kutatja Őt, annak választ nem ád,

De a hívő előtt az Úr megfejti önmagát.

3.  

Ne félj tehát, kicsiny csapat, ha rád felleg borul:

Kegyelmet rejt, s belőle majd áldás esője hull.

Bízzál az Úrban, rólad Ő meg nem feledkezik,

Sorsod sötétlő árnya közt szent arca rejtezik.

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése