2021. február 21., vasárnap

Másképp

 

T

ovábbra is a különféle varas betegségek vizsgálatáról olvasunk (3Móz 13,29-14,32). Akiről nem tudták azonnal megállapítani, hogy nem fertőző a betegsége, azt elkülönítették egy hétre. Mondhatnánk egy hétig kivonták a forgalomból. De ez az egy hét a szó szoros értelmében azt jelentette, hogy a beteg le van mindenről kapcsolva. Nem visz magával okostelefont, sem tévét, nem a világháló információt figyeli, hanem csendben van. Ez alatt az idő alatt a beteg Isten felé tudott fordulni. Őt kereste, és a Vele való kapcsolat által rendbe tette lelki életét. Figyelt az Úrra, kereste mit akar az életével, ebben az időszakban megértette azt is, amin Isten szerint változtatnia kellett. A böjti időszak is egy lehetőség az Úr előtti elcsendesedésre. Arra, hogy ne a világ dolgaira figyeljünk, ne a média informáljon, hanem elmélyedjünk Isten üzenetében, a Bibliában. Életünk sok problémája fakad abból, hogy ma már nem igazán Istenre figyelünk, hanem az interneten, és a média egyéb hírhordozóin megtalálható információkra. Elcsendesedve nézzük csak meg, ha valamilyen egészségi problémával szembesülünk, kit keresünk azonnal. Istent, vagy az embereket. Mindjárt megyünk a Facebookra, vagy valamilyen fórumra, elmondjuk problémáinkat, vagy feltesszük kérdéseinket, és böngésszük a jó tanácsokat.

Azt látjuk igénkből, hogy akin a betegség jelei mutatkoztak, azt el kellett vinni Áronhoz, a paphoz. Természetes a számukra, hogy betegséggel is Isten szolgáját, rajta keresztül Istent keresik. Természetes-e ez ma számunkra, lelkigondozót, igehirdetőt, élő hitű tanítványt keresünk e fel problémáinkkal? Az újszövetség idején is sokan az Úr Jézust keresték életválságaikkal, betegségeikkel, megkötözöttségeikkel. Mindezt azért tehették, mert az Úr Jézus belehozta világunkba Isten országának erejét. És aki hittel közeledett Őhozzá, ezt meg is tapasztalhatta. Isten ország nem úgy működik, mint a mi világunk. Ott Isten hatalma tapasztalható, és aki oda a Krisztusba vetett hit által kegyelemből belép, annak az országnak javaival élhet. Isten országában megtapasztaljuk, hogy Isten gondoskodik az övéiről. Aki még nincs bent, az keresheti ezt az országot, segítségül hívhatja annak Királyát. Jézus azért jött el, hogy hozzáférhetővé tegye a számunkra Isten kegyelmét. Azt akarja, hogy megragadva a kegyelmet új életet kezdjünk. Isten országa szembefordul a gonosz világával, annak pusztító erőivel. Ebben a világban a gonosz a bűn által tönkretesz, amit csak lehet. Isten országa azonban helyreállít. Isten nem pusztít, hanem a pusztító nyomán talpra állítja mindazokat, akik Hozzá fordulnak, és elfogadják segítségét. Lényeges, hogy engedjük, Urunk a maga akarata szerint segíthessen rajtunk.

Akiről azt állapították meg, hogy fertőző, és betegsége gyógyíthatatlan azt tisztátalannak nyilvánították. Azt lakott területen kívülre helyezték el, ha egészséges ember közelítette meg, azt kellett kiáltania, hogy tisztátalan, tisztátalan. Mindez mutatja, mennyire nem volt megoldásuk bizonyos betegségekre. Csak elkülöníteni tudták őket. Meg kell látnunk, mi is sokféle betegséggel, problémával szemben tehetetlenek vagyunk. Képtelenek vagyunk megoldást találni rájuk. Azonban lássuk meg, Isten küldött megoldást, az Úr Jézus Krisztust. Ő nem tartja magát távol a fertőző betegtől sem, hanem megkeresi, és meg is érinti őt. Így mutatja meg, hogy Isten az ilyen embereken is könyörül, kínál megoldást. Azonban nekik és nekünk kell meglátnunk, hogy szükségünk van segítségre. Azt is meg kell látni, hogy Jézus az egyedüli segítség. Aki hívja Őt, az átéli, hogy az Úr meg tudja őt gyógyítani. ha ez megtörténik, tegyünk bizonyságot szabadító Urunkról.

Félrevonultan találjuk Jézust, tanítványaival egyetemben (Jn 11,1-36). Nincs pontosan meghatározva hol tartózkodik. Eljött Júdeából, ahol meg akarták ölni. Ebben a félrevonultságban, a tanítványokkal való foglalkozás idején kapja a hírt, Lázár beteg. Valakik személyesen vitték Márta és Mária üzenetét. Jézus átvette az üzenetet, és legnagyobb megdöbbenésünkre, nem mozdul. Nem tesz egy lépést sem, hogy felkeresse őket, és meggyógyítsa Lázárt. Miért? Nem nemtörődömség végett, hanem azért, mert Isten még nagyobb hatalmát akarja nekik bemutatni. Tovább akarja vezetni őket a hitben. Mert addig tart a hitük, hogy Jézus képes meggyógyítani a beteget. De még nem látják, hogy Ő az élet Ura is. Ő maga az Élet!

Jézus nem indul azonnal, mert nem rendelésre cselekszik, de majd a maga idejében, Isten időpontjában majd megérkezik. A testvérek úgy gondolják, késik, de majd meglátják, pont időben érkezett. A legjobb pillanatban érkezett. Mert Ő mindig a legjobb pillanatban érkezik, ha hit által szemléljük tetteit. A legjobb pillanat nem emberi látás szerint van megfogalmazva, hanem Isten szemszögéből. Az a legjobb időpont, amikor egyértelmű, hogy az adott helyzetben Isten cselekedett. Az ószövetségben is többször láthatjuk, az Úr megengedi népe teljes csődjét, hogy mindenki meglássa majd, hogy itt nem emberek oldották meg a problémát. Isten a mi életünkben is van, hogy megenged mélységeket, mert ezek által kitűnik majd, nem mi, hanem az Úr cselekedett.

A testvérek nem egyformán reagálnak, Márta kimegy Jézus elé, Mária még otthon marad. Mária magába fordul, Márta továbbra is mozgékonyabb, tettre készebb. Mondani mindketten ugyanazt mondják az Úrnak. Amire figyeljünk, ugyanazt mondják, de nem ugyanúgy. Márta mintegy kirobbanva mondja el, ha itt lettél volna, míg Mária leborulva. És nagy üzenet van ebben, ugyanazt mondja Mária is mint a testvére, de másképpen mondja. Böjtben, és egész tanítványi életünk ideje alatt figyeljünk erre, hogy gyakran mi is ugyanazt tesszük, mint mások, de tegyük másként, mondjuk másként, más lelkülettel, indulattal. Legyen látható, hogy mi másképp mondtuk.

Az Úr önkijelentést mond Mártának: Én vagyok a feltámadás és az élet. Megtudhatjuk, hogy Ő Úr a halál fölött is. Ő az igazi élet, és ahol Ő megjelenik, ott elindul az élet. Csakis Jézusban van új és örök élet. Jézus által élhetünk újjá lett, tartalmas, Őt dicsőítő életet.

 

 

FENN A MENNYBEN AZ ÚR

 

 

1.  

Fenn a Mennyben az Úr minden győztesnek ád,

Aki Krisztussal járt, s Benne hitt,

Aranyból koronát, fehér égi ruhát,

S hárfa húrjait pengethetik.

Igen, ott minden kész, igen, ott minden kész,

Minden győztesnek jár örök rész.

Boldog, véghetetlen öröm vár odafenn,

Krisztusért én is elnyerhetem.

2.  

Vígan lépkedünk színarany utcákon át,

Halljuk angyalok dicséretét.

Szemünk láthatja Krisztus szent ábrázatát,

Aki vért ontott bűneinkért.

Igen, ott minden kész, igen, ott minden kész,

Minden győztesnek jár örök rész.

Boldog, véghetetlen öröm vár odafenn,

Krisztusért én is elnyerhetem.

3.  

Élet forrása kínálja élő vizét,

Tiszta, hűs vizét bőségesen.

Fényt az Úr maga áraszt és hint szerteszét,

Halál nem lesz ott, éjszaka sem.

Igen, ott minden kész, igen, ott minden kész,

Minden győztesnek jár örök rész.

Boldog, véghetetlen öröm vár odafenn,

Krisztusért én is elnyerhetem.

4.  

Minden gyötrelmet, bánatot elfeledünk,

Ha Ő bennünket keblére von.

Krisztus szívére hajthatjuk fáradt fejünk,

Nála béke vár és nyugalom.

Igen, ott minden kész, igen, ott minden kész,

Minden győztesnek jár örök rész.

Boldog, véghetetlen öröm vár odafenn,

Krisztusért én is elnyerhetem.

 

 

Isten áldásával.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése