2020. július 6., hétfő

Gyógyír

I

sten elkezdi bizonyságtévő sorozatát, mert mindezek a csodálatos események bizonyságtételek Isten hatalmáról (2Móz 7,26-9,35). Nem a pusztítás a céljuk, hanem Isten megismerése. Mindez azért, hogy leboruljanak Előtte, és elismerjék az egyiptomiak is, hogy Ő az Úr. Isten minden tevékenysége bizonyságtétel, amin keresztül keresi a szívünket. Bemutatkozik, és megszólít. Azért teszi, mert szeret, és azt akarja, hogy Neki adjuk az életünket. Isten nem kényszerít, hanem elvégzi, hogy tetteit megvizsgálva, hatalmát megtapasztalva jussunk el döntésre. Isten csodái nem megfélemlíteni akarnak, hanem inkább bizalmat ébresztenek bennünk, és kimunkálják a Hozzá való tartozás vágyát. Azt akarja, hogy rádöbbenjünk: az Ő kezében van biztonságban az életünk. Ahogyan figyeljük az Egyiptomban végbement jeleket, láthatjuk, hogy egyre erőteljesebbek, olyan csodák, amiket már az ember nem tud megismételni. Sátán igyekszik megtéveszteni az embert, és ad bizonyos képességet a fáraó írástudóinak is.  Az első jeleket még tudják utánozni, de megszüntetni azokat képtelenek. Azonban nem akarják észrevenni, hogy a gonosztól való hatalom csak pusztítani képes. Csak a rosszat tudja beindítani, nem képes kézben tartani, határt szabni neki, és megszüntetni sem. Azonban Isten Úr a jelek felett is, Ő nemcsak elindítja azokat, hanem meg is tudja szüntetni. Isten szava hatalmas. Bár mi is mindig meglátnánk a különbséget Isten és a gonosz munkája között.

Azonban a fáraóra nincs hatással az első jel, nem indul meg a szíve. Hány jelre van szükség? Hány hatalmas dolgot kell, hogy az Úr elvégezzen, mire megindul a szívünk, és meghódolunk Előtte? Pont ez a probléma, hogy a szívünk nem akar meghajolni az Úr előtt. Ezért is tart néha sokáig Isten akciója, mert sok nagy dolgot kell elvégeznie, mire kimondjuk: Isten munkája ez. Inkább hisz sok ember a hamis jeleknek, mint Isten drága szavának. Az ige Őhozzá segít minket, megmutatja Isten szívét. És ha rátekintünk, meglátjuk az igazi szeretetet. És ez a kereszten lesz nyilvánvaló. Ott mutatta meg Isten, mennyire szereti a Tőle elfordult embert, képes volt Fiát odaadni, csakhogy megmenthessen minket. Jöjjünk Hozzá bizalommal, és lássuk meg, hogy Isten nem rosszat, hanem jót készít számunkra. Minden rossz a gonosztól származik, aki teljesen el akar szakítani az Úrtól, és mindent megtesz, hogy ne tudjunk visszatalálni Hozzá. Hamis dolgokat cselekszik, amik által elvégzi, hogy ne is vágyakozzunk Isten után. Hamis megelégedettséget produkál. De Isten tovább keres.

A cél, hogy megtudja a fáraó, hogy Isten az Úr az ő földjén is. Isten Úr a mi világunk és országunk felett is. Ő jelen van itt is. Nincs tőlünk távol, és ahol élünk, ott megismerhető, ott kapcsolatba kerülhetünk Vele. Az ártalmas bogarak megjelenése előtt Isten kijelenti, hogy különbséget fog tenni a fáraó és Isten népe között. A fáraó népét sújtja majd ez a csapás, de Gósen földjét, ahol Izráel népe él, nem. Világossá válik, hogy Istennek van hatalma a népét megoltalmazni. Aki ma is az Övé, annak nem kell félnie, amikor Isten felhasználja a természeti eseményeket is az emberek szívének meghódítására. Nem kell félni, mert aki rábízza az életét, azt megőrzi az Úr. Ez a reménységünk a mostani helyzetben is áll, ráépíthetünk Isten szavára, mert, amit ő mond, azt beteljesíti. Nem kell félnünk, inkább bizonyságot tehetünk Istenről. Ez a különbségtétel is azért történik, hogy majd az egyiptomiak is láthassák Isten munkáját, megismerjék hatalmát. Ez bizonyságtétel. Ma is lehetünk bizonyságtételek, sőt, az Úr azt akarja, hogy az övéi tegyenek bizonyságot, mondják el: Isten őrzött meg. Dicsérjük az Urat, és valljuk meg nyíltan, hogy Isten kegyelme vesz körül. Adjunk hálát, hogy megőrzött, és bízzunk Benne, hogy bármi történik, ezután is megoltalmaz. Ha Hozzá kiált az ember, Isten megszabadítja a vírusoktól is. De vajon kiáltunk-e, vagy a védelmet egyedül az ember tudásától várjuk?

A hatodik csapásnál időt szab az Úr, előre megmondja, mikor fog megtörténni, így van idő felkészülni. De ez a felkészülés nem óvintézkedéseket jelent, nem azért van az idő, hogy operatív törzset hozzanak létre, hanem azért, hogy imádkozzanak, kiáltsanak Hozzá. Mert ha Istenhez kiáltunk, Ő elfordítja a csapást. Mindezt ismerve Isten gyermekeinek az a feladata, hogy imádkozzanak, tartsanak bűnbánatot, és erre szólítsák fel az embereket. Mert a csapás elhárítható. Előre megmondja az ember, mikor várható a járvány újabb beindulása, igyekszik beszerezni a védőeszközöket, de vajon leborulunk-e az Úr előtt? Imádkozva, bűnbánatot tartva várjuk-e a járványt, azzal a hittel, hogy el is kerülhetjük? Ha szívből Istenhez fordulunk, elmaradhat a járvány. De hisszük-e ezt? És imádkozva készülünk, vagy igyekszünk bepótolni azt, amiről az elmúlt hónapokban lemaradtunk? Ne keményítsük meg a szívünket, hanem engedjük, hogy az Úr megérintse azt. És amikor szól, tegyük, amit mond, változtassuk meg az életünket, az Ő akarata szerint.

Urunk tovább és egyre mélyebbre vezet bennünket Isten országában (Mt 18,21-19,12). Végtelenre állítja a megbocsátást, és ezzel nem falak emelésére biztat, hanem azok lebontására. Péter kérdésére - hányszor - a válasz: ne azt nézd, hányszor. Ne a válaszfal felhúzása, a kapcsolat megszakítása lebegjen a szemed előtt. Nem jó ez az út! A kapcsolat megépítése a cél, ezért kell mindent megtenni. Aki Krisztusban van, az másképp áll a dolgokhoz, nem rombolólag, hanem építőleg.

Péter látja, hogy ez nem olyan egyszerű, tőlünk ez nem telik. Az Úr egy példázattal mutatja meg, hogyan is lehetséges a megbocsátás, a helyreállítás. Úgy, hogy rádöbbenek, én is adós vagyok. Isten előtt vagyok bűnös, és a helyzetem elég kilátástalan, nincs esélyem a rendezésre, nem tudok fizetni. Azonban Isten ad egy lehetőséget, ha látom, milyen nagy az adósságom, és leborulva kérem Őt, megkönyörül, elengedi a tartozást. Mindezt Jézusért teszi, Ő kifizette és egyben eltörölte a minket vádoló adóslevelet. Aki ezt átéli, és hálás szívvel megköszöni, képes lesz a másik adósságát elengedni. Azonban ehhez az kell, hogy soha ne feledjem el, honnan hozott ki az Úr. Aki látja a bűneit, és hogy maga is bocsánatra szorul, az kész lesz megbocsátani. Ne feledjük el, nem csak nekem kell a másik bűneit megbocsátani, hanem a másik is megbocsát nekem. A problémát sok esetben pont a felejtés okozza, azt gondoljuk, csak mi bocsátunk meg, csak nekünk kell irgalmasnak lennünk a másikkal szemben. De gondoljunk arra, hogy a másik életében legtöbbször csak egy kis szálka van, amíg az enyémben gerenda nagyságú problémák vannak. 

A megbocsátás, elengedés általi helyreállítást a házasságra is átviszi az Úr. Megtanít egy új szempontra, és ez a kapcsolat gyógyítása. A házasságban az egyben tartásra, a gyógyításra, és nem az elválasztásra kell a hangsúlyt tenni. Jézus nem azt mondja, nem lesz probléma, de az orvosolható. Azon múlik, hogyan állunk hozzá. Nagyon fontos, hogy Isten gyermekei hogyan állnak hozzá. Ők nem képviselhetik azt, amit a világ, mert megtapasztalták Isten adósságelengedő szeretetét. Ez érvényes a házasságra nézve is. Elengedés, ez az Úr kapcsolatgyógyító receptje. De nem a másikat engedem el, hanem a másik vétkeit, hibáit bocsátom meg, úgy, ahogyan nekem is megbocsátott az Úr. Istennel a kapcsolatunk kegyelemből táplálkozik, és ez a kegyelem a házasság forrása is. A hívők mindig a gyógyulás, az egyben tartás érdekében munkálkodnak. Házassági problémáinkkal is forduljunk az Úrhoz, keressük Őt, és olvassuk az evangéliumot. Mert Isten igéje a gyógyító ír.

 

Uram, a te igéd nekem

 

1. Uram, a te igéd nekem A sötétben szövétnekem; Mind igazak és ámenek, Amik

szádból kijöttenek, Azért amit nem látok szemmel, Béveszem szavadra hitemmel.

 

2. Bízom hozzád erős hittel, Hogy te mindent megcselekszel, Amit szent igédben

ígérsz: Hogy kegyelmesen hozzám térsz, És megbocsátván bűneimet, Megadod örök

életemet.

 

3. E nagy jót neked köszönöm, Mely nekem arra ösztönöm, Hogy a Jézust, kiért velem

Közöltetik a kegyelem, Tartsam lelkem megtartójának, Szeressem, engedvén szavá-

nak.

 

4. Igazgass, Uram, engemet, Hogy megőrizzem hitemet; Ha von magához e világ, Én

mint Krisztusba oltott ág, Tőle vegyem tápláltatásom, Míg az élők közt lesz lakásom.

 

 

Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése