2013. június 14., péntek

Örökkévaló értékek

M
ost az Úr elsorolja milyennek látja Izráel életét (Hós 4,1-19). Rámutat az okra is. Izráel népe, Isten kiválasztott és elhívott gyermekei „hazudnak, gyilkolnak, lopnak és paráználkodnak, betörnek, és egyik vérontás a másikat éri.” Ezzel ők nem akarnak szembenézni, a nép nem így látja önmagát, azonban Isten felülnézetből, mindig a valósággal, az igazsággal szembesül. Az Úr tisztában van mindazzal, ami a felszín alatt található. Az Úr Jézus a farizeusoknak is megmutatta lényük igazi tartalmát. Mert az a lényeg, ami belül van, ami a szívben található. Másrészt az itt felsorolt bűnök az élet alap értékeit rombolják. A tízparancsolatban ezeket jelöli meg az Úr, életünket védő korlátként. Ha ezek a korlátok sérülnek, veszélyezetté válnak az emberek.
Azt is megtudjuk, mi okozza ezeknek az értékeknek az elértéktelenedését. Azért következik ez be, mert meglazult az Istennel való kapcsolatuk. Már nem keresik az Urat, nem az Ő szava életük iránytűje, hanem másokhoz szabják magukat. Amikor Isten Igéje elveszíti számunkra jelentőségét, amikor nem hozzá mérjük az életünket a világ értékítélete fog hatást gyakorolni ránk. Ha az Igét nem vesszük komolyan, minden szabaddá válik.
Isten rámutat, mivel nincs istenismeret népe körében, Izráel elveszik. Nagyon lényeges a hit tovább adása. De a hit mellé ismeretet is kell ragasztani, azaz egyre többet kell a Szentírással foglalkozni, egyre mélyebbre kell jutnunk a megismerésében. A Biblia által ismerhetjük meg egyre jobban az Urat és az Ő akaratát. Isten nem ismerete romboló erőket indít el, ha nem törekedünk gyarapodni az ismeretben elveszünk.
Amikor Istent és az Ő igéjét elutasítják, megjelenik a bálványimádás. Az ember nem marad semleges, lényének szüksége van hitre. Ezért Isten helyett valami mást fog bevonzani.  Izráel is a bálványimádás felé mozdult el. A hit és az ismeret meghatározza az életmódot is. Amikor bálványokat imád Izráel erkölcsi életük is fellazul. Szabadosakká válnak. Ma is ezt látjuk, minél nagyobb arányban távolodunk el az Úrtól, annál több erkölcsi probléma jelentkezik. A pogány kultusszal megjelenik az alkohol probléma is. Isten jelenlétét a Vele való kapcsolatot alkohollal akarják pótolni. Mindez megmutatja, hogy valami hiányzik. Ahol drogok, vagy egyéb dolgok függőséget váltanak ki, ott mindig valami hiányról van szó. Hiányzik Isten ismerete és jelenléte, Őt pótolják mással. Ahol azonban Isten jelen van, ahol Ő irányíthatja az életet, rendszeres kapcsolat áll fenn vele, nincs szükség pótmegoldásra. Ott nem fog az ital, a drog belopakodni, mert a szív foglalt. 
Az emberek rájöttek, hogy Jézus elment tőlük a másik partra és utána mennek (Jn 6,22-27). Azonban megtudjuk, hogy nem maga Jézus vonzza őket, nem az általa kapható új élet miatt keresik, hanem az ingyen kenyér motiválja az embereket. Érdemes végiggondolni, mi indít engem az Úrhoz? Őreá vágyom? Vele akarok lenni? Őt szeretném szolgálni, vagy csak az ajándékai vonzzanak, mint ezeket az embereket?
Ezek összetévesztették az eszközt a céllal. A kenyér, a megélhetés eszköz, ami által élhetünk. Ezek számára azonban az eszközből cél lett. Bizony minket is megkísért ez a tévedés. Gyakran céllá válik az eszköz, vagyis az azért élünk, hogy mindenünk meglegyen. A jólét válik céllá. Holott a cél, hogy éljünk, és életünk által Istent dicsőítsük.
Jézus a helyes irányba tereli ezeket az embereket, rámutat, a megmaradó eledelért fáradozzanak. Túl sok energiát visznek el a mulandó dolgok az életünkben. Az örökkévaló értékekre kevés idő és erő jut. Az Úr azt akarja, hogy ezen változtassunk. Változtassuk meg gondolkodásunkat, életfelfogásunkat és életvitelünket. Éljünk a Szentlélek által másképp, mint ahogy a többség él. Jézus azt mondta, hogy Isten országát helyezzük gondolkodásunk és életvitelünk középpontjába. Először azt keressük, a többi pedig majd megadatik a számunkra.  Van még min javítani, van mit megváltoztatni. Ha komolyan vennénk az Úr útmutatását kevesebb lenni a pszichés megbetegedés, az időhiány, akkor élnénk is. Ma csak rohanunk, de nem élünk. A ma embere elrohan az élet mellett. Ne a veszendőért, hanem az örökre megmaradóért fáradozzunk.


Lelki próbáimban, Jézus, légy velem

1. Lelki próbáimban, Jézus, légy velem, El ne tántorodjék tőled életem. Fé-lelem ha bánt, vagy nyereség kísért, Tőled elszakadnom ne hagyj sem-miért.
2. Ha e világ bája engem hívogat, Nagy csalárdul kínál hitványságokat: Szemem elé állítsd szenvedésidet, Vérrel koronázott, szent keresztedet.
3. Tisztogass bár bajjal olykor engemet: Kegyelmeddel szenteld szenvedésemet; Bár e test erőtlen: te oltárodon Keserű pohárral, hittel áldozom.
4. Ha halálra válik testem egykoron: Ragyogjon fel lelked e hitvány poron; Ama végső harcon rád bízom magam: Örök hajlékodba fogadj be, Uram!



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése