2021. február 1., hétfő

Élő víz

 

A

z elmúlt három nap ószövetségi részeit együtt tekintjük át (Zak 9,1-11,17). A háromban egyszerre keressük a nekünk szóló üzenetet. Az Izráelt körülvevő népek ítélete szólal meg a kilencedik fejezet elején. Elsősorban ez is Isten népének szól. Az ellenséges népek meggyengülése és bukása Isten népe felé üzenet. Ne féljenek, lejár a környező, az eddig őket fenyegető országok ideje. Merítsenek ebből a próféciából erőt és előre tekintve végezzék az Úrtól kapott feladataikat. Ezek az igék rámutatnak nem esélytelenek, és nem reménytelenek. Az Úr megsegíti övéit. Júda népe együtt képviselte Istent. Népként voltak Isten népe. Mi azonban már nem népként képviseljük az Urat. Egyénileg kell átélnünk a kegyelmet, és akik az Úr Jézus Krisztusban megtalálják Megváltójukat, új életet nyernek, a gyülekezet közösségébe tartoznak. Isten naponta személyesen szól igéje által. Ma is biztat, ne az ellenség erejére tekintsünk, ne azokra a gondokra figyeljünk, amik körülvesznek, mert akkor elcsüggedünk. Lássuk meg Urunk hatalmát, és jöjjünk hit által Hozzá. Keressük őt és megtapasztaljuk, hogy Ő a mi oltalmunk és erősségünk. Tombolhat körülöttünk a gonosz, az Úr azt mondja: Ne félj! És ezt úgy mondja, hogy szavában erő van. Azt üzeni nézzünk felfelé, lássuk meg az Ő győzelmét. Az ellenség legyőzése azt üzeni, Isten népe mindig az Úr győzelmét látja, és belőle merít erőt.

Örülj nagyon, Sion leánya! Csodálatos felszólítás, Örülj, örvendezz! De, hát most örvendjünk, amikor sorra betegednek meg emberek, amikor épp el vagyunk keseredve, nem látunk kiutat. Az Öröm forrása nem magunkban, és nem is ebben a világban van, hanem az érkező Királyban. Azért örüljünk, mert érkezik az Úr. Örülj, mert jön a szabadító! Van szabadító, és ez a szabadító Király nem más, mint az Úr Jézus Krisztus. Az újszövetségben látjuk ezt az ígéretet beteljesedni. Jézus a Király.  Ő érkezik, de be kell engedni az életünkbe.  Nem elég, hogy a világba eljön. A személyes életünkbe is meg akar érkezni.  És mivel Ő eljött, van remény, van Kihez odafordulni. Ő valóságos segítséget ad.  Nem olyan ez, hogy ha nincs más, akkor próbáljuk meg Jézust is, ha nem használ nem is árt alapon. Hittel jöjj, hidd, hogy Ő meg tud szabadítani, gyógyítani mindenféle nyomorúságból.  

Ő azért jön, hogy király legyen az életünk felett. Hatalmát, segítségét az tapasztalja meg igazán, aki Őt magát várja, aki elfogadja uralmát.  Akit megszabadít, azt országa polgárává teszi, és ez azt jelenti, már Ő irányítja az életemet. Sokan csak várnak Tőle valamit, de nem akarják Őt szolgálni. Az igazi változás akkor jelenik meg az életünkbe, ha Őt Úrrá és Királlyá tesszük. Aki megtapasztalja szabadítását, az magától értetődően elkezdi Őt dicsérni, és örömmel szolgál Neki. Aki kiemel a pusztulás verméből, elveszi szenvedélyeinket, meggyógyít és helyreállít olyan nyavalyákból, amikkel szemben már esélyem sem volt, az szívből szeretni fogja. Az ilyen ember már Rábízza magát az Úrra és engedelmeskedik, mert tudja, hogy az Ő vezetése a jó.

Isten népe felszólítást kap, kérjen esőt az Úrtól, a kései eső idején. Kérj esőt, áldást akkor, amikor már kevesebb rá az esély. Amikor úgy tűnik már késő. De ha az Úrtól kérjük, megtapasztaljuk, Neki semmi sem lehetetlen. Ő akkor is tud áldást adni, amikor emberileg lehetetlennek tűnik.  Kérjük a késői esőt! Annyi ideje szól már az Úr, és oly kevesen hallották meg a hangját. Sokkal több ember él a földön Jézus nélkül, mint Vele, úgy tűnik, mivel annyi ideje szól az evangélium, elszalasztottuk a lehetőséget. Az ige felszólít, kérjük a késői esőt. Hittel kérjük. Higgyük, hogy ma is történhetnek csodák, megváltozhatnak emberek. Lehet, hogy nem tömegek, de ha egy ember megismeri az Úr kegyelmét az is jó. És ez az egy ember lehet az a személy, aki nekünk fontos, akiért tusakodunk. Hordozzuk tovább imádságban, ne adjuk fel, kapaszkodjunk az Igébe! Kérjük az Úr kegyelmének erejét, a Lélek áradását. Isten Lelke tud megújítani.

Még mindig az ünnepen, a templomban látjuk az Úr Jézust (Jn 7,31-53). Vannak, akik hisznek Benne, akik előtt felragyogott, Ő a Krisztus. De a vezetők másképp látják, ők el akarják Őt távolítani. Miért? Mert Jézus felkavarta az állóvizet, Ő Isten igazi küldötte. Azért jött, hogy életünk álló, poshadt vizét felkavarja. Megmozdítson, és Isten országa számára hasznossá tegyen. A vezetőknek azonban jó a poshadt víz. Ők ebben is megtalálják a maguk lehetőségét. Jézus nem csupán felkavarja az állóvizet, hanem élő vizet akar ajándékozni. Azonban ez a víz hit által lehet a miénk. Az kapja meg, aki rádöbbent mennyire szomjas belülről. Az, aki látja, hogy a vallás sem segít, sem a hagyományok, mert a szép ünnepi pillanatok elmúlnak, és megmarad a nyomorúság. Azonban ahol Jézus megjelenik, és ahol hittel Hozzá fordulnak, elmúlik a régi, bűnös élet, és egy egészen új kezdődik. Ő olyan életet ad, ami nem egy pillanatra szól, nem a felszínt fodrozza, hanem bennünk szívünk mélyén ad változást. Élő vizet ad, ami megújít, és aztán úgy megtölt, hogy túlcsordul. Ilyen túlcsorduló tanítvánnyá akar tenni. Azon munkálkodik, hogy másokat termékennyé tevő, megújítóvá váljon az életünk.

Az élő víz Isten Szentlelkére utal. Azért nem apad ki a forrás, és azért tud túláradni és másokat elérni, mert a Szent Lélek tölt be és munkálkodik. A forrást a Lélek táplálja, az Úr jelenléte hozza mozgásba. Csakis élő kapcsolat által működik az élő víz folyama. Ez rámutat, ez a folyam, nem a mi termékünk, az Úr munkája. Az Ő Lényéből fakad. Így azután ott van jelen, ahol befogadták az Urat.

Menjünk és merítsünk az élő vízből, mert oda kell menni, és át kell venni. Ma még van rá lehetőségünk. Ma még kínálja az Úr, éljünk vele.

Megrendítő mennyire ellene vannak Jézusnak. Nem akarják látni, hogy valóban Ő a Krisztus. Miért? Pedig az Írásra is hivatkoznak. Mert az Írást Jézus nélkül, a Szentlélek jelenléte nélkül nem értjük jól. Az igét ismerték, de nem vizsgálták meg Jézus életét. Nem keresték nyitott szívvel Jézust, mert akkor rádöbbennek, hogy minden igaz, és minden beteljesedett Őbenne. Másrészt, aki igazán keresi Őt, és meg akarja ismerni, az életét a tetteit látva, rá fog döbbenni, hogy a Ő Megváltó. Aki segítségül hívja a maga életére nézve, az előtt világos lesz, Jézusban Istennel találkozott.

Nikodémus védelmébe veszi Jézust, erre azt tanácsolják, tudakozódjon, és ez jó tanács. Azonban az a probléma, hogy a vezetők ezt másnak javasolják, de maguk nem teszik. Gyakran ez a probléma, másnak mondjuk, keressen, olvassuk az igét, kutassa, tanulmányozza azt, de mi nem tesszük. Hányszor mondják szülők gyermekeknek, menj alkalomra, de ők nem mennek velük. Küldenek másokat, de magukat nem küldik. Ez legtöbbször hatástalan. Mondjuk azt, gyere velem, üljünk le együtt, és keressük meg, mit mond az Írás!

 

 

 JÖJJ EL AZ ÉLET VIZÉHEZ

 

 

1.  

Jöjj el az élet vizéhez,

Nélküle szomjas a szív!

Átok alól szabadulsz itt,

Hű Urad Ő, aki hív.

Jöjj hát, siess! Jöjj, vár reád

Béke a földön, az üdv odaát!

Itt van az élet, a forrás!

Nincs sehol és soha más!

2.  

Jöjj újulásra, e vízben

Új a hit és szeretet.

Eltűnik itt, ami régi,

S kezded az új életet.

Jöjj hát, siess! Jöjj, vár reád

Béke a földön, az üdv odaát!

Itt van az élet, a forrás!

Nincs sehol és soha más!

3.  

Jöjj hát az élet vizéhez,

Jézus kínálja neked,

S árad az élet belőled,

Kútfeje lesz a szíved!

Jöjj hát, siess! Jöjj, vár reád

Béke a földön, az üdv odaát!

Itt van az élet, a forrás!

Nincs sehol és soha más!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése