2020. július 24., péntek

A Megmentő Jézus

E

zeket a verseket olvasva ámulunk és bámulunk, mennyire részletesen kidolgozta Isten a szent hajlék terveit (2Móz 26,1-37). Mindenre odafigyel, és mindet feltár Mózes előtt. Van minta, és van terv, és ezeket Isten megmutatja Mózesnek. Mondhatnánk, magával hozta a mintát. Mózes nem panaszkodhat, beletekinthet a menny valóságába, feltárul előtte az ottani rend, és amit lát, az lesz a minta. Ahhoz kell igazodni. Isten az Úr Jézus Krisztusban tárja elénk az élet mintáját, Ő a minta, Őhozzá igazodhatunk. Jézus nem egy vallási vezér, hanem az Isten szerinti élet mintája. Őbenne tárul fel az  Isten akarata. Ez a minta mindenki számára elérhető. Nem véletlenül olvassuk többször is az Újszövetségben, hogy nézzünk Jézusra, és aki ránéz, az nem veszít, az nem téved el. Az a problémánk, hogy elfelejtünk Jézusra nézni, mindezt talán azért, mert gyakran nem is látunk. Ránézünk ugyan, de semmi különöset nem fedezünk fel, és elmegyünk Mellette. Hasonlóan Izráel vezetőihez, akik látták Jézust, beszéltek is Vele, de mégsem látták meg, hogy Ő a minta. Isten azért küldte, hogy Hozzá igazodjunk. Bármivel állunk szemben, mindig Őt keressük. figyeljük, Ő hogyan élt, hogyan reagált egy adott élethelyzetben, milyen válaszokat adott a feltett kérdésekre. Jézus soha nem az emberekhez igazodott, a vezetőkhöz sem, hanem egyedül és kizárólagosan az Atya akaratához. Azért jött, hogy cselekedje az Atya akaratát.

Megrendítő, hogy ezeket a terveket a pusztában, a vándorlás alatt kapják. És majd ott is fogják elkészíteni a hajlékot, és a berendezési tárgyait is. A hely emberileg alkalmatlan ilyen művészi és precíz munkákra, és mégis el fog készülni. Isten az engedelmességet megáldja.

Az is olyan csodálatos, mennyire előrelátó az Úr. Tudja, hogy ez a vándorlás negyven esztendeig fog tartani, így már a pusztában is szükség lesz a hajlékra. Kell már ott egy hely, ahol Isten jelenlétébe kerülhetnek, ahol imádhatják és élő kapcsolatban lehetnek Vele. Mi talán azt mondanánk, majd ha célba érünk. Isten azt mondja, most. Most készíts el mindent, nem lehet várni Isten tiszteletével, azonnal imádjuk, amikor megismerjük Őt. Nincs fontosabb, mint Istennel kapcsolatba kerülni. A szent sátor a kapcsolat helye. Nem lehet semmi fontosabb Istennél az életünkben. Nem előzheti Őt meg a saját életünk felépítése, a kényelmünk megvalósítása. Mindig első legyen Ő! Amikor majd a babiloni fogságból hazaérkeznek, előbb a saját házaikat teszik rendbe, beindítják a gazdaságot, és elfelejtik a templomot. Isten rámutat: az első Ő. Nélküle nem fognak boldogulni. Hosszútávon mi sem boldogulunk Isten nélkül. Tegyük Őt az első helyre. Figyeljünk rá, és tegyük, amit mond. A hajlékot, a gyülekezetet, az Úrral való kapcsolatot ne mellőzzük, ne mondjuk, majd ha célba érek. Az úton is kell hajlék, kell az élő vonal.

Jézus az összegyűlt zsidókhoz kérdést intéz (Mt 22,41-46). Eddig Őt kérdezték, most Ő tesz fel kérdést. Van, amikor az Úr kérdez. És amikor Ő tesz fel kérdést, az soha nem a lényegtelen dolgokra irányul, hanem mindig a legégetőbb kérdést ragadja meg. A farizeusok és a többi vallási vezető csak a törvények felől érdeklődtek, de nem keresték a Krisztust. A legfontosabb kérdés a Megváltó kérdése. Mit gondolunk Róla? A mai világ is megváltóra vár, de vajon meglátja-e, hogy már eljött? Itt van, és az Újszövetség Róla tesz bizonyságot. Nekünk nem valami mai embert kell várni, hanem rátalálni Arra, Akit Isten adott a világnak. Jézus az igazi Megmentő. Ő oldja meg a problémáinkat. A világ minden gondját megoldotta, amikor meghalt a kereszten. Minden el van végezve, csak meg kell látni, és hittel építeni Rá. Sátán vallást kreált az élő hitből, és így eltakarja a megoldást. Jézus ad életet, nem ezután jön az, aki megment, helyreállít, hanem már eljött. És aki Hozzá fordul, annak az életét újjá, mássá teszi. Jézus nem a múlt, hanem a jelen és a jövő.

Jézus nem társadalmi változás vagy a világ hatalmi elitjének megváltozása által munkálkodik. Ő személyesen szólít meg, és aki ezt a szót hallva elindul követni Őt, annak az élete hatással lesz a környezetére. Ő a Krisztus, a Megmentő, de keresem-e? És hogyan gondolkodom Róla? Kinek tartom Őt? A farizeusok a kérdésre válaszolva megjegyzik, a Krisztus Dávid fia. És ebben benne van a lényeg. Mert valóban úgy van, a Krisztus Dávid fia, vagyis az ő családjából származik, de itt nem lehet leragadni. És az Úr Jézus itt vezet tovább minket. Mégpedig úgy, hogy gondolkodásra, igeértelmezésre tanít. Nem elég oda eljutni, hogy a Krisztus Dávid fia, mert akkor csak a ember, akkor egy a sok kiváló ember, tanító és próféta közül. És ha nem több, akkor nem tud segíteni az elveszett emberen. Hogyan vezet mélyebbre az Úr? Az ige által. Mindig Isten szavára irányítja a figyelmet. Mindig igére hivatkozik, általa győz meg. Nem emberi véleményeket, nem a kiváló rabbik magyarázatait használja, hanem egyedül a Szentírást. Ezt adja a mi kezünkbe is. Isten mindent kijelentett, amit tudni kell Róla, a Megváltóról és az Ő tervéről. Aki nyitott szívvel tanulmányozza az igét, az megtalálja a választ.

A zsoltárokból veszi az Úr Jézus az igét, ami feltárja a valóságot, ha gondolkodnak rajta. Dávid Urának hívja Azt, Akinek Isten azt mondja, ülj a jobbom felől. Hogyan nevezheti Urának, ha a fia? Úgy, hogy a Krisztus több mint ember. Ő Istentől jött. Emberi vérvonala Dávidtól származik, de Lénye Istentől. Ő maga az Élő Isten. Ezért ne engedjük magunkat megtéveszteni, a Krisztus Isten Fia. A názáreti Jézusban érkezett a világunkba. És aki figyeli Őt, és Hozzá fordul, az meglátja Benne az Istent. Elég Hozzáfordulni problémáinkkal, bűneikkel, és megtapasztaljuk isteni hatalmát. Akinek Ő az életébe beavatkozik, az hittel vallja: Isten tett nagy dolgot velem Jézusban. Hányan vallották már meg az elmúlt kétezer évben, hogy Jézus valóban Isten Fia. Ő a mi reménységünk, egyedüli megoldásunk. Hívjuk Őt segítségül, amíg van időnk.

 

 

AZ ÚR JÓSÁGA, HOGY MÉG ÉLÜNK

 

1.        

Az Úr jósága, hogy még élünk a földön,

Mert az Ő irgalma soha véget nem ér:

Újjáéled reggelre, minden reggelre,

Nagy a Te hűséged, ó, Urunk,

Nagy a Te hűséged!

 

 

Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése