2020. augusztus 14., péntek

Előny

 

A

z Úr tovább viszi Ruth életét, nem azért hozta el otthonról, hogy elvesszen, hanem azért, mert terve volt vele (Ruth 4,1-22).  És ezt a tervet viszi most végbe Boáz által Isten. Megmutatja, hogy előtte a nem zsidók is fontosak, és ha valaki rezonál az Ő vonzására, aki megakarja Őt ismerni, az meg fogja tapasztalni kegyelmét. Ez majd Ruth késői utódjában az Úr Jézus Krisztusban teljesedik ki. Őbenne hull le a válaszfal, és lesz szabad az életre vezető út.  Jézus Krisztus által a népek fiai is kereshetik és megtalálhatják az Urat. Csodálatos ez, és ebben a történetben már errefelé mutat.  Jelzi, ne rekesszék ki a nem zsidó embereket, aki Istenhez jön, mert rádöbben, hogy senki és semmi nem tud rajta segíteni, azt támogassák. Az a feladat, hogy a keresőt az Úr felé terelgessük.

Olyan megrendítő, hogy Ruth vállalta addigi életének a feladását Istenért.  Kész volt mindent elhagyni, csakhogy az élő Isten népéhez tartozzon.  A biztosat hagyta el a bizonytalanért, és megtapasztalta, jól döntött, mert aki Isten felé indul, az nem a bizonytalanba jut.  Nincs biztosabb Isten országánál. Aki beletartozik, az örök életet talál. Aki Istenre bízza magát, jó kezekbe kerül.  A legjobb kézbe, Jézus átszegezett kezébe kerül az életem, amikor Rábízom magam.  Jézus keze értem és miattam lett átszegezve, vállalt engem bűneimmel együtt.  Hát hogyne bíznám magam arra, Aki értem meghalt és feltámadott?

Boáz találkozik a közeli rokonnal, de ő nem vállalja Ruthot, mert nem akarja, Ruth meghalt férjének nevét fenntartani. Boáz kész mindezt vállalni. Boáznak nemcsak az örökség kell, ő nem csupán a földet, a vagyont akarja, hanem mindazt, amit Isten kínál neki. Ruthal együtt Isten jövőre vonatkozó tervére is igent mond. Boáz nem maga tervezi meg az életét, hanem vállalja Isten akaratát. Így válik a Megváltó ősévé. 

Az itt végbement folyamatot kiváltásnak, megváltásnak is nevezték. Így Boáz élete előre mutat a Megváltóra, arra személyre, Aki majd megvált a bűn és a kárhozat hatalmából. Az Úr Jézus azért jött el, hogy kimentsen az örök pusztulásból. Ahogyan Boáz odaállt Ruth mellé, úgy áll az Úr Jézus az elveszett bűnös mellé, akinek nincs már reménysége.  Isten Jézusban készítette el szabadulás, az új élet lehetőségét.  Jézus mindent, az életét is odaadta, hogy megmentsen, és igazi reményteljes jövőt ajándékozzon azoknak, akik hisznek Benne. Isten munkája hit által megy végbe. Ruth és Boáz is hitből cselekedtek. Amikor megtették az első lépést Istenre bízva magukat, még nem látszott a folytatás. Isten mindig az első lépést mutatja meg, azt kell megtennünk, és majd azt követi a második. Ha nincs első, nem lesz második sem. Az első lépés mindig a hit lépése, akkor még nem körvonalazódik a távoli terv. De merünk-e hitben lépni? Rámerem-e Jézusra bízni magam? Ruth rábízta, a megélhetését, és  jövőjét is.

Pál apostol rámutat, van előnye annak, ha valaki Isten népe közé születik (Rm 2,17-29). Ahogyan volt előnye annak, hogy zsidó volt valaki. Mi az előny? Nem anyagi, hanem az, hogy ige közelben van. Isten a zsidóknak adta igéjét, és aki zsidónak született, abban a kiváltságban részesült, hogy az igét megismerhette. Aki ma beleszületik egy felekezetbe, ige közelbe kerül.  Azt a lehetőséget kapja, hogy már korán hall Isten igéjéről, és azt meg is ismerheti. Az ige pedig Istenhez vezeti.  Isten igéjén keresztül munkálkodik, a hit hallásból van.  Ha valaki nem hisz, kezdje el olvasni Isten szavát, mert amíg azt nem veszi kézbe, nem fog hinni sem. Mert a hit hallásból, a hallás pedig Isten igéje által van. Becsüljük meg a Bibliát, vegyük kézbe addig, amíg azt nyilván megtehetjük. Bármikor eljöhet az az idő, amikor csak titokban, bujkálva olvashatjuk Isten igéjét.

Legyünk hálásak ezért a kiváltságért, és éljünk az igével. Vegyük kézbe, tanulmányozzuk, és úgy keressük Őt. És amikor az Urat keressük, Ő kijelenti magát. Az igében mutatkozik be. Ha a Bibliától eltekintünk, hamis istenképhez jutunk. A Biblia által látjuk meg és értjük meg Isten akaratát.  Feltárul előttünk a világ és a saját lényünk valósága is. Ha nem az igébe tekintünk hamis képet kapunk az emberről is. Elhitetik velünk, hogy az ember jó, viszont az ige rámutat, gonosz az ember szíve kezdettől fogva.

Ragadjuk meg ezt az előnyünket.  Ne tegyük félre a Bibliát, hanem legyen kéznél.  Amikor bárki a keres a környezetünkből, legyen természetes, hogy a Bibliát ajánljuk. Keress az igében, mert minden benne található, amire szükséged van az élethez. És ha bajba jut valaki, mint a tékozló fiú is, az ige ad reménységet, és mutat megoldást. Nem engedi, hogy elcsüggedjünk, vagy eldobjuk az életünket, mert van esély.  Jézus a megoldás, és ha Őt követem célba fogok érni.

Pál határozottan mondja, mindnyájan bűn alatt vagyunk. Nincs kivétel.  Senki nem mondhatja, hogy az élete rendben, ő nem bűnös. Mindenki úgy születik, hogy a bűn ott van a lényében. A bűn elsősorban abban nyilvánul meg, hogy eltérít Istentől.  Kiveszi az Isten utáni vágyat a szívünkből, és az egyedül való boldogulás felé terel. Elülteti bennünk azt a tévhitet, hogy majd egyedül sikerül megoldani a problémákat. Nincs szükséged Istenre, neked is sikerülni fog. Csak ne add fel. És legtöbbször keservesen tapasztaljuk meg, be lettünk csapva.  Képtelenek vagyunk magunkat megváltoztatni, és ha valaminek rabjaivá váltunk, nem tudunk önerőből szabaddá lenni.

Ezen az állapoton semmi sem segít, a törvény sem. Sőt a törvény teszi egyértelművé cselekvésképtelenségünket.  Ezáltal pedig oda terel az Úr Jézushoz. A törvény elmondja, én nem tudok rajtad segíteni, hiába mondom, hogy ne tedd, képtelen vagy nem tenni. De Jézus megszabadít. Ő nem azt mondja, hogy ne tedd, hanem képessé tesz arra, hogy ne tedd meg a rosszat.  Hogyan? Új emberré teremt! Csak aki új teremtéssé lesz, válik képessé nemet mondani a bűnre. Jézustól kapunk akaratot és erőt megtenni azt, amit eddig képtelenek voltunk.

 

 

A BIBLIÁT HA FELNYITOD

 

 

1.  

A Bibliát ha felnyitod,

Mily nagy csodát mutat neked!

Megnyílik benne fenn az ég

S itt lenn a szíved és szemed.

Urunk szava, te égi fény,

Ragyogj a nagyvilágon át,

Míg üdvözül ezernyi nép,

S nap űzi szét az éjszakát!

2.  

E drága könyv tükör neked,

Megláthatod te szívedet;

Oly szennyes az s oly elveszett,

De Jézus által új lehet!

Urunk szava, te égi fény,

Ragyogj a nagyvilágon át,

Míg üdvözül ezernyi nép,

S nap űzi szét az éjszakát!

3.  

Az Úr szerelme benne szól,

És zengve zúg Atyánk szava,

Az elveszettnek így mutat

Napfényes utakat haza.

Urunk szava, te égi fény,

Ragyogj a nagyvilágon át,

Míg üdvözül ezernyi nép,

S nap űzi szét az éjszakát!

4.  

Elmondja a kereszthalál

S feltámadás örömhírét,

Mint vitte végbe Jézusunk,

Mit kezdettől Atyánk ígért.

Urunk szava, te égi fény,

Ragyogj a nagyvilágon át,

Míg üdvözül ezernyi nép,

S nap űzi szét az éjszakát!

5.  

Új élet magva szent Igénk,

S e pusztán át a manna is,

A lábunknak szövétneke,

Amíg utunk hazánkba visz.

Urunk szava, te égi fény,

Ragyogj a nagyvilágon át,

Míg üdvözül ezernyi nép,

S nap űzi szét az éjszakát!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése