2013. június 26., szerda

A világ világossága

H
óseás könyvének záró sorai a hívásról és a kegyelemről szólnak (Hós 14,1-9). Isten utolsó szava népe számára a megbocsátás és az újrakezdés ígérete. Az Úr nem utasítja el őket, hanem az utolsó pillanatig nyitva tartja számukra a kaput. Csak a népen múlik, mi tesz. Most már rajtuk a sor. Hasonlóképpen volt a tékozló fiú, az Atya nyitva hagyta számára a visszatérés lehetőségét, és ő élt is ezzel. Élete legmélyebb pillanatában magába szállt, majd hazament. Erre van nekünk is szükségünk, haza kell indulni. Nincs más megoldás, mint az Úrhoz való visszatérés.
Az Úr megmondja, hogyan térjünk vissza, mert itt nem formalitásról van szó, hanem valóságos és őszinte megtérésről.  Csakis bűnbánattal lehet az Úr elé állni, tehát nem úgy, hogy jövök, mintha semmi sem történt volna. A bűnbánat szavait kell magukkal vinni. A bűnbánatban mindig jelen van a személyes felelősség. Én rontottam el, én vétkeztem Ellened, Uram. Ezt kell Izráelnek is felismerni és megfogalmazni.
A bűnbánatban kifejeződik a bűnnel való szakítás vágya, az, hogy többé már nem akarok vétkezni, nem úgy akarom intézni életemet, ahogy eddig. Szakítok bálványaimmal, a nem hívők tanácsaival, és egyedül csak az Úrra figyelek. Felismerik és kimondják, hogy Asszíria nem segíti meg őket. Tehát rádöbbentek, hogy amiben bíztak, amitől segítséget vártak, az nem megoldás. Igazán csak az Úr tud népén segíteni, Ő ad hosszú távon is eredményes megoldást.  Az Úrnál, és egyedül csak Nála van irgalom.  A bűnbánó nép ezzel a felismeréssel indulhat vissza. Kidobjuk bálványainkat, örökre megválunk mindattól, ami rabbá tett, mert felismertük, az Úrnál találhatjuk meg, amire igazán vágyunk.
Isten ígérettel válaszol a számukra. Bemutatja kínálatát, elmondja, mire számíthatnak, ha valóban megtérnek. Isten soha nem árul zsákbamacskát, mindig nyílt lapokkal játszik.
Az első, hogy kigyógyítja őket a hűtlenségből. Meggyógyítja csalárd és hűtlen szívüket. Mert a szívünkkel van a baj, és akkor leszünk tartósan gyógyultak, ha a szívünk megváltozik. Az Úr ígéri, hogy először a szívüket veszi kezelésbe. Ha belülről rendbe jönnek, minden rendbe jön, hiszen onnan indul ki az élet. Nekünk is a szívünket kell rendbe rakatni Urunkkal, új szívre, új életre van szükségünk. Ez pedig Isten ajándéka a Szentlélek által.
A szívátültetésnek meglesz az eredménye. Egy olyan élet bontakozik ki, ami mások számára is áldást jelent. Gyümölcsöt és hűs árnyékot adó fává növekedik Izráel. Most már a pogányok számára is bizonyságtétellé válik az életük.
Isten népe egyenes úton fog járni. Ez az út pedig nem más, mint az Úr Jézus által hozott keskeny út, ami maga Jézus. Számunkra Ő az út, az igazság és az élet. Járjunk hát ma is rajta. 
Hóseás könyvének a záró momentuma a kegyelem, az újszövetségnek, Jézus életének pedig a nyitánya a kegyelem (Jn 8,12-20). Mert az Úr kegyelme új lehetőséget és távlatot nyit meg a számunkra. Új élet válik általa lehetővé. Olyan élet, amelyben már az Úr jár előttünk, mi pedig követhetjük, és így Isten akaratának megfelelően alakulhat életünk.
Jézus elmondja, hogy Ő a világ világossága. Vagyis fel kell ismerni, hogy Benne új idők jöttek, új látásra van szükség, és ehhez Ő biztosítja a fényt. Aki elindul a nyomában, az nem fog sötétben járni, vagyis nem téved el. A hagyományokhoz, emberi törvényekhez való ragaszkodás és a bosszú, a halálos ítélet szelleme a sötétséghez tartozik.
Aki Jézust követi, világosságban jár, és a világosságban megbocsátás és szeretet található. Ha a fényben akarunk járni, akkor Jézus hozzáállását kell követnünk. Az Ő élete számunkra a minta. Vállaljuk-e sötét világunkban a krisztusi fényt? Merünk-e másképpen élni és cselekedni, mint a többség? Hiszen ma is tele vannak a kezek kövekkel, és bizony ezek a kövek gyakran célba is találnak. Az Úr Jézust követne azonban a kövek kihullnak a kezekből, és üres kézzel, fegyver és bosszú nélkül élhetünk. Ahol így járnak, ott gyógyulnak az életek, rendeződnek a kapcsolatok.  Mivel Jézus a világ világossága, így nekünk is Őreá van szükségünk. Egész világunknak az Ő fényére, az Ő követésére van szüksége. Amennyiben a mai emberek Ráhangolódnak, megváltozhat a világ élete. Induljunk el tehát bátran a világosság nyomában. Ha Ő az igazi világosság, vállaljuk!

Kegyes Jézus, itt vagyunk


1. Kegyes Jézus, itt vagyunk Te szent Igéd hallására, Gyúljon fel kívánságunk Idvesség tanulására, Hogy a földtől elszakadjunk, Csak tehozzád ragaszkodjunk.
2. Elménket, értelmünket Lelki sötétség fogta bé, :/: De szent Lelked szívünket Tiszta fénnyel úgy töltse bé, Hogy jót gondoljunk és szóljunk, Mert csak tőled kell azt várnunk.
3. Dicsőségnek napfénye, Istentől jött világosság! :/: Indítsd lelkünk készségre, Nyisd meg fülünk, szívünk és szánk! Hitvallásunk, könyörgésünk, Urunk Jézus, halld meg, kérünk!



Isten áldásával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése