2020. augusztus 28., péntek

A legnagyobb hír

 

A

z Úr királyt adott Izráelnek, olyat, amilyenre vágytak (1Sám 11,1-15). Emberi szempontokra figyeltek, és úgy gondolták a daliás termet, a jó kiállás, az minden. Isten azonban mindig a szívünket keresi. Őt nem lehet ilyen dolgokkal elkápráztatni, nem hatódik meg a teljesítményünktől, erőnktől,  kigyúrt alakunktól. És nem is ilyenekben gondolkodik. Azokat keresi és hívja, akik nem magukra építenek, hanem Isten hatalmára és erejére. Az első tanítványok is olyan emberek voltak, akiket a maguk társadalmában nem sokra tartottak. Nem választotta volna őket senki tanítványnak, nem bíztak volna rájuk fontos feladatokat, de Jézus elhívta őket. Látta, azt, akivé majd hit által lesznek.  Saul király lett, de tudnia kell, neki is van Királya, az Úr. Sámuel elmondta, meg kell tanulnia, minden élethelyzetben az Úrtól függeni, szavára várni.

Eljön a király első fellépésének ideje. Isten megpróbálja a hitét. Mert az Úr megpróbálja a hitünket. Nemcsak megment, hanem tovább vezet a hit útján a megszentelődés felé. Sault is vezeti, a király feladata Isten népének vezetése, oltalmazása, segítségnyújtás ellenség támadása esetén. És ne legyen kétségünk, az ellenség támadni fog. A gonosz fő célja, Isten népének a megsemmisítése, de legalábbis semlegesítése. Mindent megtesz, hogy hatástalanná váljunk. Ma már nehezebb a helyzet, mert nem hadsereggel támad, hanem a világ életszínvonalával, kényelmes élettel, ami nagy kísértés a hívők számára is.

Saulban van érzékenység népe felé, és amikor látja, hogy sírnak, érdeklődik, majd cselekszik. Nem azt mondja, most épp nem jó, sok a munka a mezőn. Ő Istenhez fordult, és a Lélek reá  szállt, és haragra lobbant. Isten embere és haragra lobban?  Igen, de nem önmagáért gerjed haragra. Nem azért lobban fel az az indulat, mert őt érte valami sérelem, hanem Isten népéért van a szívében harag. Az Úr Jézus is haragra lobbant a gonosz támadását látva, vagy a templomban az árusok tevékenységével szembesülve. Ezekben az esetekben Isten ügyéért volt harag benne. A bűn ellen kell, hogy harag legyen bennünk. Ne menjünk el szó nélkül a gonosz embergyilkos munkája mellett, hanem akarjunk tenni ellene. Isten népe azért van jelen a világban, hogy a gonosznak ellen álljon, harcoljon ellene, Jézus nevében, az evangélium hirdetése által. Ahogyan a világ mindennap rengeteg hírrel és információval bombázza az embereket, úgy kiáltsuk bele mi is a világba mindennap és minden pillanatban a legnagyobb hírt: Jézus él! Ez a világ legnagyobb, legfontosabb híre. Jézus győzött sátán, a bűn és  a halál felett, életét adta értünk, de harmadik napon feltámadt és él. Ezért kéznél van, segítségül hívható. A legnehezebb helyzetben is van remény, és ez Ő.

Saul megtapasztalja Isten hatalmát, és ezt vallja is, vállalja is. Bizonyságot tesz: Az Úr szerzett szabadulást Izráelnek. Alázatos, nem magára teszi a hangsúlyt. Tudja, hogy a győzelem Isten műve. A győzelmet nem maguknak tulajdonítják, hanem hálát adnak érte az Úrnak.  Addig jó, amíg ezt mi is így látjuk. Isten adott szabadítást, győzelmet, és ezért ott a hála a szívemben. Adjunk hálát az Úrnak a győztes élet lehetőségéért. Köszönjük meg, hogy a kereszten vállalt minket, és Önmagát adta értünk. Hálából legyen az Övé az életünk.

Isten drága kegyelméről vall az apostol (Rm 9,14-33). Felkínálta ezt Jézusban a nem zsidók számára. Nagyon hálás a szívem, hogy én is megismerhetem Őt. Lehetővé tette, hogy olyan ember, aki egykor nem voltam népe, népe lehessek. Mindez az Ő nagy szeretetéből valósult meg. Nem mi vagyunk méltók, hanem Ő könyörül a bűnös emberen. Előbb elhívta Izráelt, de aztán kiterjesztette irgalmát a pogány népek felé is. Megnyílt az út Jézusban az életre.

Isten kezében olyanok vagyunk, mint az agyag, Ő formál minket, de olyan jó, hogy a kegyelem által újratervezi, azt, amit mi elrontunk. Új edényt tud készíteni abból az agyagból is, ami eldeformálódott. Ha meglátjuk, hogy baj van, kiálthatunk Hozzá. Elrendelte, hogy a bűnös megtérhessen. Nincs az a mélység, az az elromlott élet, amin az Úr ne könyörülne, ha segítségül hívjuk Őt.

A kegyelem a hit útját tárja fel előttünk. Akár zsidók, akár nem zsidók hitből kereshetik a megigazulást. Nincs érdem. A felekezetbe tartozás sem érdem. Nem azért nyerünk kegyelmet, mert egy felekezet névsorába tartozunk, hanem ingyen kegyelemből, hit által, az Úr Jézus érdeméért. Hit által ragadhatjuk meg az Úr Jézus kezét, nem számít mennyire elhasználódott a ruhánk, milyen nehéz az életünk, számítunk-e a társadalomban, hanem csak az a lényeg, nyújtsuk ki kezünket, és fogadjuk el a segítséget.

De az Úr nemcsak annyit tesz, hogy kiemel a pusztulás verméből, hanem tovább segít. Megismerteti velünk dicsőségének gazdagságát. Aki kegyelemből Isten gyermeke lesz, azt az Úr bevezeti Isten országába. Elkezdődik egy túra, amin megismerjük ezt az országot, és annak gazdagságát. Minél beljebb hatolunk benne, annál nyugodtabb lesz a szívünk. Felismerjük jó helyen, és jó kezekben vagyunk. A világ félelme, és a megélhetés aggodalma elmúlik. Nincs Isten országáéhoz hasonló. A leghatalmasabb királyság polgára lettünk. A Király kézben tartja az országot, oltalmazza övéit, és gondoskodik róluk. Isten országát megismerve egyre nagyobb lesz a bizalom Iránta a szívünkben, és bármi történik is a világban, tudjuk, kihez tartozunk. Azzal is tisztában vagyunk, Isten országára mindig számíthatunk. Isten gyermeke nem koldul a világtól, mert Királyával állandó kapcsolatban van. Bármiben szükséget lát, segítséget keres, azt Vele beszéli meg. Járjunk mi is a hit útján.

 

 

Hinni taníts, Uram, kérni taníts!

 

1. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyermeki, nagy hitet kérni taníts! Indítsd fel szívemet,

Buzduljon fel, neked Gyűjteni lelkeket! Kérni taníts!

 

2. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Lélekből, lelkesen kérni taníts! Üdvözítőm te vagy,

Észt, erőt, szívet adj. Lelkeddel el ne hagyj! Kérni taníts!

 

3. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyorsan elszáll a perc: kérni taníts! Lásd gyengesé-

gemet, Erősíts engemet, Míg diadalt nyerek: Kérni taníts!

 

4. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Jézus, te visszajössz: várni taníts! Majd ha kegyelme-

sen Nézed az életem: Állhassak csendesen. Hinni taníts!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése