2013. június 2., vasárnap

Örökkévaló ország

A
hogy olvassuk Dániel könyvét, átéljük, hogy nem igazán értjük, különösen a látomásokat (Dán 7,15-28). Azonban azt látjuk, hogy maga Dániel sem értett meg mindent elsőre, sőt, arra volt szüksége, hogy fölvilágosítást kérjen. Ez számunkra is a járható út. Ne tegyük félre mindjárt a Bibliát, és ne is próbáljunk valamit belemagyarázni az Igébe, hanem forduljunk mi is az Úrhoz. Tőle kérjünk üzenetet, olyan mondanivalót, ami erőt ad és felkészít a további keresztyén életre. Mert az Ige elsősorban mindig Isten népének szól, őt erősíti és készíti fel a hűséges és győzelmes életre.
Isten gyermekének lenni soha nem volt könnyű, hiszen az a feladat, hogy az Isten akaratát, a Tőle való új és más életformát beleéljük ebbe a világba. Ha sikerül jól megélni Isten országát, akkor egy idő után átalakulhat a minket körülvevő társadalom; amennyiben Isten népe kudarcot vall, a tanítványok is nehéz helyzetbe kerülnek, és ez a világ is forrong. Isten nélkül nyugtalan az emberiség, mert amit keres, maga akarja megtalálni, sőt, bálványoktól, anyagi javaktól, a hatalomtól várja a boldogságot és a boldogulást. Azonban ezekhez legtöbb esetben háború, kizsákmányolás, mások elnyomása által jut el az ember.
A bűnös emberi szív vágyaitól hajtott birodalmakat lát a próféta, egyik a másikat követi. Mindegyik a másik bukása, halála révén emelkedik fel. Ezek a birodalmak pusztítanak, eltipornak, könnyet, fájdalmat okoznak. Minden emberi uralom erőszakra épül, hódításon alapszik. Az erősebb elnyomja, leigázza vagy elpusztítja a gyöngébbet, és így építi fel saját uralmát. Itt nincs irgalmasság, nem számítanak az életek, nem lényeg, ha fiatalon elpusztulnak emberek, éheznek és szenvednek nők és gyermekek, itt csak mindig a soros birodalom minél nagyobb hatalomra jutása a lényeg.
Nagyon rémítő és kiábrándító lenne mindez, ha nem látna mást is Dániel, ha csak az emberi uralmak jelennének meg szemei előtt, semmi ok nem lenne reménységre. Mert látjuk a mai napig, hogy ugyanezek a motivációk jelen vannak, sőt, ma már gazdaságilag és katonailag is nagyobb pusztítást, totális kontrollt alkalmazhat a hatalom. Azonban Dániel lát egy másik országot, Isten országát, amely megjelenik ebben a világban. Ez az ország egészen más módszerekkel és eszközökkel dolgozik. Jól látjuk majd az Úr Jézus munkássága alatt. Isten országa számára fontos a bűnös, nyomorult, elesett ember. Itt nincs erőszak, csak szelíd hívogatás, és mindenki maga dönt, hogy követi-e a Pásztor hangját az életre. Nincs törtetés, nem a világ mentalitása az uralkodó, hanem Krisztus alázatos, áldozatos, bűnöket magára vállaló élete a példa. Ebben az országban megjelenik az irgalmasság, sőt, fontosabb az áldozatnál, a külső vallásosságnál. Itt a szív állapota a fontos, és nem a külső. Itt nem szerepet kell játszani, hanem őszintén vállalhatjuk magunkat, mert lehetőség van az átalakulásra, az újjászületés általi más életre. Ebbe az országba mindenkit hív az Úr, rajtunk múlik, hogy belépünk és elfogadjuk, hogy innentől a Király gondoskodik rólunk. Így azután nem kell már ügyeskedni, alakoskodni, hanem előtérbe helyezhetjük Isten országát, élhetjük az igazi életet, a többit pedig Rábízhatjuk Atyánkra. Isten országa átível évezredeken, jelen van ma is, és soha el nem múlik.
A birodalmak, különösen a negyedik, harcban állnak Isten népével. Isten gyermekeit pusztítja. Miért? Mert nem bírja elviselni, hogy vannak, akik nem embert, uralkodót istenítenek, hanem az Örökkévaló előtt hajtanak fejet. Ez a fejhatás gyakran fejhullással jár, hiszen aki ellentmond a magát bálványozó hatalomnak, az az életével játszik. A tüzes kemencék és az oroszlánvermek szintén végigkísérik a hívők életét. Soha nem mondhatjuk, hogy mindez már történelem, mert bármikor ismét felbukkanhat a mélyből. Ezért legyünk résen, legyünk készen.
Ezek a hatalmak Isten törvényét is igyekeznek kiiktatni vagy megváltoztatni. A nyugalomnap, az Úr napja, tehát az Istennek szentelt nap és idő átalakul pláza-istentiszteletté, ahol a jólét, a vásárlás, a fogyasztás, a pénz istenei előtt hódol az emberiség. Mindezt teszi úgy, hogy közben milliók halnak éhen és élnek ember alatti életet.
Azonban Igénk arról is szól, hogy ezek a birodalmak, ahogy jönnek, eltűnnek a történelem süllyesztőjében, ám Isten országa örökké megmarad. A nagy birodalmak és az egész emberi történelem Isten felé, az Úr elé való állás felé halad.
Az asszony előbb menekülőre fogja a dolgot, mellébeszél és a vallás felé tereli a beszélgetést (Jn 4,25-30). Mi is hányszor vagyunk így, amikor szembe kellene nézni magunkkal, bűneinkkel, életünk problémáival, elővesszük vallásos kérdéseinket, ezek mögé akarunk elbújni, ki ne derüljön, kik vagyunk. Mert Jézussal szemben állva le kell hullani az álarcnak, és fel kell tárulni az igazi lényünknek. Gyógyulás csak ott várható, ahol megvan az őszinte szembenézés, a jézusi diagnózis elfogadása.
Az asszony előtt önkijelentést ad Jézus, elmondja, hogy Ő a Krisztus. Tehát akiről tudja az asszony, hogy majd eljön, az már itt van. Tehát ne a jövőben várd, hanem a jelenben lásd meg. És az asszony élete ebbe a kijelentésbe belerendül. Szó nélkül megy el, még a korsóját is otthagyja. Mindenről megfeledkezik, mert eljött a Krisztus, és ennél fontosabb nincs. Mindenkinek meg kell tudni, mindenkinek találkozni kell Vele, mert gyökeres átalakulás mehet végbe az életében. Aki Jézussal találkozik és felismeri a Megváltót, az nem marad ugyanaz, mint aki előtte volt.
Az önkijelentés után megszakad a beszélgetés, mert nincs már szükség beszédre. Már nem menekül az asszony, nem rejtegeti életét, hanem nyíltan kimegy az emberek közé, és elmondja, amit tapasztalt. Hívogat Jézushoz.
A korsó ottmaradt, de a szívében jelen van az élő víz. Ki nem apadó forrásra talált, és így már nem számít a korsó. Amikor Jézusra találunk, mindig elmarad valami, elmarad az addigi életünk, ottmaradnak bűneink, mert azokat Jézus magára veszi. Samária evangélistájává válik az addig megvetett asszony. Ő az első női igehirdető. Lám, Jézusnak nem jelentett problémát nőre bízni a jó hírt. Mi is beszéljük el örömmel mindazt, amit az Úrtól kaptunk. Hívogassunk bátran Őhozzá. Mert aki látja és hallja, majd maga is felismeri, hogy ki az, Aki szól Hozzá.



Ébredj, bizonyságtévő Lélek!


1. Ébredj, bizonyságtévő Lélek! A várfalakra őrök álljanak, Kik bátran szólnak harcra készek, Ha éj borul le, vagy ha kél a nap. Hívásuk zengjen meszsze szerteszét, Az Úrhoz gyűjtve népek seregét!
2. Ó, bárha lángod fellobogna S ébredne föl sok nemzet fényinél :/: Ó, bár sok szolga, sarlót fogva, Aratna, mígnem leborul az éj! Urunk, e roppant, ért vetésre nézz: A munka sok, a munkás oly kevés!
3. Küldd útra hírnökid csapatját, És adj erőt onnan felül nekik, :/: Hogy veszni a pogányt se hagyják, És szerteűzzék Sátán seregit. Országod jöjjön el minél elébb, Hirdetve szent neved dicséretét!



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése