2020. december 3., csütörtök

Isten szava hat

 

J

ób folytatja beszédét, miért nem ítéltetnek meg a bűnösök azonnal (Jób 24,1-25)? Miért megy jól a soruk és sikerül minden azoknak, akik Istentől távol vannak, akik bűnben élnek?  Jób is látta, vannak olyan emberek, akik nem törődnek Isten törvényével, nincs bennük irgalom a szenvedő, szegény, nyomorult ember iránt. És ezek nem élnek át olyan szenvedést, mint ő. Mert Jób nem irigységből beszél, hanem azért mondja, amit mond, mert ő Istennek élt, és ennek ellenére nagy tragédiák érték, és kemény szenvedésen megy keresztül.  Ott motoszkál benne a kérdés, hogy is van ez? Miért engedi Isten?

Ezek a kérdések ma is felbukkannak bennünk, amikor azt látjuk, hogy az Isten beszédével, az Ő személyével mit sem törődő emberek egyre jobban élnek.  Nem hisznek Istenben, sőt tagadják, vagy káromolják, mégis egyre jobban emelkednek, gazdagodnak, mindent elérnek, amit akarnak. Isten gyermeke pedig hányszor úgy látja, figyel az Úrra, engedelmeskedik, és mégsem alakul minden jól. A kísértő könnyen megkeserítheti a szívünket, ha nem az Úrra figyelünk folyamatosan. Nagy kísértés, hogy oldalra, a mások életére nézünk. Pont ez a sátán célja, figyeld a másikat, engedj a kérdésnek, miért vagyok hívő, ha hit nélkül jobban élnek? Azonban az Úr mindig segítségünkre jön, Ő nem engedi el az övéi  kezét.  Megmutatja, hogy Isten országában mások az értékek. Ott nem az a cél, hogy minél jobban meggazdagodjak a földi életben, nem a pozíció motivál, hanem az Úr szolgálata. Aki Istent ismeri, tudja, hogy  ha rábízzuk az életünket, Ő gondoskodik rólunk. Mégpedig mindig az adott nap szükségeit tölti be, így leveszi rólunk az aggodalmat, és felszabadít egy igazi tartalmas életre.

Meg kell látnunk az Úr személyét, az Ő Lényének gazdagságát. Aki keresi az Urat, és átéli az Ő drága kegyelmét, az mindennél többre tartja, hogy a Királyhoz tartozhat. Mindennél többet ér a kegyelem. Csodálatos, hogy új alapokra állhat az életünk, most már nem a hajtás, az anyagi javak, világi pozíciók hajszolása a cél, hanem az Úrral való élő kapcsolat.  Arra törekszem, hogy mindennap kapcsolatban legyek Vele, beszélhessek az Úrral. Az Úrra figyelve megtanulom, nem kell félnem, mert Isten országában másképp mennek a dolgok. A világban minden a pénz és a hatalom által megy végbe. Isten nem pénzzel végzi munkáját. Az Ő eszköze az ige. Sátán elénk áll, mint az Úr Jézusnak is, és hatalmat és gazdagságot kínál. Szinte sulykolja, pénz nélkül, hatalom nélkül nem érsz el semmit. Törekedj az anyagi gyarapodásra, és mindent el tudsz majd érni. Sátán azt akarta, hogy az Úr Jézus ne alázatos szolgálata, és kereszthalála által mentse meg az embert.  Hatalommal és vagyonnal segít az emberen, és ehhez ő adta volna a feltételeket. Egyet kér, boruljon le előtte Jézus, és imádja.  A leborulás azt jelentette volna, nagyobbnak ismeri el a gonoszt Istennél. Azonban Jézus elutasította.  Utasítsuk el sátán ajánlatait. Ne engedjünk neki, hanem teljes mértékben bízzuk életünket Urunkra.  Szolgáljuk Őt hűséggel és alázatos szívvel.

Ennek a világnak az élete nem azért alakul úgy, mert Isten nem törődik vele. Ő időt ad, azt akarja, hogy a bűnös megtérjen és éljen.  Amikor kesergünk és nem értjük a dolgokat, gondoljunk erre. Isten keresi azokat is, akik még nem ismerik Őt. Azt akarja, hogy hallják az evangéliumot. A mi dolgunk hirdetni az igét, és bizonyságot tenni az Úr kegyelméről. Nem azért hív el az Úr, hogy azután megkegyelmezettként versenyezzünk a világgal. Nem az mutatja meg Istenhez való tartozásunkat, az Ő áldását, gazdagabbak-e a hívők a hitetlennél. Az Úr azért helyez ide, hogy a keskeny úton járva világítsunk. Lássák meg az emberek milyen is Isten világa. Meglátják? Látszódik Isten országa általam?

Isten igéje a legfőbb eszköz az Úr kezében (Zsid 4,12-16). Általa ér el minket, és munkálkodik bennünk.  Levelünk elmondja, az ige minden fegyvernél élesebb, és ez olyan fegyver, ami nem elpusztít, hanem életre kelt. A kétélű kard tisztogatja le rólunk, azt ami nem áll meg Isten előtt. Az ige szétválasztja a hamisságot az igazságtól. Ezért is mondja az Úr Jézus, hogy aki Őt követi az két Úrnak nem szolgálhat. Mert akinek az ige bekerül az életébe az előtt világos lesz mi a bűn, és mi Isten akarata. Isten igéje által tudunk különbséget tenni jó és rossz között. Mindez azt is elmondja, hogy ige nélkül nem is tudunk hívő életet élni.

Isten beszéde ma is élő és ható. Isten szava élő beszéd, nem holt, nem régi korok érthetetlen szövege, hanem mai ige. A Szentlélek Isten teszi élővé. És aki hittel fogadja, annak az életében ma is hat. Aki úgy jön az Úrhoz, mint a vérfolyásos asszony is ment, az megtapasztalja az Ige hatását. Aki gyógyulni, a bűnből szabadulni akar, és az Urat szeretné követni, neki élni, az megtapasztalja az ige munkáját. Egyedül isten igéjének van olyan hatása, ami által teljesen tönkrement emberek talpra állhatnak, és egy egészen újat tudnak kezdeni. Úgy vegyük kézbe és úgy hallgassuk Isten szavát, hogy ma is hat. Izráel népe nem hitt az Úr szavának és azért elestek a pusztában. Fogadjuk hittel az igét, és engedjük, hogy formáljon és vezessen. Isten ma is az ige által tevékenykedik. Ne feledjük az ige veszélyes, éles munkálkodik. Ördög azért akarja félrerakatni, letompítani, mert tudja, hogy ez valóban hat, általa emberek újjászülethetnek, és ezt nem akarja a gonosz.

Jézus a mi Urunk, és Főpapunk, vállaljuk Őt mindig. Ne adjuk fel ezt, vállaljuk, akkor is ha nehéz.  Mi volt ez a hitvallás? Jézus az Isten Fia, Megváltó.  Ehhez kellett ragaszkodni, ami nem is volt egyszerű, hiszen ezért gyakran elítélték az első keresztyéneket. Ki nekem Jézus? Megvallom én is, hogy Ő az Isten Fia? Vallja ezt az életvitelem is?

Ő Úr, olyan Úr, Aki életét adta értünk, és ma is bízhatunk Benne. Jöjj bizalommal Jézushoz, mert általa járulhatunk a kegyelem trónjához. Őérte kapunk kegyelmet, bűnbocsánatot. Őáltala indulhatunk el Isten országa útján az örök haza felé.

 

 

Igéje szól, igéje hív

 

1. Igéje szól, igéje hív,

Szívünkben kétséget csöndesít.

Kegyelme kész, áldása vár,

Tárd ki a szíved, ó, tárd ki már!

 

2. Igéje szól, igéje hív,

A jóra bennünket megtanít.

Kegyelme kész, áldása vár,

Tárd ki a szíved, ó, tárd ki már!

 

3. Igéje szól, igéje hív,

Nagy és szent

munkára lelkesít.

Kegyelme kész, áldása vár,

Tárd ki a szíved, ó, tárd ki már!

 

4. Igéje szól, igéje hív,

Áldja hát ezért a száj, a szív!

Kegyelme kész, áldása vár,

Tárd ki a szíved, ó, tárd ki már!

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése