2021. február 24., szerda

Tovább

 

S

zemélyes tragédia érte Áront, két fia halt meg áldozatbemutatás közben (3Móz 16,1-34). Nem egészen értette, és még nem teljesen dolgozta fel, de az Úr szól. Maga elé rendeli és feladatot bíz rá. Áron a fiai halála ellenére is az Úr papja, szolgálata tovább tart. Isten nem engedi Őt magába zuhanni, hanem figyelmét igényli. Elmondja, hogyan menjen be a szentek szentjébe, és álljon meg a szövetség láda előtt. Ez az a hely, ahol Isten jelen van, itt élik meg koncentráltan az Úr jelenlétét, és Áron megtanulja, nem lehet akárhogy Isten elé állni. Az Úr minket is mindig tovább akar vezetni. Nem engedi, hogy leálljunk egy helyen. Tovább kell menni, akkor is ha nehéz. Azonban Ő megadja hozzá az erőt és útmutatást. Most is szól, nyissuk meg előtte szívünket. Hangoljuk Rá fülünket. Talán furcsán hangzik, de nekem kell a fülemet az Úr szavára hangolni, hogy meg is halljam, amit mond. Az Úr Jézus többször is azt mondja, akinek van füle, hallja, mit mond a Lélek. Igen, a fülünket, a lelki hallásunkat olyan helyzetbe kell hozni, hogy halljuk, amit az Úr mond. Ebben benne van, más is szól, nemcsak az Úr.  Le kell állítanunk a világ hangját, ne engedjük, hogy a média hírei befolyásoljanak. Ki lehet kapcsolni a készülékeket, le lehet csatlakozni a hálóról. Nem meglepő, hogy az internet, háló, mert bele lehet gabalyodni. Háló, ami rabul ejt, hogy ne tudjunk kikeveredni belőle. Hát nem így van? Felmegyünk az internetre, és nem tudunk lejönni, egyik ajánló a másik után, és megragad, belegabalyodunk a világ híreibe. Bár így ragadna meg a Szentírás, a Lélek vezetése, hogy nem tudjuk letenni az Úr szavát.

Dicsérjük Urunkat, hogy a Vele való kapcsolat már az Úr Jézus keresztül folyik. Nincsenek azok a megkötések, amik itt megjelennek. Mi már akármikor a kereszt tövébe járulhatunk. Nem függ a különféle áldozatok formájától, mert a kereszt rámutat, az Isten Báránya megáldoztatott. Nem szükséges különféle öltözeteket magunkra venni. Jöhetünk, amint vagyunk. A mi öltözetünk az őszinte és mély bűnbánat. Így kereshetjük Urunkat. Mert a kereszt tövében így méltó megállni. Jöhetek az Úrhoz bármikor, de nem bárhogyan. Több igehely is megmutatja, hogyan jöjjünk, mint például a tékozló fiú, nem vagyok méltó. Igen, ez a megfelelő magatartás, látom, hogy nem vagyok méltó arra, hogy Isten elé álljak, hogy gyermeke legyek. Eljátszottam én minden jogomat, de jövök, mert tudom, hogy Atyám vár. Hogyan jövök? Isten légy irgalmas nekem, bűnösnek. Ilyen bűnbánattal jöhetek. Lehettem eddig olyan távol az Úrtól, mint a vámszedő, aki az idézett imádságot elmondta, jöhetek, ilyen bűnbánattal. A bűnbánat azt jelzi, megundorodtam a bűntől, és egészen új életet szeretnék kezdeni, mégpedig, Vele.

Áronnak a bak fejére kellett tennie a kezét, így adta át önmaga és a nép bűneit. Ez történik, amikor az Úrhoz jövök. Átadom minden bűnömet. A kereszt jelzi, Ő magára vette, nincs már bűnöm, nem vár büntetés, mert Ő azt elszenvedte. Megkönyörült rajtam az Úr. Így most már Neki élek. A kegyelem ingyen van, de az Úr Jézusnak nagyon sokba került. Nem lehetett kevesebbet fizetni, mint a saját életét. Mivel ilyen drága áron vásárolt meg, maradjak meg a Hozzá való hűségben. Aki igazán átéli mennyit fizetett érte az Úr Jézus, annak a szíve tele lesz hálával, azt már nem érdekli más, mint a Neki való élet és szolgálat. Az ilyen ember átéli, egész életével tartozik az Úrnak.

Voltak, akik elvitték az Úr Jézus tettének hírét a vezetőknek (Jn 11,53-57). Elmondták, hogyan hívta ki Lázárt a halálból. Csodálatos Urunk van, valóban mindenható Isten Ő. Megmutatta, hogy Benne Isten van jelen, hisz amikor beszól a sírba Lázár nem tehet mást, minthogy kijön. Csakis Istennek van ilyen ellenállhatatlan szava. Ha Ő szól, megmozdul mindaz, ami addig mozdulatlan volt.

Ezek az emberek lelkileg teljesen vakok. Nem borulnak le előtte, mondva: Urunk, itt vagyunk, rendelkezz velünk. Te vagy a Főnök, legyen mindenben, ahogy akarod. Hiszen, aki a halál fölött is Úr, ki lehet, ha nem az élő Isten? De ők képtelenek elengedni hatalmukat, pozíciójukat. De én el tudom engedni Jézusért mindazt, ami addig sokat jelentett? Az képes erre, aki Jézusban meglátja az egyedüli igaz kincset. Mit szorongatsz még? Mi az, ami miatt inkább Jézust távolítod el?

Azonban jó látni, vannak, akiknek hiányzik Jézus. Az ünnepen keresik Őt. Neked is hiányzik minden nap? Őt keresed reggeli csendességedben? Ő utána vágyakozol, amikor kézbe veszed a Szentírást? Ezek az emberek már nem megszokásból vannak jelen, hanem keresik Jézust, keresik azt az újat, azt a mást, amit Ő hozott. Már látják, hogy Jézustól olyat kaphatnak, amit ez a világ nem tud megadni. Látom már, hogy amit Jézus ad, az a világban nem található? Akkor sem található meg benne, ha a világ díszesen becsomagolja a saját portékáját. Pál úgy írja, hogy a bűn zsoldja, halál, ezt adja ez a világ, de szépen becsomagolva. Nem látszik a külsőn, mi a valódi tartalom. Isten kegyelmi ajándéka azonban az örök élet, Krisztus Jézusban. Aki Őt választja, életet nyer, el nem múló életet. A Jézus által kínált élet soha el nem múlik. A belé vetett hit által lehet ez az élet a miénk.

 

 

VELEM VÁNDOROL UTAMON JÉZUS

 

1.  

Velem vándorol utamon Jézus,

Gond és félelem el nem ér.

Elvisz, elsegít engem a célhoz,

Ő a győzelmes, hű vezér,

Ő a győzelmes, hű vezér.

2.  

Velem vándorol utamon Jézus,

Ott az oltalom hű szívén.

Ha a szép napot fellegek rejtik,

Ő az éltető, tiszta fény,

Ő az éltető, tiszta fény.

3.  

Velem vándorol utamon Jézus,

Bár az út néha oly sötét,

Soha nincs okom félni a bajtól,

Amíg irgalmas karja véd,

Amíg irgalmas karja véd.

4.  

Velem vándorol utamon Jézus,

Ez a vigaszom, baj ha jő.

Bármi súlyosak rajtam a terhek,

Segít hordani, ott van Ő,

Segít hordani, ott van Ő.

5.  

Velem vándorol utamon Jézus,

Túl a sír sötét éjjelén.

Fenn a mennyei, angyali karban

Nevét végtelen áldom én.

Nevét végtelen áldom én.

 

 

Isten áldásával.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése