2021. február 25., csütörtök

Az Úrnak!

 

A

z Úr a pusztában sem hagyja magára népét (3Móz 17,1-16). Mindig az Övéivel van ma is. Nem lehet olyan élethelyzet, amiben ne tapasztalhatnánk meg az Úr közelségét. Rendelkezéseket ad neki, amik által tanítja őket. Mire? Isten országa rendjére. Eddig rabszolgaságban éltek évszázadokon keresztül, most szerveződnek néppé, tanulják mit jelent Isten népeként élni. A törvények által világossá válik, nem élhetnek úgy Isten vezetése alatt, ahogyan eddig éltek. Az Egyiptomból hozott minták itt nem használhatók. Fontos ez az Úr mai tanítványainak is, nem használhatók Jézus követése során azok az életminták, amiket nem hívőségünk idején tanultunk.

Ebben az időszakban tudatosul bennünk, hogy a hívő ember oktatója maga az Úr. Csodálatosan látszik ez, amikor az Úr Jézusban emberré lesz. Elhív embereket tanítványnak és tanítja őket. Elmondja Isten országa törvényeit, bemutatja annak rendjét, és eléjük éli annak erejét. Az apostolokban is rögzül, hogy most már az Úr az Ő tanítójuk, Innentől nem az a mérce, amit az ószövetség emberei adtak a kezükbe. Ezt is meg kell látnunk, mert ma túlságosan is a nem hitben élő oktatás formálja gondolkodásunkat és életvezetésünket. Az ige, Isten szava gyakran csak a templomban érvényesül. Ha kérdéseink vannak a nem hitben élő, nem az ige tekintélyén álló szakemberekhez fordulunk. Azonban az ige rámutat, a hívő ember számára az igazi szaktekintély maga az Úr. Kihez is fordulnánk, kitől is kérnénk tanácsot, ha nem attól, Aki ezt a világot teremtette. Az élet ajándékozójához fordulhatunk mindennel. És amit mond, amire rámutat, azt vegyük komolyan. Gyakran olvassuk az ószövetségben, hogy amikor valamilyen nehéz helyzet, ellenség támadása, betegség, természeti csapás sújtja Izráelt, az Urat keresik. Tőle kérdezik mi az oka ennek, és mi a megoldás. Forduljunk mi is az Úrhoz, kérdezzük, mit is akar elérni ezzel a járvánnyal? Mire mutat rá? És kérdezzük mi a megoldás? A legtöbbször az ilyen időkben a bűnbánat az első lépés. Felismerik, hogy vétkeztek, elfordultak Istentől. Általában valamilyen bálvány került az első helyre. A következő lépés a bálvány eltávolítása, és teljes szívből való visszatérés Istenhez. A nehéz helyzetek azért adódnak, mert elfordultunk Istentől, és Ő ezáltal vissza akar fordítani Önmagához. Azt szeretné elérni, hogy meglássuk, Ő a megoldás. Ne az emberi megoldást tartsuk a legfőbbnek, hanem hívjuk Őt segítségül.

Azt látjuk, hogy némelyek az Egyiptomban látott, a tőlük vagy más népektől tanult rend szerint akartak áldozatot bemutatni. Úgy gondolták az ad megoldást, ha a pusztában mutatják be az áldozatot. Az Úr rámutat, az ördögöknek mutatják ott be, vagyis nem kapnak igazi segítséget, mert nem az Urat keresik, nem Vele kerülnek kapcsolatba, hanem a gonosszal. Eddig tudatlanságból tették mindezt. Mert amíg az Urat, az Ő akaratát nem ismerjük, tudatlanságból cselekszünk. Mihelyst azonban feltárul előttünk az ige igazsága, el kell távolítanunk az okkultizmus, varázslás minden maradványát az életünkből. Ezeknek nincs helye a hívők életében.

Azért is fontos, hogy minden az Úr akarata szerint menjen végbe, mert a vérnek az oltárra kell kerülnie. A vér szerez engesztelést. Az áldozat vére tisztít meg a bűntől. Vér nélkül nincs bűnbocsánat. Ugyanígy az újszövetségben is a vér szerez engesztelést. De már nem egy állat véra, hanem Isten Bárányának a vére. Az Úr Jézus azért adta életét a kereszten, mert az Ő vére tisztít meg minden bűntől. Aki megvallja a bűneit, annak Jézusért megbocsáttatnak azok. Jöjjünk Hozzá bűnbánattal, valljuk meg vétkeinket, és fogadjuk hittel a vér megtisztító erejét. Mert amit a vér megtisztít, az tiszta. Az a bűn el van törölve.

Az Úr Jézus Jeruzsálembe megy, de megáll Betániában, Márta és Mária házában (Jn 12,1-11). Ott ahol Lázárt feltámasztotta. Azt olvassuk, odament Jézus, ahol Lázár élt. Tehát a sírból való kihívás, nem trükk volt, hanem az élet hatalmának megnyilvánulása. Lázár tartósan él. Napok és hetek múlva is él, mert az Élet diadalt vett a halál fölött. Jézus beavatkozása mindig tartós. Nem néhány napig tart csupán, amíg az orvosságok hatása jelen van. Lázárt az Úr hatalma, a Lélek ereje hozta ki a sírból, és tartja életben. Amíg kapcsolatban van az igazi Élettel, Istennel, addig él, és addig bizonyságtétel lesz.

Lázár kapcsolatban van az Úrral. Amikor megérkezik Jézus, ő odatelepszik mellé és figyel Rá. Lázár most már Jézusra figyel. Szava irányítja az életét. Úgy látom, nem kell őt biztatni, hogy menj Jézust hallgatni, belső vágyból ül mellé. Hiszen az életet Tőle kapta, megtapasztalta munkáját a lényében, és ez a tapasztalat oda viszi. Jézus munkáját az is jellemzi, hogy amikor belép az életünkbe, és megtapasztaljuk kegyelmét, vágyakozunk Vele lenni, hallgatni Őt. Az ilyen embernek nem kényszer az istentisztelet, nem majdcsak kibírom valahogy, hanem szívbéli vágyakozás. Lázár és az egész család nem morgolódik, pont most jött Jézus, felborul a rendünk. Mi lesz a munkával, annyi dolgunk van, mi lesz a szórakozásunkkal. Most kaptunk új üzenetet, megkezdődött a meccs, a sorozat, hivatalos vagyok a ünnepségre. Ezek már nem lényegesek, aki egyszer életre kelt hit által, a régi dolgok már nem meghatározóak. Minden várhat, első Jézus, mert Ő az élet. Általa az Élet szava szól. Lázár már nem a világ híreire figyel, hanem az Élet szavára. Miért? Mert a világ szava nem segített rajta. A halálból Jézus szava hívta ki. Így minket is Jézus szava tud kihívni a halálból. Az Ő szava az élet útján vezet.

Ismét Mária lép elő, nemcsak kap Jézustól, hanem ad is neki. Mégpedig értéket. Drága kenetet, mert az hála azért, amit Jézustól kaptak. Hála Lázár életéért. Hányszor kérünk az Úrtól, és amikor megkapjuk, mi is adunk Neki. Ha igen mit adunk? Mi is igazi értéket? Az életünket? Olyan dolgot, ami bizonyságtétellé válik? Mária kenete betöltötte a házat. A kenet illatával megtelt a ház. Azzal telik meg a ház, amink van. Ha Jézus a szívünkben van, ha Vele vagyunk kapcsolatban, akkor Ő tölti be azt a helyet. Az evangélium illata fog szállni. Mi árad a mi életünkből? Mit éreznek az emberek? Krisztus illatát, vagy valami mást?

Júdásnak nem tetszik Mária tette, a szegényekkel álcázza szíve tartalmát. Azonban az Úr tudja, hogy nincs Júdásnak gondja a szegényekre, csak felhasználja őket a pénzszerzéshez. Azonban ez itt nem jön be. Jézusnál nem lehet a szegényekre hivatkozva pénzhez jutni. Ráadásul ő más pénzével akar jótékonykodni. Nem a sajátját adja. Nagyon jellemző ez ma ránk is. A máséból akarunk adni. Úgy adunk, hogy azt meg sem érezzük, így volt Júdással is. Mária a magáét adta, azért volt érték. Jézusnak adta, úgy adta, hogy azt nem tudta visszavenni.  Mindig azt adjuk, ami a miénk, és amit valóban az Úrnak, az Ő ügyére szánunk.

 

 

 

Az Úrnak irgalmát örökké éneklem

 

1. Az Úrnak irgalmát örökké éneklem, :/: És hűséges voltát mindenkor hirdetem, Mert

mondom, hogy megáll mindörökké irgalma, Melyet úgy megépít, hogy megálljon min-

denha, És hogy mind az égig erősíted, megtartod Te szent igazságod és a te fogadá-

sod.

3. Az egek hirdetik sok csuda dolgodat, :/: A szent gyülekezet te igazságodat, Mert va -

jon kicsoda volna ott fenn az égben, Ki nagy hatalommal hozzád hasonló légyen? Az

erős angyalok seregében vagyon-e, Ki e dicső Úrhoz hasonlatos lehetne?

4. Igen rettenetes e fölséges Isten, :/: Őtet féli minden a szent gyűlésekben, Ó, seregek

Ura, minden enged tenéked, Te nagy erős Isten, vajon ki érne véled? Tenálad lakozik a

te nagy igazságod, Soha el nem múlik a te igaz mondásod!

7. Boldog a nép, amely tenéked örvendez, :/: Minden dolgát, Uram, ez viszi jó véghez.

Fényes orcád előtt ezek járnak merészen, És a te nevedben örvendeznek szüntelen,

Mert nagy dicsőségre őket felmagasztalod, És jótéteményed rajtuk megszaporítod.

8. Te vagy ékessége az ő erejüknek, :/: Minden hatalmukat te adtad nékiek. A te ke -

gyelmedből orcánkat fölemeljük, Tetőled, Úr Isten, mi paizsunkat vettük, És a mi kirá -

lyunk a te fegyvered nélkül, Ó, Izráel Ura, nem lehet segítségül!

20. Gondold szolgáidnak nagy gyalázatjukat, :/: És hogy sok népeknek iszonyú szidal-

mát Keblemben hordozom, kik tégedet bosszantnak, Gyalázván homlokát fölkenett kirá-

lyodnak. Dicsőség tenéked és áldassál, Úr Isten, Melyre minden néptől mondassék:

Ámen, Ámen!

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése