2020. augusztus 19., szerda

Van ellenszer

 

I

sten ítélete megérkezett Izráelbe (1Sám 4,1-11). Mert ha a nép nem veszi komolyan, amit az Úr mond, az ígéretből valóság lesz. Isten elmondta Élinek min kell változtatni, a fiainak kell megtérni, és Isten szavához igazodni. Ez nem történt meg. Az Úr nekünk is szól, elmondja mi a gond, és azt is megmondja, mit tegyünk. Ha nem hallgatunk rá, az ítélet valósággá lesz. Mert ha nem halljuk a szót, akkor erőteljesebben kell szólnia. Mindezt érdekünkben teszi. Meg akar menteni és a helyes útra kíván állítani. Ahhoz azonban a bűnből való megtisztulásra van szükség.

A legnagyobb probléma, hogy nem is látják Isten figyelmeztetését. Amikor vereséget szenvednek a filiszteusoktól felteszik a kérdést, miért vert meg minket az Úr? De a választ nem az Úrnál, és nem magukban keresik. Meg sem fordul bennük, hogy ez Istentől van. A vereség által szól hozzájuk. Azonban ők nem hallják, úgy gondolják, Isten nem volt jelen. Tehát Ő az oka. De vajon mi magunkban keressük-e az okokat?  Akár a vírus helyzet, vagy a drasztikus időjárás kiváltja e bennünk, keressük Istent? Felmerül-e a kérdés, mit akar az Úr üzenni általa?  Nagyon úgy tűnik, nem is gondolunk arra, hogy Isten ezeken keresztül üzen.  Ezekkel a problémákkal is keresi a szívünket. Megmutatja mennyire kicsik és tehetetlenek vagyunk, és Őreá van szükségünk. Bár felismernénk ezt, és teljes szívünkből odafordulnánk Hozzá.

Látják, hogy valamit tenni kell. De nem tartanak bűnbánatot. Meg sem fordul a fejükben, hogy vétkeztek az Úr ellen. És Isten nem támogatja a bűnt. Amíg nincs megtérés, változás, addig csakis vereség éri őket. Mit tesznek? Odarendelik a szövetségládát. Teljesen a babonába csúsztak, az a véleményük, ha a láda a harctérre kerül, megfordul a helyzet. Nem a ládára, hanem bűnbánatra és életváltozásra van szükség.  Éli fiainak kellene megvallani bűneiket és megváltoztatni eddigi gyakorlatukat.  De ez nem történik meg.

Hányszor gondoljuk mi is azt, hogy elég ha gyorsan elmegyünk istentiszteletre, esetleg még adakozunk is. Istenre nem lehet mágikus eszközökkel hatni. És nem lehet Őt lefizetni sem.  Őreá a megtört szív, a bűnbánat gyakorol hatást.

A filiszteusokra hatással van a szövetségláda megjelenése. Ők bálványimádók, és megszokták, hogy ha egy szobor a helyszínen van, akkor az istenség van jelen. Azonban Izráel Istene, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyja, élő Isten. Őreá nem kényszeríthetjük akaratunk. Ő nem azonos egy tárggyal, egy szimbólummal. Hiába teszünk ki egy keresztet, vagy akár épp úrvacsorázunk, de ha a szívünket nem szaggatjuk meg, Ő nincs jelen. Akkor érkezik meg, ha őszintén Őt keressük, és kapcsolatba akarunk jutni Vele.  Izráel csak győzelmet, és nem magát Istent akarta. Segítsen meg az Isten, vegye el a betegségemet, oldja meg nehéz anyagi helyzetemet. Isten nagy emberei, mint Dávid is, Isten után vágyakoztak. Mint ahogy a szarvas a hűs folyóvízre vágyakozott, úgy vágyott ő Istenre. Ha ez a vágyakozás jelen van bennünk, akkor Ő megkönyörül. Megtapasztaljuk jelenlétét és szabadítását.

Így van ez, a vírus terjedéséhez elég egy ember is (Rm 5,12-21). A pusztító nyavalyát egy ember is elhurcolhatja bárhová. Ezt ma láthatjuk. A bűn is ezen az elven működik. Ádám megnyitotta szívét a gonosz előtt, aki megfertőzte és ez a vírus öröklődik. Aki Ádámtól származik, mindenki megkapja ezt a halálos kórt. Mert a bűn halálos kór.  Mi nem tudunk tenni ellene semmit. Sőt azonnal észre sem vesszük.  Lehetünk egy darabig tünetmentesek, vagy ha van is tünete, nem válik azonnal halásossá és ezért nem vesszük komolyan.

A bűn vírust is a teszt mutatja ki. Ez  a teszt a törvény, ha beletekintünk megláthatjuk a fertőzést. Ha felismerjük, hogy bűnösök vagyunk, nem kell megijednünk, mert van megoldás.  Természetesen nem mindegy hol keressük, ember még nem találta fel az ellenszert, de Isten elküldte azt.  Isten a szabadulás, a gyógyulás kegyelmi ajándékát Jézus Krisztusban árasztja ki ránk.  Ezt a szérumot bőségesen kínálja, ez nem fogy el. Mi ez a szérum? Jézus vére. Az tisztít meg, Nincs más megoldás.

Jézus váltsághalála elegendő. Nem kell megismételni, nem válik elavulttá. Aki meglátja nyomorúságát és megkeresi Őt, annak az élete felszabadulhat. Jézus áldozata tökéletes, és mindenki számára hozzáférhető.  Azt is jó tudnunk, hogy ezért nem kell fizetnünk, az Úr kifizette a kereszten.  Nincs másra szükség, mint hálás szívvel elfogadni és élni a kegyelemmel.

 

CSODÁLVA, IMÁDVA TEKINTEK

 

1.  

Csodálva, imádva tekintek

Kegyelmének tengeribe,

És hallgatom édes örömmel,

Mit Róla tanít az Ige.

Szent vére bűnt befedez,

Tisztára mossa ruhám;

Bizalmamat ebbe vetem,

Reményem a Jézus csupán.

2.  

Ó, mennyi időt veszítettem,

Sóhajtva a terhek alatt,

De hogy magam Őneki adtam,

Lelkemről a súly leszakadt.

Szent vére bűnt befedez,

Tisztára mossa ruhám;

Bizalmamat ebbe vetem,

Reményem a Jézus csupán.

3.  

Gyöngéd keze szívemet érte:

„Meggyógyítalak, fiam, én”.

S megfogva ruhája szegélyét,

Erő s öröm szállt énbelém.

Szent vére bűnt befedez,

Tisztára mossa ruhám;

Bizalmamat ebbe vetem,

Reményem a Jézus csupán.

4.  

Most vélem a béke Királya,

Vezéreli lépteimet,

S oly édes az ajkán e szózat:

„Békém adom én teneked!”

Szent vére bűnt befedez,

Tisztára mossa ruhám;

Bizalmamat ebbe vetem,

Reményem a Jézus csupán.

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése