2020. augusztus 21., péntek

Isten ajándéka

 

I

zráel vereséget szenvedett, nem vették komolyan az Úr szavát, nem változtatták meg az életüket, így nem is jöhetett más, mint vereség (1Sám 5,1-12).  Isten nem bálvány, nem rendelkezik Vele az ember. Izráel vezetői nem látták meg az első vereség után, hogy az Urat kell keresni. Nem a ládát kell a harcmezőre vinni, hiszen ilyen utasítás nem is volt. A láda helye a hajlékban van. Nekik kellett volna bűnbánatot tartani, elfordulni a bűntől, és megváltoztatni eddigi gyakorlatukat. Meg kellett volna tisztítani szívüket, kezüket, és a papok szolgálatát. Azonban ez nem történt meg. Azt gondolták elég, ha egy kegytárgyat a helyszínre visznek. Azonban a kegytárgy, egy szimbólum semmit sem ér, ha nincs jelen Isten. A tárgyak nem kényszerítik Őt jelenlétre. Megtört és imádságos szívvel hívhatjuk Őt közel. Másrészt arra a feladatra, ami nem Tőle származik semmivel sem vehetjük Rá. Hamis üzenet az, amikor valamilyen jelképet kitéve azt mondjuk, itt van az Úr.  Másrészt mi már az újszövetségben élünk, Jézus Krisztus katonái vagyunk, és más a fegyverünk, és a harcunk. Nem emberek ellen küld az Úr, és nem is földi fegyverekkel. A gonosz és a bűn ellen küld csatába, az emberek tanítvánnyá tételére, a fegyverünk pedig az ige, és az imádság. A Szentlélek az Isten szavát használja fegyverként. Általa munkálkodik a szívünkben.

A filiszteusok a frigyládát bevitték istenük templomába. Úgy gondolták Izráel Istenét is legyőzték.  Azonban Isten jelez, népét le lehet győzni, ha az süket marad a szavára, és nem tér vissza Hozzá, azonban Ő legyőzhetetlen. Amikor a kereszten úgy látszódik, Jézus le van győzve, eljön a hét első napja, és kiderül, a gonosz szenvedett vereséget. Jézus feltámadt él. Jézus győzött a sátán, a bűn és a halál fölött.

Dágón szobra a földre kerül, majd letört a feje és a két kézfeje. Ez üzenet, Dágón nem Isten, meg kell látniuk, semmit sem tudott tenni, az élő Isten jelenléte földre sújtja.  De vajon meglátjuk-e bálványaink tehetetlenségét? Észrevesszük-e a történelemben, az életünkben Isten hatalmát?

Többször is világosan üzen Isten, de nem akarják ezt meghallani. Talán azt mondják, véletlen történt minden. Olyan könnyen véletlen kategóriába küldjük azt, amit Isten cselekszik. Nehezen akarjuk meghallani, amit mond? Miért? Mert akkor meg kellene változtatnunk gondolkodásunk, és ennek nyomán drasztikus döntéseket kellene meghozni. Ők ezt nem vállalják. A halott, semmit nem érő bálványukhoz ragaszkodnak. Pedig ez a mostani esemény lehetőség arra, hogy döntően megváltozzon az életük. Ragadjuk meg az Istentől jövő lehetőségeket.  Olyan kár, hogy mindig kimagyarázzuk a dolgokat, elhalasztjuk a döntést, mint ezek. Egyik városból a másikba küldik a szövetségládát, azt gondolják ez a megoldás. Nem döbbennek rá, csak azért győzhettek, mert Isten megengedte. Nem ők a hősök, hanem Isten megítélte Izráelt, egyben keresi az Ő szívüket is. Az Úr mindkét népet keresi és magához hívogatja. Azokat is, akik már az Ő népéhez tartozónak vallják magukat, és azokat is, akik eddig nem ismerték. Élő kapcsolatra hív az Úr.

Aki Krisztussal együtt meghalt az már úgy tekinthet magára, mint aki a bűn számára halott (Rm 6,11-23). A régi élet meghalt a kereszten, és így már nem vonzza őt a bűn. Halottnak lenni azt jelenti, nem hat rám semmi. A halottra nincs hatással semmi abból, amit addig szeretett. Hiába viszünk ki egy sírhoz finom ételeket, vagy kapcsoljuk be a kedvenc műsorát, nem fog rá hatást gyakorolni. Nem történik semmi, mert egy halott képtelen bármit tenni. Így, ha meghaltam a bűnnek Krisztus által, nem vagyok neki kiszolgáltatva. Már tudok nemet mondani.

A bűnnek való meghalás nem egy negatívum, hanem teljes mértékben pozitívum, éltek Istennek az Úr Jézus Krisztusban. Ez a lényeg. Nem a bűnnel kell foglalkozni, hanem az Úr Jézussal. Az visz előre, hogy Istennek élek. Ez ad töltést, erőt a krízisekben. Így győzhetek, azt mondom, Istené vagyok, neki élek, a gonosznak nincs rám hatása. És akit teljesen betölt a Krisztus, az Vele foglalkozik. Mivel Krisztusnak élek, Ő a legfontosabb, minden más megszűnik létezni számomra.  Ezt tartsátok magatokról, olyan ez, mint amikor házasságot kötünk, a többi nő és férfi már nem vonz, nem fontos, mert az, akit szeretünk, mindenkinél fontosabb. Most már neki élünk. Így élhetünk az Úrnak, és ha erre gondolunk, akkor egyéb dolgok nem fognak elvonni Tőle, és nem forgácsolják szét az erőnket és időnket.

Pál azt kéri adjuk oda Isten szolgálatára, az Úrnak fegyverként a tagjainkat.  Mert most már az Ő harcosai vagyunk. Ha az Ő kezében, az Ő uralma alatt vannak a tagjaink, az egész életünk, a bűn nem tud uralkodni.

Aztán Pál arra a tapasztalatra is rámutat, ami a bűnnel való kapcsolatból fakad. A bűn zsoldja a halál. Ez nem mese, ezt tapasztalja az emberiség ezred évek óta. A bűn által jelen van a halál, sokféle módon pusztít, és semmit sem tudunk ellene tenni. Bármilyen fejlődés legyen is, a halált nem sikerül eltávolítani. Elpusztítja az Úrral való kapcsolatot, lelki halottá tesz, és az emberi élet végén is a sírba taszít. De ha ez nem elég, örök halálba is sodor. Azért jött el az Úr Jézus, hogy örök életet adjon hit által. Ő az egyedüli, aki tett ez ellen a a vírus ellen. Ő győzte le egyedül.  Isten kegyelmi ajándéka az örök élet Krisztusban. Ő nem elvesz, hanem ad. Ő ajándékozó Isten. Mit ad? Életet! Új és örök életet Krisztusban. Sátán a halál által elveszi az életet, Isten Krisztusban minőségi új életet ajándékoz, ami hit által lehet a miénk.

 

 

Az Isten Bárányára

 

1. Az Isten Bárányára Letészem bűnöm én, :/: És lelkem béke várja Ott a kereszt tövén.

A szívem mindenestül Az Úr elé viszem, Megtisztul minden szennytül A Jézus vériben,

A Jézus vériben.

2. Megtörve és üresen Adom magam neki, :/: Hogy újjá ő teremtsen, Az űrt ő töltse ki.

Minden gondom, keservem Az Úrnak átadom, Ő hordja minden terhem, Eltörli bánatom,

Eltörli bánatom.

3. Örök kőszálra állva A lelkem megpihen; :/: Nyugszom Atyám házába’ Jézus kegyel-

miben. Az ő nevét imádom Most mindenek felett; Jézus az én királyom, Imámra felelet,

Imámra felelet.

4. Szeretnék lenni, mint ő, Alázatos, szelíd, :/: Követni híven, mint ő, Atyám parancsait.

Szeretnék lakni nála, Hol mennyei sereg Dicső harmóniába’ Örök imát rebeg, Örök imát

rebeg.

 

 

Isten áldásával

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése