2021. február 22., hétfő

Jöjj ki!

 

A

 leprás törvény mindenre vonatkozik, emberre, ruházatra és házra is (3Móz 14,33-57). Fontos, hogy Isten előtt minden tiszta legyen. A bűn nem állhat meg előtte. A megtisztítás arra is rámutat, nem élhet Isten gyermeke tisztátalanságban. Nem élhet semmi olyanban tartósan, amit a bűn megfertőzött, vagy a betegség hatalmába kerített. A tisztátalanságot, és a megtisztulást is a pap állapítja meg. Miért? Mert nem emberi vélemény határozza meg, hogy mi a tiszta és tisztátalan, hanem Isten igazsága. Az Ő szava mutatja meg, ha valami tiszta. Ez azt mondja el, hogy mi is vigyük életünk minden dolgát az Úr elé. Ne csupán társadalmi szempontokra figyeljünk, hanem keressük, mit szól az Úr hozzá. A paphoz mentek, amikor elváltozást fedeztek fel magukon, vagy a házon, és a pap vizsgálta meg a megbetegedést.

A mi főpapunk Jézus, vigyünk Hozzá minden problémát. Keressük Őt betegséggel, és minden bajjal. Ő nemcsak megállapítja a betegséget, hanem meg is tud gyógyítani. Szembetűnő, hogy az ószövetségben a pap csak megállapította, hogy tiszta vagy tisztátalan, nem tudta a beteget meggyógyítani. Az ember tehetetlen a bűnnel, és sokféle betegséggel szemben. Nemcsak akkor volt az ember számára gyógyíthatatlan betegség, van ma is. Vannak olyan bajok, amikre nem tudunk gyógymódot. Azonban Isten elküldte a Fiút, akiről azt olvassuk: „gyógyított a nép között minden betegséget és minden erőtlenséget” (Lk 4,23). Az Úr Jézus soha senkire nem mondta, gyógyíthatatlan, reménytelen. Egy egészen új világot, és annak új lehetőségeit hozta el. Hit által lehet ez a miénk. Hit által megtapasztalhatjuk, hogy a bűn okozta romlást Ő megállítja, szabadulást ad, és minőségileg újjá tesz. Amire az ószövetségben nem volt megoldás, arra Jézusban megkaptuk a segítséget, a választ.

Azt is látjuk, ha emésztő poklosság van a házon nincs más, mint hogy le kell bontani és máshol új házat kell építeni. Ezt kínálja az Úr is. Nem javítgat, hanem kegyelme és vérének bűntörlő ereje által új teremtéssé tesz. Egy egészen újat ad annak, aki Hozzá jön. Jézus soha nem a régit akarja egy kicsit elviselhetőbbé tenni, hanem a régit lerombolja, és újjá teszi az életünket. Az újbort, új tömlőbe teszi. Az Úr teljesen megújult életet kínál, és ez azt is jelenti, maga az életvitel is újjá lesz. Most már nem a világ szempontjaihoz igazodunk, hanem Istenhez. Mert igazán akkor lesz teljes és boldog az életünk, ha Ő irányíthat minket.

Az Úr Jézus megrendült, amikor látta, amit a halál okoz az emberben (Jn 11,33-44). Nem érzéketlen az Úr, tulajdonképpen azért is jött el, mert már az Atya világában megrendült azon a pusztításon, amit a bűn okoz a világban. Azért érkezett, hogy a gonosz romboló munkájából gyógyulást és szabadulást adjon. Isten helyreállító, megújító erőit hozta el. Ezeket az erőket a tanítványokra bízta. Beleállította őket a világba, és ezek az erők rajtuk keresztül nyilvánulnak meg. Ahol Isten gyermekei, jelen vannak, a gonosz pusztító hatalma meggyengül. Sőt nemcsak gyengül, hanem az igazán megélt hit meghátrálásra is készteti. Miért? Mert Jézusban az élet erői jelentek meg a földön, és az Élet kiszorítja a halált.

Az Úr Jézus elindul a sír felé, felvállalja a csatát a bűnnel, és a halállal szemben. Pedig sok a néző, visszatarthatná a kudarc lehetősége, de nem tartja vissza. Nem az az érdekes mit mondanak az emberek, hanem mit vár Tőle az Atya. Az Atya pedig azt várja, hogy mutassa meg, nincs kudarc, mert Isten országa megérkezett. Ez az ország erősebb a bűn világánál. Jézusban Isten országának erői váltak elérhetővé. Az Úr hatalma, az Élet Fejedelme indul meg a halál erői ellen. Ha még nem is tűnik el a földről a halál, de meg kell látni az embernek, hogy Ő legyőzte. És aki hisz Őbenne, az is győztes lehet a bűn felett. Jézus nevében mi is győzhetünk.

Vannak, akik érzékeltetik Vele, hogy késő a megrendülése, miért nem jött időben. Ha itt lett volna, meg tudta volna gyógyítani. A vak szemét megnyitotta nem tehette volna meg, hogy Lázár ne halljon meg? Megtehette volna, azonban az még nem Isten országának teljessége. Többet akar adni, reménységet a halál fölött. Azt akarja szívünkre helyezni, hogy Ő nagyobb a halálnál. És aki átadta az életét, és hisz Benne, annak nem kell félni a haláltól sem. Mert a halál legyőzetett, és ha még itt jelen is van, de nem örök a hatalma. Nem igaz, hogy örök ágya vetve már. Nem igaz, hogy öröklakás a sír. Jézus által, van feltámadás, és örök élet. Azonban ez itt és most dől el. Nem automatikus az örök élet. Azoké, akik a Szentlélek által újjászületnek, és kegyelemből az Ő tanítványai lesznek. Az is fontos, hogy megmaradjunk az Ő nyomában- Mert Ő arra hív el, hogy Neki éljünk. Jézus új lehetőséget tár fel előttünk. Rámutat, bezárhat a bűn, úgy, mint a sír. Karjaiban tarthat a világ, annak minden szokása, lehetünk függők, Ő le tudja ezeket a köteléket oldani. Soha ne adjuk fel, hanem jöjjünk Hozzá hit által.

Márta még mindig úgy gondolja, véget értek a lehetőségek. Ez a harc eldőlt, és nem Jézus a győztes. Az Úr válaszát írjuk be a szívünkbe. Ha hiszel, meglátod majd az Isten dicsőségét. Ez a fontos, ne a sírra, ne a körülményekre, hanem Őreá tekintsek. Ha így teszek, ha akkor is bízok Benne, amikor emberileg az már értelmetlen, meglátom Isten dicsőségét. Meglátom az Ő hatalmát. Ne torpanjunk meg a világ tanácsai szerint, hanem hitben menjünk tovább. Izráel is akkor látta meg Isten dicsőségét, amikor Mózes szavára nekiindult a tengernek.

Az Úr Jézus hálát ad a meghallgatásért. Előre hálát ad, miért? Mert tudja, hogy amit kér, azt megadja az Atya. Ismeri Isten korlátlan hatalmát, tudja, hogy Neki nem lehetetlen kihozni a halál foglyát.

Jézus kiszólítja a sírból Lázárt: Lázár jöjj ki! És most téged szólít, abból a sírból, abból a bezártságból, mozdulatlanságból, amiben vagy: Jöjj ki! Halljuk meg a parancsot, és induljunk el. Ne hallgassunk más hangra, ne mondjuk lehetetlen, hanem engedelmeskedjünk Neki: Jézus szava elvégzi a munkát, és a halál helyére élet lép. Ahogyan Lázár ki tudott jönni az Úr szavára, úgy tudsz te is megmozdulni, akkor is, ha régóta mozdulatlan is vagy. Most az Élet Fejedelme hív: Jöjj ki! Jöjj hát, ki az életre!

 

 

Tudom: az én Megváltóm él

 

1. Tudom: az én Megváltóm él, Hajléka készen vár reám; Már int felém és koronát Ígér

a földi harc után. Bár a világ gúnyol, nevet, :/:A honvágy tölti el lelkemet, Mert nemsoká -

ra hív az Úr: Jöjj haza, jövel, gyermekem! :/: Kitárt karjával vár az Úr: Jer, pihenj, nyu -

godj a keblemen!

2. Remélek Jézusomban én, Ő törlé el sok bűnömet; Ajkáról hívón zeng felém: „Jer

haza, vár Mestered!” Bár a világ gúnyol, nevet, :/:A honvágy tölti el lelkemet, Mert nem -

sokára hív az Úr: Jöjj haza, jövel, gyermekem! :/: Kitárt karjával vár az Úr: Jer, pihenj,

nyugodj a keblemen!

3. Előttem, oly csudálatos, Hogy értem szállt a földre le; Miattam annyit szenvedett, Bű-

nömért annyit véreze. Bár a világ gúnyol, nevet, :/:A honvágy tölti el lelkemet, Mert nem-

sokára hív az Úr: Jöjj haza, jövel, gyermekem! :/: Kitárt karjával vár az Úr: Jer, pihenj,

nyugodj a keblemen!

4. Tudom, hogy közel Mesterem, Az óra fut, a nap közel; Elébe állok csakhamar, Meg-

váltó Jézusom, jővel! Bár a világ gúnyol, nevet, :/:A honvágy tölti el lelkemet, Mert nem -

sokára hív az Úr: Jöjj haza, jövel, gyermekem! :/: Kitárt karjával vár az Úr: Jer, pihenj,

nyugodj a keblemen!

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése