2011. január 9., vasárnap

Helyes látás

M
a az Ézsaiás 7,1-9-t olvassuk, amelyben a próféta és a nép hitének gyümölcsét láthatjuk. Izráel tíz törzsből álló országa Arámmal együtt hadat indított Júda népe ellen. Egy hatalmas hadsereg Isten parányi népe és városa ellen vonult. Totális túlerőben vannak a szövetségesek, de Ézsaiás örömmel írja: nem tudták legyőzni, Jeruzsálemet.  Biztató ez számunkra is, hiszen a gonosz gyakran támad ránk elrettentő erővel és mi azt gondoljuk elveszünk, itt nem lehet győzni. Ézsaiás biztat, és arról tesz vallást, hogy lehetséges az ellenség fölött győzelmet aratni, de ezt nem mi visszük végbe, hanem az Úr. A kilencedik versben azt olvassuk: „De ha nem hisztek, nem maradtok meg!”  A győzelem kulcsa: a hit.  Erre volt szükségük Jeruzsálemben és erre van nekünk is szükségünk. Hinni, bízni Isten megmentő hatalmában.
Júda népe és királya nagyon megrémült, amikor meghallotta a hadüzenetet. Ezt olvassuk: „Amikor hírül vitték Dávid házának, hogy összefogott Arám Efraimmal, reszketni kezdett a szíve és népének a szíve, ahogyan az erdő fái reszketnek a szélben.”  A reszkető szívű népnek és királyának Isten üzenetet küld, Ő nem feledkezik meg népéről, nem hagyja őket magukra. Ilyen Gazdánk van, amikor reszket a szívünk a félelemtől, igét, üzenetet küld a számunkra. Nekünk könnyebb dolgunk van, mint akkor és ott a királynak és a zsidóknak, mert mi kézbe vehetjük az írott Igét, és általa meghallhatjuk az Úr szavát. Nekik a próféta vitte az üzenetet, és az abban való hit jelentette a megmaradást.
Jó meglátnunk, hogy itt is Isten kegyelme nyilvánul meg népe iránt. Mert ne gondoljuk, hogy engedelmes életük, Istenhez való hűségük miatt siet segítségükre az Úr. Nem, hanem egyedül irgalomból. Áház király nagyon mélyre süllyedt a bálványimádásban, még a fiát is feláldozta pogány mintára.  Isten ennek ellenére a győzelem ígéretét adja neki, ennek a feltétele a szavának való engedelmesség. Ha most hittel veszik, amit Ézsaiás mond, és aszerint cselekednek, akkor megmenekülnek.
Mi volt Isten üzenete? „Légy óvatos, maradj nyugton! Ne félj, ne lágyuljon meg a szíved e két füstölgő, üszkös fadarab miatt, az arámi Recínnek és Remaljá fiának a haragja miatt!”  Bizony nem könnyű egy királynak nyugton maradni támadás idején, amikor mindenki tőle várja a védelmet. Most kell megmutatni, hogy bíznak az Úrban. Nem tesznek semmit, hanem rábízzák magukat Istenre. Ez a mi feladatunk is, amikor saját dolgainkat igazgatjuk, legyünk nyugton, tegyük le a félelmet és bízzunk Gazdánk hatalmában.
Hogyan lehet a félelmet felszámolni ilyen fenyegetettség idején? Úgy, ha mi is Isten szemével látjuk a problémánkat. Urunk számára a két ellenséges ország királya nem más, mint: „két füstölgő, üszkös fadarab.” Az a mi bajunk, hogy a gondot, a mindennapi feladatokat, a körülöttünk levő ellenséget óriásnak látjuk. Túlméretezzük a problémát. Az ige azt mondja számunkra, hogy Istent lássuk nagynak, a problémát, vagy a minket gyötrő ellenséget pedig olyannak, mint az üszkös fadarab, amelynek nincs már lángja, csak füstölni tud. Ha másként nézünk a dolgokra, nem lesznek olyan félelmetesek, mert az Úr Jézus legyőzte a sátánt.
Újszövetségből tovább szemlélhetjük az Úr Jézus életét (Mk 2,18-22). Meglátjuk ebben a szakaszban, hogy ismét támadják, kritizálják Őt. Figyeljük meg, hogyan kezeli ezeket a kritikákat, amelyek egyáltalán nem jó szándékból fakadtak. Nem fut el előlük sértődötten, hanem válaszol rájuk. Elmondja a saját szempontját. Azért képes választ adni, mert tisztában van küldetésével, tudja mit bízott rá az Atya. Mi gyakran azért zárkózunk be a kritikák idején, mert nem áll hitünk és küldetésünk az Ige, és az elhívás szilárd talaján.
Jézus rámutat, hogy Ő teljesen újat hozott és nem a régit akarja toldozni, foldozni. Bizony ezt üzeni számunkra is, amit Ő hozott az nem fér bele a régi életünk kereteibe. Ezért újjá kell születnünk. Új életre van szükségünk. Ha csak a régi életünkre akarjuk a krisztusit ráerőltetni, az nem fog működni.  Az egyházat sem foltozni kell, hanem a benne élőknek megtérni.  Az Úr a Jelenések könyvében található hét levélben is a problémás gyülekezetek számára a megtérést ajánlja megoldásként. Nincs más megoldás a számunkra sem.

Ó, JÖJJ SZÍVEMBE ÁLDOTT JÉZUS

Ó, jöjj szívembe, áldott Jézus!
Így száll imám most feléd.
A lelkem oly csüggedt és fáradt,
Jöjj szívembe jöjj ma még!

Refr:
Szívembe jöjj! Szívembe jöjj!
Jöjj szívembe most, Úr Jézus!
Ó, jöjj még ma, és lakj abba,
Jöjj szívembe most Úr Jézus!

Ó, jöjj szívembe, áldott Jézus!
Segíts, a bűn terhe nyom,
Hogy bátran álljak majd elődbe
Amaz utolsó napon!

Refr:

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése