2020. augusztus 11., kedd

Isten hűséges

 

I

sten népe már hosszabb ideje a tejjel és mézzel folyó földön él (Ruth 1,1-22). És ott is előfordul nehezebb időszak, éhínség köszönt be. Isten népét sem kerüli mindig el a gazdasági válság, a pénzügyi nehézség, az élelemhiány. De mindez nem véletlen, hanem próba. Vajon Izráel fiai hogyan élik meg? Mit tesznek? Ők is más népek megoldásait követik? Vagy ők fel tudnak mutatni valami mást? Úgy élik meg az éhínséget, hogy a nem zsidók számára is reménységet ad, és bizonyságtétellé válik?  Mi hogyan éljük meg, amikor nehezebb a helyzet, nem tudunk mindent beszerezni, kevesebb lesz a fizetés,  vagy elveszítjük a munkánkat? Láthatóvá válik-e ilyenkor is, hogy mi az Úr tanítványai vagyunk?

Egy családot látunk, akik Betlehemben élnek. Betlehem, kenyér háza, ezt jelenti a név. A kenyér házából elfogyott a kenyér. Mi legyen most? Mit is tegyünk? Bizonyára megbeszélik, és úgy döntenek, Moáb földjére mennek. A pogányok, Isten népe ellenségeinek a földjén van kenyér.  Mit is lehet ilyenkor tenni?  Nincs más, odamegyünk. Mindenki megértheti ezt, első a család, a megélhetés.  Senki nem szólhat semmit. Sokan tesznek így, mi miért ne mehetnénk? Így azután felpakolnak és mennek. Elhagyják az ígéret földjét. Elmennek arról a helyről, ahová Isten állította őket, ahol otthon vannak. Nem kötelező elmenni, nem kell másokat követni, mert Isten az éhínség fölött is Úr. Vajon ilyenkor is él a hitünk? Vagy csak addig tart, amíg minden jól alakul?

Idegenben egy darabig semmi probléma, talán azért, hátha rádöbbennek, hogy nem ott a helyük. De ez nem történik meg. Van kenyér, minden jó, minek mennének vissza, ahol még mindig nincs biztosítva a megélhetés?

Mivel jól érzik magukat idegen földön, egyszer csak jönnek a nehéz események.  Meghal Elimelek, majd miután megházasodnak, a fiúk is meghalnak. Naomi marad egyedül. Mindezek által Isten jelzett. Jelzés volt a férj halála, de nem vették az üzenetet. Nem indultak haza. Nem értették meg, hogy nem ott a helyük. Értem-e Isten akaratát? Elgondolkodom-e mikor jönnek a kudarcok, mit üzen Isten általuk? Magam akarok ebből kijönni, vagy meghallom a hívást, jöjj haza? A tékozló fiúnak sem jött be az idegen föld, az ő élete is csak az atyai házban teljesedhetett ki. Amíg minden jól ment, ő sem akart hazamenni. Csak akkor hallotta meg az atya hívását, amikor a lehető legmélyebben volt.  De, jó, hogy még akkor is meghallhatjuk az Úr szavát. Jó, hogy még akkor is hív minket.

Amikor egyedül marad Naomi, akkor hallja meg, hogy Isten meglátogatta népét, és kenyeret adott nekik.  Nagy üzenet ez, Isten ad kenyeret az övéinek. Ő mindig ad, csak kérni kell, és várni rá. Ő ad, és ez sokkal biztosabb, mint amikor mi akarjuk megszerezni. Most döbben rá Naomi, rosszul döntöttek, Istenre kellett volna várni, mert Ő nem hagyja magára népét. Hiszem-e ezt? Hiszem-e, hogy Ő ma is ad kenyeret, és megadja mindazt, amire az övéinek szüksége van? Mi áll az életem középpontjában? Isten országa, a róla való bizonyságtétel, vagy a saját megélhetésem? Mi a legfontosabb? Az Úr Jézus azt mondta, több az élet, mint az eledel. Jó erre építeni, és hitel látni, Isten ebben a helyzetben is ad megoldást.

A menyei maradtak Naominak, de ő nem várja el, hogy vele menjenek, tudja, neki otthon van a helye.  De menyeit nem kényszeríti, hogy vele jöjjenek.  Ruth azonban nem fordul vissza, valamit a tragédiák ellenére meglátott Istenből.  El mert indulni egy idegen nép közé. El mert indulni Isten népe közé. Miért? Mert felismerte, Isten nagyobb a körülményeknél. Nem Isten áldása vonzotta, hanem maga az élő Isten.  Tragédia után, gyászban járva, indul el Isten felé. Ez utat mutat, ne hátat fordíts Istennek, hanem kezd el Őt keresni, úgy amint vagy, betegséggel, bajjal, gonddal, vagy gyásszal együtt.  Talán pont azért vannak ezek a problémák, hogy indulj el Isten felé, és  kiálts  Hozzá! Az is benne van az igében, Ruth a nehéz helyzetben sem hagyja magára anyósát. Túl lát a jelenlegi helyzeten és érzékeli Isten vonzását. A tragikus múlt ellenére látja, hogy Istennek terve van vele. Naomi is meg fogja látni, nem Isten az oka annak, ami történt, hanem az ő rossz döntésének a következménye.  De mindezek mögött felragyog a kegyelem. Megláthatja Naomi Isten hűségét.

Pál apostol tükröt tart az ember elé (Rm 2,1-10). Isten igéjének a tükrét, ami úgy mutatja meg az embert, ahogyan Isten látja. Nincs szépítés, nem csak a felszínt tárja elénk, hanem elhatol a lélek mélységeibe, és elénk tárja, a beteg, a romlott állapotot.  Ha csak felületesen szemléljük magunkat, minden jó, de ha az igébe tekintünk, meglátjuk a valóságot. Bár azt nem igazán szeretjük. Isten mindig az igazat mondja, de az ember megsértődik, mi inkább a hazugságot szeretjük.  Becsapni magunkat, az a trendi.  Ha az orvos elénk tárja, hogy pár napunk van, kegyetlen, pedig komolyan véve felkészülnénk a távozásra.  A mai világ hazug, és arra késztet, hogy hazudjunk magunknak. Különféle kozmetikumokat, táplálék kiegészítőket, vitaminokat ajánl, és ha azokkal élünk, nem számít hány évesek vagyunk. De ez nem így van. Mindnyájan meg fogunk halni, a bűneset következtében romlik, betegszik, öregszik a test.  Öltözhet az idős fiatalos ruhába, és letakarhatjuk az ősz hajszálakat is, attól még az életkorunk nem változik. Oda fogunk állni Isten elé, függetlenül attól, hogy hisszük ezt vagy sem. 

Az ige azt mondja, elvégzett dolog, hogy az emberek meghalljanak, és azután jön az ítélet.  És látjuk mennyire igaz ez, mindenki meghal, az is aki nem hisz Istenben, így Isten elé fog állni, akkor is ha nem hisz Benne. Így inkább keressük Őt. Ne meneküljünk, ne akarjuk megtéveszteni magunkat, hanem lássuk meg, van bűn, és van halál is.  Azonban Isten megoldást kínál. Nem kell félnünk, mert Jézus kereszthalála és feltámadása által legyőzte ezeket. Így, aki bűneit megbánva jön, és új életet akar kezdeni Vele, attól nem zárkózik el.  Isten Jézus áldozatáért megbocsát, és így a kárhozat helyett örök életben lehet részünk. Mindez hit által lehet a miénk.

 

 

 

Urunk Jézus, fordulj hozzánk

 

1. Urunk Jézus, fordulj hozzánk,

Szent Lelkedet ma töltsd ki ránk,

Kegyelmeddel minket segélj,

Az egy Igazságra vezérlj!

 

2. Nyisd meg szánkat hál'adásra,

Készítsd szívünk buzgóságra,

Hitünk s értelmünk neveljed,

Neved velünk ismertessed.

 

3. Míglen éneklünk mennyégben:

Szent, szent, szent az erős Isten,

És színről-színre láthatunk,

A fényességben vígadunk.

 

4. Dicsőség Atya Istennek,

Fiúnak és Szentléleknek:

A dicső Szentháromságnak

Mindenek áldást mondjanak!

 

Isten áldásával.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése