2021. február 26., péntek

A Király

 

I

sten üzenete most úgy kezdődik: „Én vagyok az Úr, a ti Istenetek.” Amikor önmaga kijelentésével kezdi az Úr a beszédét, mindig komoly dolgokat helyez a szívünkre (3Móz 18,1-30). Azt jelenti ez, hogy magára irányítja figyelmünket, eszünkbe juttatja, hogy Ő Úr, mi pedig a szolgái vagyunk. De arra is rámutat, hogy Hozzá tartozunk, az Övéi, az Ő tulajdonai vagyunk. Úgy szól hozzánk, mint életünk Ura, és ezért jól tesszük, ha figyelünk Rá. Sőt vegyük Őt nagyon komolyan, mert a jövőnk minősége, életünk alakulása függ attól, hallgatunk-e Rá. Előre elmondja mindazt, amire oda kell figyelni, ami komoly veszélyt jelent, azért teszi, hogy utólag, ne Őt okoljuk. Ne mondjuk, nekem nem szólt senki.

Elsősorban a férfi és a nő kapcsolatáról szól Isten, mert tudja, hogy ezen a területen olyan könnyen bajba kerülünk. Miért? Mert a környezetünkhöz igazodunk, azok szerint cselekszünk, amiket magunk körül látunk. Nagy veszély, hogy amit többen gyakorolnak, ami szokássá válik, azt átvesszük. Isten azonban kihívta népét az idegen népek közül, így újfajta életformát mutat a számukra. Azzal, hogy kihívta őket Egyiptomból, a régi életükből, egy egészen új kezdődik. Most már Isten gyermekei lettek, az Ő országának polgárai. Isten országának is megvannak a törvényei, és ezek jó, az életet a kapcsolatokat segítő rendelkezések. Mivel Isten országának van törvénye, a belépéskor törvénycsere megy végbe. Az idegenben, a világban tanult és használt törvények, szokások kint maradnak. Komoly figyelmeztetés, ne cselekedjetek úgy, ahogy Egyiptom földjén szokás, akkor sem, ha eddig azt láttátok, és az volt a természetes. Isten országában más a rend, aki belép oda, ahhoz kell magát tartania. A férfi nő kapcsolatra nézve Isten gyermeke számára már nem lehet minta az, amit a világban eddig látott. A világ, a nem hívők gyakorlata nem követendő példa a hívők előtt.

Arra is rámutat az Úr, hogy az övéit mindig körülveszi a világ. Megtérés után is a világ olyan marad amilyen előtte volt, de most már nem minta a számunkra. Most már nem az az iránymutató, amit a környezetem tesz. Sőt, Isten azt bízza ránk, hogy a nem hívőknek a tanítványok élete legyen a minta. Nagy baj az, amikor nem a hívő élete hat a világra, hanem a hívő igazodik a világ gyakorlatához. Miért baj? Mert Isten azért helyezi ide az övéit, hogy életük különbözzön, és így világosság legyen. Másrészt, ha nem különbözik az életünk, hanem átvesszük a nem hívők szokásait, megromlik az egyház élete. A hívők zsinórmértéke az ige, az én végzéseim szerint cselekedjetek, mondja az Úr. Mindenben az Ő szavára figyeljünk. Mindez mutatja, a krisztusi hit, nem elmélet csupán. Nem arról van szó, hogy hittételeket tanulunk meg, és mondunk fel. A keresztyén, Krisztuskövető élet, gyakorlat.

Megjelenik az élet védelme az igében. A Moloknak bemutatott áldozat, gyermek áldozat volt. Isten védi a megfogant életet. Minden élet érték Neki, és minden életért odaadta a Fiút. Mindenki számára terve van, mindenkinek helye van Isten országában. Az Úr azt akarja, hogy mindenki megismerje országát, és az Ő kegyelmét. A kereszt mindenki számára megtalálható, rajta keresztül juthatunk életre. Az ország kapuja a kereszt. Ott szabadulunk meg bűneinktől. Isten országában a különböző neműek számára van kapcsolat. Isten világosan kijelenti, hogy az azonos neműekkel létrehozott kapcsolat utálatos Előtte. Azonban azt is meg kell látnunk, hogy mindez azokra érvényes, akik már átélték kegyelmét és beléptek országába. Akik még nem az övéi, a világ normái szerint élnek. A hívők nem törvényeket, elvárásokat aggatnak mások nyakába, hanem hirdetik, hogy van a bűnből, a világ szokásaiból is szabadulás. Van Krisztusban gyógyulás és új kezdet. Az Úr azért jött el, hogy ezen a területen is lehetővé tegye a szabadulást, gyógyulást.

Az emberek meghallották, hogy Jézus Jeruzsálembe érkezik, és ezért készültek a fogadására (Jn 12,12-19). Nagy hatást gyakorolt rájuk Lázár feltámasztása, úgy fogadják, mint egy királyt. Abban az időben nem volt olyan modern híradás, mint ma, mégis eljutott az emberekhez Jézus jövetelének a híre. A bizonyságtétel eljut az emberekhez. Istennek megvannak az eszközei, amik által eljuttatja hozzánk a jó hírt. Ez pedig nem más, Jézus érkezik. Ez a világ legnagyobb híre, Jézus érkezik hozzánk. Isten közelít hozzánk. Meghalljuk? Készülünk a fogadására? Ezek az emberek meglátták mindennél fontosabb, hogy várják Jézust. Szinte megérezték, ez életük nagy pillanata. Hatalmas esélyt kaptak egy új életre. Mi látjuk, hogy az életünk lényege, átélni a Jézussal való találkozást? Az Úr azon munkálkodik, hogy felismerjük, Ő az életünk Királya. Nem elég felismerni, hanem le is kell borulni Előtte.

Az emberek királyként várják Jézust, és igaz, hogy Ő Király, mégis félreértik Őt. Király ugyan, de nem akar földi keretek közt uralkodni. Nem foglalja el egy ország trónját, mert akkor már nem lenne szabad. Ő mindenki királya akar lenni, a szívünket keresi. A földi trónt csakis harc által, mások elpusztítása, leigázása által lehetne megszerezni. Jézus nem pusztít, nem szerez, mindenkit hívogat. Megszólít, és hív, kövess engem! Aki hallja, maga dönt, hogy elindul-e Utána? Isten országába hív Ő, és egy egészen más életet kínál. Isten országában más törvények vannak. Nem a szerzés, vagy a megfizetés, hanem Isten gondoskodó szeretete áll a középpontban. Ebben az országban valóban kiteljesedik az élet. Itt valóban életről van szó. Nem úgy, mint a földi országokban. Ezekben állandó rohanás, a még több utáni vágyakozás tapasztalható. Az ember alig él. Mert amit életnek nevez nem más, mint rohanás, hajsza a pénz után. Isten azonban nem ilyen életet szán. Aki ezt meglátja szabad lesz és boldog.

Az Úr jelzést ad nekik Isten akaratáról, ezért ül szamárcsikóra. Nem fehér lovat keres, hanem szamarat. Ha a jelenlévők, nem a tömeghatásra, hanem az igére figyelnek, meglátják az üzenetet. Jézus tettében az Írás teljesedik be. Ezáltal rá kell döbbenni, Isten a Krisztus útját másmilyennek tervezte. Nem uralkodni, hanem szolgálni jött. Olyan szolga Ő, aki életét adja váltságul sokakért. Látom-e Jézusban a szolgát?

Még a tanítványok sem értik azonnal, mert az ő szívük is a világ, az emberi elvárások hatása alatt van. Ne engedjünk a világ hatásának, hanem mindennap tegyük ki magunkat az ige hatásának. Ha így teszünk nem fogunk csalódni. Ha mindig azt várjuk, ami egyezik, Isten akaratával áldást tapasztalunk.

Bár úgy volna, hogy az egész világ követi Jézust. Gondoljunk csak bele, ha valóban Őt követte volna a világ, azok az emberek, népek, amelyek keresztyéneknek nevezték magukat, nem lett volna rabszolgaság, háború, és két világháború sem. Jézus nyomában nem lehetséges, hogy ilyen dolgok történjenek. Jézust követve, épp az ellenkezőnek kell megvalósulnia. A pusztítást felváltja az élet. Ahol Jézus jelen van, ott gyógyul az ember, gyógyulnak a kapcsolatok. Ahol Jézus az Úr, ott nem válaszfalak születnek, hanem inkább lebomlanak azok Őáltala.

 

 

Áldjad, én lelkem, a dicsőség erős királyát

 

1. Áldjad, én lelkem, a dicsőség erős királyát! :/: Őnéki menynyei karokkal együtt zengj

hálát! Zúgó harang, Ének és orgonahang, Mind az ő szent nevét áldják!

2. Áldjad Őt, mert az Úr mindent oly szépen intézett! :/: Sasszárnyon hordozott, vezé -

relt, bajodban védett. Nagy irgalmát Naponként tölti ki rád: Áldását mindenben érzed.

3. Áldjad Őt, mert csodaképpen megalkotott téged, :/: Elkísér utadon, tőle van testi ép-

séged. Sok baj között Erőd volt és örömöd: Szárnyával takarva védett.

4. Áldjad Őt, mert az Úr megáldja minden munkádat, :/: Hűsége, mint az ég harmatja,

bőven rád árad. Lásd: mit tehet Jóságos Lelke veled, És hited tőle mit várhat.

5. Áldjad az Úr nevét, Őt áldja minden énbennem! :/: Őt áldjad, lelkem, és Róla tégy hit -

vallást, nyelvem! El ne feledd: Napfényed Ő teneked! Őt áldjad örökké! Ámen.

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése