2011. január 17., hétfő

Az igazi rend

I
sten csodálatos ígérettel és jövő képpel ajándékozta meg Ézsaiást. Erről olvasunk az ÉZS 11,1-16 verseiben. Mi már tudjuk, hogy ez a vesszőszál az Úr Jézus Krisztus. Rajta nyugodott meg az Úr Lelke, amikor a Jordánban bemerítkezett.  Názáretben pedig magára alkalmazza az ézsaiási próféciát: „Az Úr Lelke van énrajtam, mivel felkent engem” (Lukács 4,18).  Jézusban Isten elküldte számunkra azt a személyt, Akire a leginkább szükségünk van. A zsoltárossal együtt mi is gyakran fohászkodunk e-képpen: „Utaidat, Uram, ismertesd meg velem, ösvényeidre taníts meg engem” (Zsoltár 25,4). A választ Jézusnál találhatjuk meg. Őrajta nyugodott meg a tanács Lelke. Már korábban is említettük, hogy Ő a Tanácsos, akitől életünk fontos dolgai felől érdeklődhetünk. Sőt az lenne az igazi, ha minden kérdésünkkel őszintén Hozzá fordulnánk. Ő mindig jó tanácsot ad, mert az élet útját mutatja meg a számunkra. Láthatjuk az Újszövetségben, hogy voltak, akik felismerték ezt és Jézushoz fordultak kérdéseikkel. Ott volt Nikodémus, aki éjjel kereste fel az Urat (János 3,1-21), és az egyik leghatalmasabb üzenetet és tanácsot kapta: „újonnan kell születnetek” (7). Számára mondta el az Úr, azt az igét, amely az egész Bibliát, mintegy dióhéjban magában foglalja. „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (3,16). Azonban nem elég tanácsot kérni, hanem azt komolyan is kell venni, mert akkor válik áldássá. A gazdag ifjú is odament Jézushoz és megkérdezte: „Jó Mester, mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet” (Márk 10,17). De amikor megkapta a választ, „elborult az ember arca, és szomorúan távozott” (Márk 10,22). Lehet így is, de magunkat károsítjuk meg, mert ha nem is azt a választ kapjuk, amit szeretnénk, de ha komolyan vesszük és megcselekedjük, életfordulást, minőségi változást és kiteljesedést tapasztalunk meg.
A prófécia további részében olyan dolgokról olvasunk, amiket elképzelni sem tudunk. számunkra felfoghatatlan, hogy a farkas ne egye meg a bárányt, a borjút az oroszlán. Azonban már azt is láttuk, hogy a pusztában az Úr Jézus együtt tartózkodott vadállatokkal. Az Ő isteni lénye megváltoztatja a természetet, sőt helyreállítja az eredeti, a teremtéskor fennálló rendet. A mostani valóság a bűnesett után kialakult helyzetet mutatja a számunkra. Azonban Jézus azért jött, és azért jön majd újra el, hogy visszaállítsa majd egész világ teremtéskori rendjét. Mindez az új teremtésben valósul majd meg. Azonban ízelítőt kaphatunk belőle most is. ahová Jézus betér, ott minden megváltozik. A ragadozóból adakozó válik, mint Zákeus esetében is. Ha megfigyeljük, a tanítványok névsorát azt vesszük észre, hogy elképzelhetetlen párosításokat hozott létre az Úr. A vámszedő és a zélóta ellenségek voltak, azonban Jézus követése közben, eltűnt az ellenségeskedés és Isten Lelke által egy irányba haladtak.
„Megszűnik Efraim irigysége, Júda ellenségeskedése kivész. Efraim nem irigykedik Júdára, Júda sem lesz Efraim ellensége” (13). Mennyire hihetetlen, eltűnik az irigység, ami annyi bajt és gyötrelmet okoz. Megszűnik az ellenségeskedés, amely gyakran testvéreket, barátokat is szembeállít egymással és rengeteg tragédia kiváltó oka is. Lehetséges ez, kérdezzük? Igen, ma is megtörténhet, mert Jézus lényének nagy a hatalma. Jó példa erre Pál apostol élete, aki tele volt gyűlölettel Jézus és az Ő tanítványai iránt. Amikor átélte az Úrral való személyes találkozást, megváltozott az élete. Innentől kezdve az addigi ellenségei testvéreivé váltak, és Jézusért képessé vált szenvedést elviselni. Hatalmas változás. Akinek a szívében az Úr Jézus megszületik és elmondhatja: élek többé, nem én, hanem él bennem a Krisztus, az új emberré lesz, és megszűnik a gyűlölete, és minden negatív indulat, ami addig uralta az életét.  Krisztus úgy távolítja el az ellenségeit, hogy követőivé, barátaivá változtatja őket
Márk mai részében a tanítványok odamennek Jézushoz és megkérdezik őt, hogy miért tanít példázatokban (Mk 4,10-20).  Ezzel megmutatják, hogy lehet kérdezni Jézustól. Nem kell szégyellnünk, ha valamit nem értünk. Bátran felkereshetjük Őt, a legegyszerűbb kérdésekkel is, mert a lehető legjobb fórum az Úr. Soha nem küld el, és nem tarja feleslegesnek kérdésünket és kész megválaszolni azt.  A válasz üzeni, Jézus tanítványainak megadatnak Isten országa titkai. Vagyis meg lehet érteni az igét, Isten akaratát. Isten országa addig titok, amíg be nem lépünk. Mihelyst átlépjük kapuját a titkok lelepleződnek és feltárul előttünk Isten csodálatos világa. Minél beljebb haladunk annál jobban megismerjük és megszeretjük ezt az országot, és annak Királyát.
Jézus megmagyarázza a magvető példázatát. Így megtudjuk, a magvető Ő maga. A mag, az Isten igéje.  A talaj pedig az igét hallgató gyülekezet. Megláthatjuk, hogy Isten embert és világot formáló eszköze az ige. Ez által végzi munkáját az életünkben. Bizony kétezer év óta kitartóan hinti az igét. Nagy kegyelem, hogy még én is meghallhattam, hogy még mindig tart türelme, annak ellenére, hogy az arányok ma sem változtak.
Nemcsak igehallgatók vannak, hanem ahol az ige szól, azonnal megjelenik a sátán, az ige ellensége. Miért jelenik meg? Mert ő igazán tudja, hogy ezen a világon a legveszélyesebb fegyver az Isten igéje. Számára az igazi, tiszta és erőtől áradó igehirdetés nagy veszélyt jelent. Ezért mindent megtesz, hogy ezt a veszélyt csökkentse. Igyekszik a talaj rossz állapotát megőrizni. Azon van, hogy a hallott ige, ne jusson mélyen a szívbe és ne gyökerezzen meg.
Az még nem baj az ellenség számára, ha halljuk az igét, csak ne halljuk meg. Mindent megtesz, ha örömmel fogadjuk Isten szavát, akkor minél hamarabb megkeseredjünk. Támadást intéz ellenünk, és elvégzi, hogy azt mondjuk, ha ilyen sokba kerül az új élet, akkor nem vállalom. Másoknál a gondokat használja fel, olyan sokat zúdít a nyakukba, hogy ki sem látszanak alóla, így nem jut idejük-erejük Jézushoz menni. Pedig ha megtennék, Ő levenné a terhet a vállaikról. Ha rajtunk marad a batyu, összeroppanunk alatta.
Másokat a jólét által terel az ördög más irányba. Úgy gondolják, mindent el tudnak rendezni, meg tudnak oldani, nincs szükségük Jézusra. Azonban sem a bűn kérdését, sem a halál problémáját nem lehet pénzzel elrendezni. Ezekre Jézus Krisztus halála és feltámadása, a Benne való hit, az egyetlen megoldás.
Akik befogadják az igét, megtapasztalják életük termővé válását. Jézus nélkül meddő marad az életünk, általa, gazdag termésnek nézhetünk elébe. Megteremhetjük a Lélek gyümölcsét. „A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás.” (Galata 5,22-23).

A BÉKE MESSZE TŐLED

1. A béke messze tőled, szíved örömtelen.
A lépted is oly fáradt, szemed de fénytelen.
Ó, hogyha hinni mernél, ragyogna rád csoda:
Többé te nem keresnél más életet soha!

2. Csak Jézus ad nyugalmat, mikor a harc kemény.
Megfáradt szíveknek Ő éltető remény.
Ó, hogyha hinni mernél, ragyogna rád csoda:
Többé te nem keresnél más életet soha!

3. Sok vérező sebéből üdv árad, isteni,
Ki Őt be nem fogadta, a jót nem ismeri.
Ó, hogyha hinni mernél, ragyogna rád csoda:
Többé te nem keresnél más életet soha!

4. Te egymagad küszködsz csak, ha bűn szívedre tör,
S bukásod és kudarcod úgy szégyenít, gyötör.
Ó, hogyha hinni mernél, ragyogna rád csoda:
Többé te nem keresnél más életet soha!

5. Mi az igaz? Tűnődöl, s a kétkedés epeszt,
Jézus az út, igazság s az élet, Őt keresd!
Ó, hogyha hinni mernél, ragyogna rád csoda:
Többé te nem keresnél más életet soha!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése