2013. június 6., csütörtök

Kelj fel és járj!

T
elnek az évek, sok nagy esemény történt Dániel életében, de ő továbbra is éberen figyel, és így még mindig megszólítható (Dán 10,1-21). Hányan megfáradnak az évek múlásával, elmúlik az első szeretet tüze, és már nem vágyakoznak az Úrra, az Igére. A próféta szeretete nem múlt el, végig fenn tudta tartani. Hogyan? Az állandó kapcsolat által. A szeretet akkor lobog folyamatosan, ha táplálják. Dániel táplálta. Ez igaz az egymás iránti szeretetre is. Ha nem tápláljuk a tüzet, kialszik. Ha nem ápoljuk a kapcsolatot, kihűl. Azonban rajtunk áll, hogy nekifogjunk és felélesszük a tüzet.
Dániel kijelentést kapott az Úrtól, aminek megértéséhez három hétig böjtölt és imádkozott. Ez azt üzeni számunkra, hogy az Ige megértéséhez időre van szükségünk. Időt kell szánnunk az Úrra, ha jól akarjuk érteni az üzenetet. Sok probléma származik ma abból, hogy nincs időnk. Nincs időnk Istenre és ebből kifolyólag egymásra sem. Nem hogy három hetet, de már egy istentiszteletnyi, vagy otthoni elcsendesedésnyi időt sem szánunk Isten megismerésére. Sok mindenre van időnk, de Istenre kevés. Azonban ha nem tudunk megállni, hogy az Úrral legyünk, egymásra sem fogunk elég időt szentelni.
Dániel ebben a ráhangolódásban megtapasztalja, hogy saját világa összeér Isten világával. Pontosabban Isten világa jelentkezik be Dániel világába. Isten követe érkezik hozzá, a próféta nehezen tudja elviselni a követ látását, Isten jelenlétének fényét és erejét. Mennyire más Isten  mennyei világa, mint a mi világunk. Ott tisztaság, szentség és ragyogás van. Dániel elájul, amikor meghallja a mennyei hangot. A bűnös ember nem képes elviselni Isten jelenlétét.
Csak Dániel látja a látomást, és csak ő hallja a hangot. Mert Istent csak hittel lehet érzékelni. Akinek a szívében nincs élő és állandó hit, az nem láthatja Őt. Csak a hit előtt válik láthatóvá Isten országa.  Amikor Saul Damaszkusz felé haladt, csak ő látta Jézus jelenlétét. Mert az ő szíve már készen volt a kegyelem befogadására.
Az Úr követe megerősíti Dánielt. Megérintette és felsegítette őt. Amikor az Úr Jézus eljött a világba, Ő is kézkontaktust alakított ki az emberrel. Többeket megérintett, megfogott, ezáltal is vállalata őket.
Az emberhez hasonló lény újra megérinti Dánielt, majd kétszer is azt mondja neki: Ne félj!  Dániel hosszabb kezelést igényelt, de az Úr időt szán rá. Milyen türelemmel, megértéssel és szeretettel készíti fel az üzenetek elhordozására. Milyen gyakran félünk mi, azonban az Úr azt mondja, ne félj. Engedjük, hogy szava nyomán távozzon a félelem, és erő és békesség töltse el a szívünket. Az Úr szava által erő árad szét Dánielben és bennünk is. Mert az Úr szava ma is erőt képvisel.
A tegnapi történetben egy apa Jézus szavának való hite állt előttünk, amelynek fia gyógyulása lett az eredménye (Jn 5,1-9). A mai történetben pedig Jézus szava hitet hoz létre egy teljesen kiégett, reménytelen életű emberben. Ezt látva mi is megbátorodhatunk, mert nincs reménytelen helyzet. Jézusnak az sem probléma, ha még nem hiszek, ha nem akarok, mert az Ő szava meggyógyítja akaratunkat, és hitet hoz létre.
Megragadott engem Jézus érdeklődése, amellyel megtudakolja ennek az embernek az életét. Nem megy el mellette közömbösen, nemcsak meggyógyítja a testét, hanem érdeklődik lénye, személyisége után. Számára az egész ember a fontos. Így közeledik felénk is, érdekli Őt az életünk minden részlete. Nem csupán test, hanem test és lélek egysége vagyunk, és Jézus így is tekint ránk. Nekünk is így kell magunkra és másokra tekinteni. Meg kell tanulnunk érdeklődni egymás iránt. Érdeklődni, hogy mi van a másikban, ehhez meg kell látnunk a jelzéseket.  Ezután a béna után senki nem érdeklődött, senkinek nem volt fontos, és ez szörnyű. Azonban megtudja, Istennek fontos, a mennyei Atya a Fiát küldi hozzá. Általa érdeklődik iránta, és általa küldi a gyógyulást.
Jézus először kérdez: „Akarsz-e meggyógyulni?” Tényleg, akarok-e gyógyulni, vagyis változni, kijavítani a hibákat, vagy csak a másiktól várom el? Gondolkozzunk el ezen.
Ez a beteg nem válaszol a kérdésre, hanem mellébeszél. Másra hárítja a felelősséget. Nem akarok, mert nem vagyok fontos senkinek, mert nem tesz értem senki semmit. Ez az ember mindig másra várt. Valószínűleg már előre feladta, ezért nem is próbálkozott a tó felé menni. Igénk üzeni, ne adjuk fel. Merjünk elindulni, hozzáfogni a dolgoknak, ha esélytelennek tűnünk is. Sőt, kiálthatunk az Úrhoz segítségért, és Vele menni fog. De elindulni nekem kell.
Megtudja a beteg, hogy az embere előtte áll. Jézus lett emberünkké, azért, hogy a gyógyuláshoz, a kegyelemhez segítsen. Jézus parancsot ad számára, és ez az eddig béna megtapasztalja, hogy Jézus szavára működni kezdenek a végtagjai. Tudja, ezt nem magának, hanem Jézusnak köszönheti. Ha Jézus szól, akkor nem lehet mást tenni, fel kell kelni, és el kell indulni. Ha nem indulunk, minden marad változatlan. Ha Jézus szól, indulj, és fogd a régi életed kellékeit.  Ami eddig téged vitt, azt most már te viheted. Vagyis munkaképessé, teherhordóvá vált. Az Úr neked is azt mondja, kelj fel és járj. Vedd komolyan, ne maradj tovább fekve, ne azt hidd, hogy tehetetlen vagy, hanem azt, hogy egészséges, gyógyult, mert Jézus mondta. Az Ő szavának ma is ereje van.

Vágyol-e elhagyni bűneidet?

1.  
Vágyol-e elhagyni bűneidet?
Az Úr vérében van nagy erő.
Vágyol-e győzni a Sátán felett?
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!
2.  
Ó, ha a büszkeség rabja vagy tán,
Jézus vérében van nagy erő!
Jöjj csak, hisz gyógyírt lelsz a Golgotán,
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!
3.  
Érzed-e, hogy szíved oly salakos?
Jézus vérében van nagy erő!
Tisztátalan szívet tisztára mos,
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!
4.  
Szolgálni vágyol-e Jézust talán?
Jézus vérében van nagy erő!
Csak neki zengeni nap nap után?
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése