2020. december 1., kedd

Ma, ha az Ő szavát halljátok

 

J

ób segítség helyett gyötrést kap. Elifáz már nyíltan bűnössé teszi (Jób 22,1-30). Valami eltorzult., nem Isten kegyelmét hirdeti. Nem arról beszél, hogy Isten megtalálható, és Ő könyörül a nyomorulton, hanem valótlanságokat állít. Úgy gondolja, ha az ember azt a bűnt is bevallja, amit nem követett el, akkor Isten előtt kedvesebb lesz. Bibliánkból tudjuk, hogy mindenkinek Isten kegyelmére van szüksége, annak is, akiknek példamutató az élete. Nem kell külön bűnössé lenni, Isten az Őt keresőn megkönyörül.

Mond jó dolgokat ez a barát, ha nem tudnánk mi a kiinduló helyzet, azt mondanánk ezek jó tanácsok.  És most figyeljünk úgy rájuk, hogy van bennük üzenet. Ha komolyan vesszük, akkor áldást fogunk tapasztalni. Légy bizalommal Istenhez, ez egy fontos tanács, bízzunk benne. Bizalommal lenni azt jelenti, mindenbe beavatom az Urat. Nincs titkom Előtte, megbeszélem Vele életem dolgait. Bízom Benne, hogy megsegít, megoldást ad. A Benne való bizalom azt is jelzi, nem én akarom megoldani dolgaimat, hanem Ráhagyatkozom, hiszem, hogy Ő cselekszik.

Jó nekünk is hallani, fogadjuk el szájából a tanítást. Amikor az igét olvassuk, Ő szól és tanít, fogadjam, el, hogy ezt Ő így akarja. De ezzel a lelkülettel olvasom mindig az Igét? Kész vagyok elfogadni, amit az Úr mond nekem? Bizonyára rávágjuk most, természetesen elfogadjuk, amit Isten mond. De itt nem elméleti elfogadásról, hanem gyakorlatiról van szó. Ahhoz tartom magam, amit az Úr mond?  Gondoljunk Péterre, mennyire meg volt győződve, hogy Ő az Úr szavát komolyan veszi, aztán elbukott, megtagadta Őt. Könnyű kimondani, igen Uram, de nehéz meg is tartani.

Nagy dolog az, amikor Isten lesz az ember kincse. Amikor Krisztusra találva rádöbben, Ő mindennél nagyobb érték. Ez azt is jelenti, korábbi értékeit elveti. Az igazi kincs az Úrhoz való tartozás az Ő megismerése. Ahhoz, hogy eddigi kincseinket képesek legyünk elengedni, egy nagyobb, egy örökkévaló értékre kell találni. A földet szántó ember mindenét eladta, amikor egy nagy értékű kincset talált, és megvette azt a földet.  Amint az eke kifordította a kincseket azonnal látta, hogy ezek mellett jelenlegi értékei eltörpülnek, és mindent odaadott, csakhogy ezt megszerezhesse.  Így juthatunk élő hitre, ha kész vagyok mindent odaadni Jézusért.  De csak akkor leszek kész, amikor meglátom, mi az, amit Őbenne nyerek. Csak egy jobb életért fogom elengedni a régit, az eddigit. Amíg nem találok jobbat, addig azt szorongatom, amit a világ a kezembe adott.  A kisgyermek is akkor engedi el a kést a kezéből, ha olyat kínálnak neki, ami jobb, amit szeret. Így kínálja az Úr Jézus nekünk az Ő igáját, ami gyönyörűséges. Aki ezt meglátja, az örömmel elengedi a világ igáit.

A Zsidókhoz írt levél szerzője, amint már említettük írása elejétől a végéig Krisztusról beszél (Zsid 3,7-19). Őt állítja a középpontba, és Őreá irányítja figyelmünket. A fejezet első versében is azt olvastuk, figyeljetek Jézusra! Nagyon fontos üzenet, rengeteg igehirdetés és tanítás jelenik meg, és válik elérhetővé ma. Kire, mire figyeljünk. Szerzőnk elmondja: Jézusra! Csak egyedül Őreá, arra amit tett, amit tanított.  Jézus a világító csillag, és mindaz, amit az Igében olvasunk. Igéje az egyedüli megbízható iránytű.

Figyeljünk Jézusra, mert Ő nem csal meg, nem vezet félre.  Honnan tudjuk? Onnan, hogy az egyedüli, Aki kész volt életét adni értünk. Nincs senki más ezen a bolygón, aki tudatosan értem meghalt volna, vagy meghalna. És Ő azért jött, hogy odaadja az életét, kifizesse minden tartozásom, és szent vére által megtisztítson minden bűntől. Mindezeket látva az igéből és hittel elfogadva, kijelenthetjük, az Úr Jézus megbízható személy. Nyugodtan Rábízhatom magam, mert jó irányba vezet. Ő valóban jó Pásztor, megmutatja a füves legelőt, és a friss forrást, és a végén megbízható szállásra vezet.

Krisztus hűséges, szava megbízható, és időtálló. Hogyan halljuk meg Jézus szavát? Az igéből, a Szentlélek által. Jézus visszament az Atyához, de elküldte a Szentlelket, Aki jelen van, és szól. Hogyan? Megeleveníti Isten igéjét. Mondhatjuk, amikor olvasom, aktualizálja, rámutat, ez az ige, itt és most nekem szól, ez az Atya üzenete. És most már az én dolgom, hogy hallgassak rá.

 Egy ószövetségi igét aktualizál a Szentlélek. A levél szerzője meglátja, ez most nekünk szól, ezt most meg kell hallani. Most kell meghallani. Most, amikor olvasom.  Ezzel azt üzeni, Isten igéjét mindig nyitott szívvel olvassam, hallgassam, ne legyen semmi előrébb való. Ne mondjam, ez sürgős, el kell intézni, meg kell tenni.

Mit mond a Szentlélek? Ma, ha az Ő szavát halljátok, meg ne keményítsétek a szíveteket. Amikor szól, akkor engedjünk Neki. Akkor tegyük meg. Példaként hozza fel Izráelt, hallották az Úr akaratát, látták hatalmas tetteit, mégsem bíztak Benne. Zúgolódtak és lázadoztak, féltek.  A félelemre hallgattak Isten helyett. Kire hallgatsz, az Úrra, vagy a félelmekre? Megdöbbentő, felrázó, hogy néhány mondatom belül, kétszer is idézi az igét, meg ne keményítsétek szíveteket. Miért? Mert látja, nagyveszély ez. Hajlamosak vagyunk nem Isten szavára figyelni, és nem annak hitelt adni, hanem az emberi véleményekre hallgatni.

Ezért komolyan írja le: Vigyázzatok, senki ne szakadjon el az élő Istentől.  El lehet Tőle szakadni? Úgy látszik igen! És ezt nem hitetleneknek, hanem a gyülekezet tagjainak írja. Vigyáznunk kell, mert ha nem az Úrra figyelünk, nem Benne bízunk, elszakadhatunk az Úrtól, az élettől. Ezek az emberek is ott a pusztában a megélhetésük miatt zúgolódtak. Nem hitték, hogy Isten meg tudja őket oltalmazni Kánaán földjén. Ők az ott lakó Anák fiakra figyeltek, és azokra, akik vissza akarták fordítani őket Egyiptom felé. Ne hallgassunk másra, csak egyedül az Úrra!

 

 

SIESSETEK, HAMAR LEJÁR

 

 

1.  

Siessetek, hamar lejár,

Kegyelme már régóta vár!

Ma még lehet, ma még szabad,

Borulj le a kereszt alatt!

Ma még lehet, ma még szabad,

Borulj le a kereszt alatt!

2.  

Ha késlekedsz, mi lesz veled?

Hogy mented meg a lelkedet?

Bezárul a kegyelmi út,

Lelked örök halálba jut.

Bezárul a kegyelmi út,

Lelked örök halálba jut.

3.  

Elszáll a perc, az életed,

Ma még ha jössz, elérheted.

Ne késs tovább, ne várj tovább,

Ma kérd Atyád bocsánatát!

Ne késs tovább, ne várj tovább,

Ma kérd Atyád bocsánatát!

4.  

A szűk kapu ma még nyitva,

Vár téged is Isten Fia!

Jézus szeret, vár tégedet,

Ne keményítsd meg szívedet!

Jézus szeret, vár tégedet,

Ne keményítsd meg szívedet!

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése