2013. június 29., szombat

Aki Istentől van . . .

A
 tervek elkészítése, az építési anyagok beszerzése, az építkezés megszervezése után elindul az Isten háza építése (2Krón 3,1-17). A tervek a megvalósulás útjára lépnek. Fontos, hogy legyen elképzelésünk, tervünk arról, amit akarunk, de ez nem elég, innen el kell jutni a kivitelezésig. Hány szép terv hullt az elmúlásba, mert nem jutott el a kivitelezésig. Gondoljuk végig az Úr előtt azokat a terveket, amikről tudtuk, hogy meg kellene valósítani, de azután mégsem lett belőlük semmi. Mennyivel előrébb lennénk, ha a tervek, az Úr által inspirált tervek megvalósultak volna. Kérjünk erőt és bátorságot az Úrtól kapott tervek megvalósításához. Engedjük, hogy a Szentlélek feloldja a bennünk lévő blokkot, megszabadítson félelmeinktől, amelyek gyakran hátráltatnak bennünket. Salamon az Úrra nézett, a Tőle kapott erővel és felhatalmazással fogott a templom építéséhez. Azért tudta megvalósítani tervét, mert hitte, tudta, hogy „a mi Istenünk nagyobb minden istennél” (2Krón 2,5). Minden azon múlik, nagyobbnak látjuk-e Istent mindennél? Nagyobbnak látom-e Őt problémáimnál, emberi hatalmaknál, főnököknél, tanároknál, barátnál és ellenségnél? Nagyobbnak látom-e Őt minden betegségnél, és a halálnál is? Itt dől el minden, akinek hatalmas, mindenek felett való Istene van, az előre fog haladni, az nem fordul vissza, hanem győzelmesen vonul tovább.
A templom Jeruzsálemben, a Mórijjá-hegyen épül. Ott, ahol Ábrahám is oltárt épített, hogy feláldozza fiát Istennek, ám végül ezt nem kellett megtenni, mert az Úr adott Izsák helyett más áldozatot. Így adta az Úr oda később Jézust, Ő helyettesített engem és minden bűnöst Jeruzsálemben a kereszten. Ő halt meg, azért, hogy én élhessek.
Tehát a templom Jeruzsálemben, az ország fővárosában épül, ott, ahol a király is él. Ezzel jelzi Salamon, hogy az Ő országát Isten irányítja. Az Úr a király. A templomnak ma is azt kell üzenni, hogy Isten az Úr. A templom a település, az élet középpontja, mert Isten uralkodik népe közt. Az ember pedig Isten akaratát valósítja meg. De az épület akkor tölti be ezt a funkcióját, ha használjuk is. Ha a király és a nép valóban reggel és este megjelenik az Úr előtt, és elkéri akaratát, illetve az Ő jelenlétében zárja napját. Őseink a reggeli munkába indulás előtt áhítaton vettek részt, vagy megálltak egy imára a templomnál. Ma megállunk-e egy imára? Tartunk-e reggeli áhítatot? Miért az Istennel töltött időn akarunk spórolni?
Elkészült a szentek szentje is, ahol a szövetség ládája áll és jelzi Isten jelenlétét. Itt kommunikál majd az Úr a főpappal, és itt kapják meg bűneik bocsánatát. A templom előtt álló két oszlop neve is jelzi, hogy Izráel és Salamon életének alapja és ereje az Úr. Jákin azt jelenti: Isten megerősít, megalapoz. A Boáz név jelentése pedig ez: Az erősség Ura, Őbenne van erő. Ezek az oszlopok, illetve a jelentésük minket is megerősítenek. Üzenik, nézzünk bátran az Úrra, mert nincs Hozzá fogható. Támaszkodjunk Rá, mert Benne erő van. Ő erősít meg életünk nehéz helyzeteiben, Ő alapozza meg az életünket. Ha erre az alapra építünk, szilárdan fog állni a házunk.
Fontos dolgot tudunk meg az Úrtól, mégpedig azt, hogy nem minden hagyomány és tanítás jó, ami a múltból származik (Jn 8,37-47). Felül kell bírálni őseink értékrendjét, és csak azt megtartani, ami abból egyezik Isten akaratával. A zsidók úgy éltek, ahogy a többség, mert így volt kényelmes és kifizetődő. Nem merték és nem akarták vállalni Jézust, pedig Ő a mást, az Atya akaratát hozta. Merjük-e vállalni Jézus tanítását, az Atya akaratát? Már tegnap is említettem, gondoljuk végig, milyen szerepe van életünkben az Úr beszédeinek? Komolyan vesszük-e? Merünk-e azok szerint gondolkodni és cselekedni? Igazítsuk Jézushoz az életről, halálról, pénzről, hatalomról való gondolatainkat.
Ábrahámra hivatkoznak, de nem úgy élnek. Nem bízzák magukat hittel az Úrra, amint Ábrahám tette. Ő attól volt nagy, hogy mert hitből cselekedni, és teljes szívvel bízott az Úrban.
Az ördögről is fontos jellemzést ad az Úr: emberölő és a hazugság atyja. Arra specializálódott, hogy ölje, pusztítsa az embert, akit Isten alkotott és Fia élete által megváltott. Mindent bevet célja érdekében,a hazugság az egyik fegyvere.  Vigyázat, mert az ördög emberpusztító munkáit profi módon végzi. Ő nem amatőr, ezért mindig az Úr Jézushoz meneküljünk, mert erőnk ellene magában mit sem ér. De Jézus hatalmasabb nála, és legyőzte. Így ne féljünk tőle, mert a vesztes oldalon áll. Aki Jézus mellé szegődik, a győztes oldalra kerül.
Aki Istentől van, az hallgatja Isten beszédeit. Aki tőle származik, aki újjászületett, annak az Ige lételeme. Az vágyik rá, szomjazza és éhezi, nem tud nélküle élni. Jézus az Igéhez való viszonyunkon keresztül állapítja meg, kihez tartozunk.



Szólsz hozzám, Istenem, s én választ adni készen


1. Szólsz hozzám, Istenem, s én választ adni készen Mármár megindulok, hogy rád bízzam magam, De látod, köt s lehúz még régi csüggedésem, Áldd meg ma lelkemet több hittel, ó, Uram.
2. Sok szép ígéretem, ó, hányszor megtagadtam, A nagy fogadkozást, hogy csak tiéd szívem. A bűnös gyengeség bús rabjának maradtam, És törvényed szerint nem éltem semmiben.
3. Ha jót tettél velem, ha áldva látogattál: Én nem dicsértelek s nem hirdettem neved; Nem értettem, mikor szenvedni, sírni hagytál, Hogy ha szeretsz, miért sújt vessződ engemet?
4. Köt még a földi jó, a bűn, a földi örvény, S tehozzád bűnömért, lásd, el nem juthatok. A béklyó súlya nyom, levetném, összetörném, De lelkem gyenge még s jaj, összeroskadok.
5. Más nem tanít meg rá, csak égi bölcsességed, Hogy bölcsen bízzak és szolgáljak úgy neked. Mit érek nélküled? Add, hogy imádva téged, Bús, gyarló bűnös én, hadd légyek gyermeked.
6. Nagy lelked élt, Uram, a prófétás időkben, Az fénylett át a szent s apostol életén; Áldj meg s kegyelmedet reám is töltsd ki bőven, Hogy Jézust nézzem és ővéle győzzek én.




Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése