2011. január 25., kedd

A hit csatornája

I
smét szomorúan kell látni, hogy az ember nem akarja az isteni megoldást, az Úr szerinti rendezést, amely megtérésből és bizalomból áll. Ezek helyett emberi megoldásokban gondolkodik, úgy amint Jeruzsálem vezetése is tette (Ézsaiás 18,1-7). Nem vették komolyan az Úr üzenetét, és a Benne való feltétlen bizalom helyett, egy másik nép oltalmához fordultak.
A szakaszunkban említett Etiópia, az etiópok által elfoglalt és magába olvasztott Egyiptomot jelzi. Etiópia, Egyiptom meghódítása után szembefordul az asszírokkal. Terve megvalósításához követek által, szövetséget kínál a kicsi Júdának. Isten népét pedig megelégedettséggel tölti el, hogy ez a nagy ország számít rá. Másrészt úgy gondolta Etiópia megfelelő védelmet nyújt majd a számukra. Ezért szinte nem is gondolkodtak a válaszon, az Urat egyáltalán nem kérdezték, hanem már indultak is vinni a király belegyező határozatát.
Álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk végig, nem történik-e meg hasonló dolog velünk, Isten mai gyermekeivel is. Hányszor imponál, ha a társadalom vezető rétege, egy elismert személyiség, minket is bevon a problémák megoldásába. Sőt nemcsak mi kínáljuk fel segítségünket, hanem oly gyakran mi is a társadalomtól, annak különféle csoportjaitól várunk segítséget. Bizony minket is megkísért a farizeusok szellemisége, akik Róma uralma ellen lázadtak, de a pénzüket szívesen látták. Bizony egyházunk, gyülekezeteink is szívesen építenek a politika pénzére, pedig annak mindig ára van.
Ézsaiás nem helyeselte ezt a szövetséget, mert eddig is hangsúlyozta Isten népén a megtérés, az Istenhez való odafordulás segít. Ha ezt nem teszik meg, semmilyen hatalom nem óvhatja meg őket az Úr ítéletétől. Nem Etiópiára, hanem Istenére kellene Júdának támaszkodnia. Az Asszíria ellenes szövetség elbukik, mert Isten akarata ellenére jött létre. Asszíria most az Úr eszköze, és a rábízott feladatot végre kell hajtania. Számunkra is üzeni az ige, hogy ne a politikára, társadalmi csoportokra, hanem Őrá építsünk. Gazdag Atyánk van, Aki ma is gondot tud  viselni övéiről. Péternek így szól az Úr: „És mindenki, aki elhagyta házát vagy testvéreit, apját vagy anyját, gyermekeit vagy földjeit az én nevemért, a százszorosát kapja, és megörökli az örök életet.” (Mt 19,29).  Aki mindent elhagy az Úr Jézusért, annak soha nem kell megélhetése felől aggódni, az Úrnak gazdag készlete van. A világgal való szövetség, és az attól való anyagi függés helyett engedjünk el mi is mindent, és engedjük, hogy Ő gondoskodjon rólunk. A világ sok mindent tud kínálni, amit egy idő után busásan vissza is vesz, de örök életet egyedül csak Isten adhatja meg számunkra. Az örök életet pedig ingyen kegyelemből, Jézus Krisztusért ajándékozza a Benne hívőknek Isten.
Az ember kapkodása nem billenti ki az Urat nyugalmából: „Mert ezt mondta nekem az Úr: Nyugodtan nézem hajlékomból” (4). Csodálatos az Úr, Ő nem olyan, mint mi, nem kapkod, nem borul ki, tudja, hogy amit a zsidók terveznek nem sikerül. Az emberi okoskodás nem borítja fel Isten tervét. Asszíria eljön és végrehajtja az ítéletet, a koalíció nem lesz sikeres. Isten Jézus Krisztusban kínálja szövetségét, Ő minden feltételnek eleget tett, sőt egyoldalúan vállalt minket bűneinkkel együtt a Golgotán. Azt várja, hogy önként és őszintén, iránta való szeretetből, Benne való bizalommal lépjünk bele a szövetségbe. Aki belép az országba, ott biztonságra, békességre, aggódásmentes életre talál.
Eddig Jézust, legtöbbet Kapernaum környékén, a Genezáret tava mellett láthattuk. Ide jöttek Hozzá a segítségre szorulók, és megtapasztalták, hogy a Jézusba vetett hitükön keresztül Istengyógyító és helyreállító ereje áradt az életükbe. Az előző fejezet (Mk 5,21-43) utolsó két történetében is azt láttuk, hogy mind Jairus, mind a vérfolyásos asszony a hite által tapasztalta meg Jézus lényének valóságát, és saját életének a megújulását. Az asszony, amikor felkereste Jézust, már hitte, hogy a Jézussal való találkozása eredményes lesz. Hitte, hogy elég csak a ruhája szegéjét megérinteni, és amit tizenkét év alatt senki nem volt képes számára megadni, azt Jézustól megkapja. Sőt a testi gyógyulás mellé, békességet is kapott, vagyis lelki gyógyulást is. Jairus azt is megtapasztalta, hogy megrekedt hitét Jézus továbbsegíti.  Ez által akkor is hitte, hogy Jézus kislánya halála ellenére is tud tenni valamit, amikor ez emberileg teljesen lehetetlennek látszott.
Kapernaum vidékéről Názáretbe megy az Úr (Mk 6,1-6), oda ahonnan elindult a kereszt útján. Amíg az előző helyen sokan megtapasztalták Jézusban Isten jelenlétét, addig Názáretben ellenállásba ütközött. Az emberek beleütköztek Jézus földi, látható oldalába. Nem fért bele a gondolkodásukba, hogy Isten emberi testben jön el, hogy az a Messiás, akit ők olyan jól ismertek. Azt látjuk, hogy az általa hozott áldás, a Benne megnyilvánuló gyógyító erő nem működik. Miért? Mert Jézus a csodát nem erőlteti ránk, hiszen elsősorban Ő a csoda. Aki ezt felismeri, és szívében hit fakad, az a hit csatornáján keresztül megtapasztalja Jézus lényének áradását. De mi eljutottunk-e ennek a Csodának a felismerésére? Vagy mi is elakadtunk Jézus emberi oldalánál? Számunkra csupán egy jó ember, egy szép tanítást ránk hagyományozó Rabbi?  Ha csak eddig jutottunk el, akkor kimarad életünkből Isten áldása. Ő csak a Belé vetett hitünkön keresztül árasztja kegyelmét, békességét és erejét életünkbe. Hit nélkül nem működik Isten hatalma az életünkben. Ezt a csatornát nekünk kell megnyitni Előtte.
Az is benne van igénkben, ahogyan Jézus megtapasztalta ismerősei közt az elutasítást, ahogy mai követői is szembetalálkozhatnak az elutasítással. Ott a legnehezebb bizonyságot tenni, ahol megtérésünk előtt ismertek, így a régi életünk akadállyá válhat.  Azonban az Úrnak van hatalma megáldani szolgálatunkat, és elhozhatja azt az időt, amikor a megélt evangélium gyümölcsözővé válik. Gondoljuk meg, hogy a gadarait is hazaküldte övéihez gyógyulása után. Ez azt jelenti, ha a múltunk lehet akadály is, de Isten kegyelme, lebonthatja ezeket a falakat és hatalmas áldást ajándékozhat a hűséges bizonyságtevő által.Vegyünk példát Jézusról, aki a kudarc az elutasítás ellenére sem adja fel, hanem viszi tovább az életet, Isten országának üzenetét. Mi is menjünk tovább, a keskeny úton. Ne forduljunk vissza, hanem bátran törjünk előre, a Szentlélek kardja által, ami az Isten igéje. Hintsük szorgalmasan az igét, és az Úr majd elvégzi általa a maga munkáját, a szívekben.

Tüzed, Uram, Jézus

1. Tüzed, Uram, Jézus, szítsd a szívemben,
Lángja lobogjon elevenebben!
Ami vagyok, és mind, ami az enyém,
Tartsd a kezedben, igazi helyén!
Refr.: Életem kútja, örök örömem,
Fény a sötétben csak te vagy nekem,
Hallod imám, és bármi fenyeget,
Nem hagy el engem, tart a te kezed.

2. Szorongat a Sátán, de Te velem vagy,
Hű Szabadítóm, aki el nem hagy.
Ennek a világnak fekete egén
Lényed a csillag, sugarad a fény.
Refr.

3. Jön az örök nap már, közeledik Ő,
Mennyei honba hazavinni jő.
Röpke pillanat, míg tart a keserű,
Krisztus elém jön, örök a derű.
Refr.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése