2021. február 15., hétfő

Az Úr a Pásztorom

 

E

ljött Áronnak és a fiainak a felszentelése (3Móz 7,22-9,24). Az egész gyülekezet részt vesz benne. A szent sátornál megy végbe ez az alkalom, és most is áldozatbemutatást végeznek. Az Úr szavára történik ez az esemény is. Semmit nem Mózes talál ki, vagy rendel el. Minden Istentől indul. Ő választja ki Áront és fiait, és Ő mondja meg azt is, miképpen történjen a felszentelés. Fontos minden történés, mert Áron Istent képviseli a nép előtt, és a népért jár közben az Úr előtt. Áron szolgálata köti össze a népet Istennel. Ő mutatja be majd az áldozatokat, és így kéri az Úr kegyelmét, vagy fejezi ki a nép háláját. A főpap az, aki tolmácsolja Isten bűnbocsátó kegyelmét.

Az Úr által elrendelt ruházatba öltöztette Mózes Áront, majd megkente a kenet olajával. Az olaj fejezte ki, hogy Isten elhívta és megbízta őt szolgálattal. A kenet jelzi, Isten felkentje ő. A kenet az újszövetségben is jelen van, de már a Szentlélek Istenre utal. Elmondja, hogy Ő tesz alkalmassá a szolgálatra, az új életre. A Lélek kenete nélkül alkalmatlanok vagyunk. A Lélek szentel meg. Isten Lelke megtisztít a bűntől és formálja életünket.

Megjelenik ezekben a fejezetekben is a bűn. Illetve a bűnért való áldozat. Azonban erre azért van szükség, mert jelen van világunkban a bűn. Mindent elrontott, amit Isten jónak teremtett. Jelenleg is elrontja az életeket, a kapcsolatokat. És ami fontos, a bűn elválaszt Istentől. Igyekszik távol tartani, azon tevékenykedik, hogy ne induljunk el Isten felé. Aki pedig keresi, vagy már megismerte Őt, azt el akarja szakítani Tőle. A bűn mögött sátán áll, aki el akarja érni, hogy az ember Isten helyett őt imádja. Azon munkálkodik, hogy megtévesszen minket. Sátán a bűn által a test vágyain és kívánságain keresztül tart fogva minket. Nagy befolyást gyakorol a testünkre, és általa ránk. A bűn hozta be világunkba a betegséget és a halált. A bűn zsoldja a halál- írja Pál apostol.  Azonban Isten ad megoldást. Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet, Krisztus Jézusban.

Erre a megoldásra utal az áldozat bemutatása, a vér kiontása. Nekünk már nem kell bemutatnunk a bűneinkért való áldozatot, mert Isten jobb megoldást készített. Láthatjuk az ószövetségből, hogy ezeket az áldozatokat rendszeresen ismételni kell. Nem adnak tartós megoldást, sem igazi felszabadulást. Ezek az áldozatok nem szabadítanak meg a bűn uralma alól. Azonban Isten elküldte a Fiút, és Ő Önmagát adta áldozatul a kereszten bűneinkért. Ő az egyetlen és tökéletes áldozat. Nincs más. Az Ő keresztje tartós megoldás. Aki Jézust segítségül hívja, annak nemcsak megbocsáttatnak a bűnei, hanem az Úr munkája által egészen új életet is kap. Aki befogadja Jézust az életébe, abban már nem a bűn fog uralkodni, hanem az Úr Krisztus. Jézus élete megtöri a bűn és a halál erejét. Ezért egy minőségileg új és más életet élhetünk. Ez az élet csakis a Neki való engedelmesség a Vele való élő kapcsolat által működik.

A meggyógyult vakon született az Úrral való találkozás során megvallja, Hisz Jézusban, mint Isten Fiában (Jn 9,39-10,10). A találkozás, és a korábbi gyógyulás elvégezte benne, hogy Aki látást adott neki, nem más, mint Isten Fia. Jézusban Istennel, az igazi világossággal találkozott, és ez hitet hozott létre benne. És ezt a hitet megvallja. A hitvallása Jézus Istenségéről szól. Aki igazán találkozik Jézussal, aki megvallotta bűneit, segítségül hívta minden betegségére, nyomorúságára, az ma is megtapasztalja hatalmát. És ezt átélve bizonyossá válik, hogy Jézusban Istennel találkoztunk. És aki vele találkozott, azt nem lehet eltéríteni a Krisztusban való hittől.

Jézus jelenléte, az Ő igéje megmutatja igazi állapotunkat. Kiderül, nem igazán azok vagyunk, akiknek gondoljuk magunkat. Sátán megtéveszt, amikor elhiteti, látunk. Ezt tette a farizeusokkal is, azt gondolták jól látnak, közben vakok voltak, mert nem ismerték fel Isten Fiát, és nem látták meg, hogy szükségük van Rá. Van belső vakság, és ez rosszabb a fizikainál, mert elhiteti, hogy minden rendben, hogy boldogulunk Isten nélkül. A lelkileg vak ember magára épít, a belső látással rendelkező pedig Jézusra. Akinek a belső látása megnyílik, az felismeri, hogy Jézus áldozatára szüksége van. Az az ember leborul az Úr előtt, és kegyelméért könyörög. Aki ezt megteszi, az Jézusban Szabadítóra talál. Az nincs egyedül, mint ahogy ez a vak sem volt. Mellé állt az Úr és tovább vezette a lelki növekedés útján.

Tovább vezeti őt is, és minket is az Úr. Rámutat, Ő az igazi, a jó pásztor. Nincs Hozzá fogható. Nincs, mert nem a javainkért pásztorol, hanem Ő adja mindenét, az életét értünk. Bármilyen nyomorúság vegyen is körül, telepedjen ránk félelem, betegség, gyász, jöhetünk Hozzá. Jó pásztor, ez azt is jelenti, soha nem hagyja az övéit magára. Sőt megkeres, mert le akarja oldani rólunk ezeket a láncokat. Egyedül Ő tud felszabadítani, és begyógyítani sebeinket. Azért kapott sebeket a kereszten, hogy általuk a mi sebeink begyógyulhassanak a Belé vetett hit által.

Jézus az ajtón keresztül jön, nem töri azt ránk, hanem zörget, és aki megnyitja, ahhoz betér. Nyissuk meg előtte ajtónkat! Elmondja az ige, hogy Jézus életünkbe való bejövetele nem csupán érzés. Ő úgy érkezik, mint pásztor, mint vezető. Kihív régi életünkből, majd elénk áll, és azt mondja: Kövess engem! Ő megy, elöl, így vezet minket. Tehát nem azt mondja, menj, és majd ha bajba kerülsz, hívj, mint egy segélyszolgálatot. Hanem azt kéri, kövessük, és akkor elkerülhetjük a szakadékokat. Ővele jó irányba a cél felé haladhatunk.

Az Úr úgy vezeti övéit, amint a pásztor, tudja, mire van szükségünk. Gondoskodik övéiről, és ha a halál árnyéka völgyében kell járni, ott sem hagy magunkra. Ahogyan Dávid megvallja a huszonharmadik zsoltárban, Te velem vagy! Igen az Úr velem van, és így elmondhatom, nem félek a gonosztól. Jézus jelenléte nagyobb, mint a gonoszé. Jézus mellett oltalom található.

 

 

Az Úr a pásztorom

 

1. Az Úr a pásztorom, jó pásztor Ő.

Nyájával arra jár, amerre várva vár

A forrás hűs vize, a zöld mező.

 

2. Ha Ő a pásztorom, semmi sem árt.

Törődik énvelem, vigyáz rám szüntelen,

Követem lábnyomát mindenen át.

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése