2020. december 7., hétfő

Reménység horgonya

 

J

óbnak ebben a helyzetében is Isten, élő valóság (Jób 27,1-28,28). Nem kezdi el állítani, Isten nincs, mert nem segít rajtam. Sokan saját helyzetük alapján mondanak véleményt Istenről. Ha megsegíti őket, akkor van, de ha nem változtatja meg körülményüket, nem gyógyítja meg betegségüket, akkor nincs. Keresztelő János is csalódott, amikor Jézus nem ment a börtönből kiszabadítani. Korábbi hitében elbizonytalanodott, és azt kérdezte, Te vagy-e az eljövendő, vagy mást várjunk? Jób nem így gondolkodik. Hiszi és tudja, hogy Isten él, és ez akkor is igaz, ha őt még nem gyógyította meg. Istent soha ne magunkon keresztül közelítsük meg. Mert Isten, élő valóság, igyekezzünk Őt megismerni, és ne csak körülményeink változását várjuk. Isten megkönyörül a Hozzá kiáltókon, de ehhez bűnbánattal kell kiáltani. Ki kell fejezni, hogy én valóban Őt keresem. Mindennél fontosabb a Vele való kapcsolat, és akkor is szeretem Őt, ha azonnal nem teszi, amit elvárok.

Jób ragaszkodik ártatlanságához, kitart amellett, hogy nem követett el semmi bűnt.  Úgy élte életét, hogy nincs lelkiismeret-furdalása.  Jól élte meg napjait, tartalommal töltötte meg őket. Ezért nem enged a barátok meggyőzésének. Rossz lelkigondozás az, amelyik a maga akaratát akarja ráerőltetni a másikra, amelyik addig nem távozik, amíg eredményt nem ér el. Addig gyötrik, míg a másik bele nem fárad, és el nem fogadja a véleményüket.

Adjunk hálát az Úrnak, mert mi már a kegyelem korszakában élünk. Kezünkben van a Szentírás és így többet ismerhetünk meg Istenből, mint Jób. Mi már tudjuk, hogy az Úr Jézus eljött a világba, meghalt a bűnös emberért a kereszten. Láttuk, hogy a legreménytelenebb ember is, ha felismeri Benne a Megváltót, segítségül hívhatja Őt.  Barabbás szabad lett, mert Jézus halt meg helyette a kereszten, az egyik lator pedig mivel Hozzá fordult, azt az ígéretet kapta, hogy Vele lesz a paradicsomban. Az Úr azért jött, hogy meglássuk a kegyelem lehetőségét és éljünk vele.  De élünk-e Vele? Mert az Úr kitárja a kegyelem kapuját, de ez a kapu szoros, csak bűnbánattal léphetünk be rajta, és azzal a vággyal, hogy addigi életemet, a bűnöket, saját vágyaimat, kívül hagyom- Csak én léphetem át a szoros kapu küszöbét, onnantól teljesen az Úr kezében az életem.

Az ember egyre több mindenre képes. Meghódítja a természetet, legyőzi erőit, kiaknázza kincseit, de bölcsességet nem tud szerezni.  Az igazi bölcsesség Istennel kezdődik. Az Ő megismerése ad bölcsességet. Megvásárolni nem lehet, csak kérni. Aki kéri, az megkapja. Isten ad mindenkinek bölcsességet, aki kéri azt.

Komoly felszólítást kapunk igénk által, hagyjuk el az elemi tanítást (Zsid 6,1-20). Lépjünk már tovább a hit elemi iskolájából, de legalábbis az első osztályból. Ahogy az előző fejezet végén olvastuk, már tanítóknak kellene lennünk.  És még mindig az elemit járjuk. Már a kezünkben kéne lenni a „diplomának”, ami azt jelenti, hogy olyan szinten kellene lennünk, hogy már mi tanítunk másokat Krisztus útjára.  Mi ismertetünk meg az Úr kegyelmével más embereket.  Természetesen ez nem oktatási intézményekben szerzett diplomától függ, hanem az Úrral való kapcsolattól, az ige mély ismeretétől. Aki ismeri az igét, mert naponta olvassa, annak lesz mit továbbadnia. Aki keresi az Úr Jézust, és átéli jelenlétét, és kész Neki engedelmeskedni, az el tudja mondani, neki kicsoda Isten. Az ilyen ember be tudja mutatni az Urat.

A hívő élet növekedő élet, ehhez azonban Bibliaolvasásra, tanulmányozásra van szükség. Az ige megismerése nélkül nem tudunk előre lépni a nagykorú hit felé.  A növekedés alapja, az önálló tanulmányozás. Amikor a Szentlélek Isten által igyekszem megérteni, amit olvasok. Figyelem Isten munkáját, és keresem magam számára az üzenetet. Látom, mi az, amit az üdvtörténet során már elvégzett az Úr, mik  azok a dolgok, amiket lefektetett, és mit üzen az én számomra?

Ennél a résznél szem előtt kell tartanunk, hogy zsidókból lett keresztyénekről van szó. És ezek az emberek visszatértek az ószövetségi hithez, és gyakorlathoz. Megismerték, hogy a Krisztus eljött, és a názáreti Jézus az. Meglátták Őáltala van kegyelem, és nem kell már áldozatokat bemutatni, mert az Úr bemutatta értünk Önmagát. Azonban valamiért, talán félelemből, bizonytalanságból, vissza tértek oda, ahonnan indultak. Már nem tartották némelyek Jézust a Messiásnak, és úgy látják, mégis kellenek az áldozatok.

Az elesés azt jelenti, visszatértek a régi hitükhöz.  Már nem elég nekik a Krisztus, emberi biztosítékot keresnek. Ettől óv a szentíró. Ha meggyőződtünk arról, hogy Krisztus a Megváltó, ne térjünk vissza korábbi szokásainkhoz, bálványainkhoz. Ragaszkodjunk az Úrhoz! Tartsunk ki a Belé vetett hitben. Nincs másra szükség Jézuson kívül, és mellé sem kell semmi, mert Ő egyedül elég. 

Csak az újulhat meg, aki felismeri és elismeri, Jézus a Krisztus, és elhagyja a pótcselekvéseket, a bálványokat és végérvényesen Krisztusra bízza magát. Ebből is látjuk, hogy a biblikus hit több, mint egy szervezett vallás, aminek megtartjuk az előírásait, ez élő kapcsolat az értünk Önmagát odaadó Krisztussal. És ez a Krisztus nem más, mint a názáreti Jézus.

Hit és türelem által örököljük az ígéreteket.  Hit és türelem két fontos ajándéka Istennek, ezek által mehetünk keresztül a nehéz időszakokon. A hit mindig Jézusra tekint és nem a viharokra.  Tekintsünk mindig Őreá. A türelem pedig azt jelenti, várok az Úrra, hiszem, hogy időben fog cselekedni, és nem veszem saját kézbe a dolgok irányítását.

Isten nem hazudik, olyan jó ezt olvasni, és az ige által meggyőződni róla. Mert amikor az  igét tanulmányozzuk, meglátjuk, Isten az ígéreteinek javát beteljesítette. Soha nem hagyta övéit kétségek közt. Ha nem is azonnal, vagy a mi forgatókönyvünk szerint cselekedett is, de a maga idejében, mindig megvalósította, amit ígért. Ezt élte át Zakariás pap, majd Mária és az egész Izráel, eljött a Megváltó. Azonban ennek időpontját ki kellett várni. Amikor üldöznek, és nehéz időket élünk meg, akkor  is bízzunk az Úrban. Higgyük, hogy el fog jönni újra. Ez a reménység biztos horgony. Az Úr jön, ez az ígéret, a belé való kapaszkodás tartja egyenesben az egyház hajóját. Enélkül a világ, a politika szelei dobálják járművünket.  Azonban Urunk azt ígérte, eljön hamar. Ez az ígéret adjon erőt és reményt, ma is.

 

 

Várj ember szíve készen!

 

1. Várj ember szíve készen! Mert jő a Hős, az Úr, :/: Ki üdvösséged lészen Szent győz -

tes harcosúl, Fényt , éltet hozva jő, Megtört az ősi átok: Kit vágyakozva vártok, Betér

hozzátok Ő.

 

2. Jól készítsétek útát! A Vendég már közel! :/: Mi néki gyűlölt, útált, Azt mind vessétek

el! A völgyből domb legyen, Hegycsúcs a mélybe szálljon, Hogy útja készen álljon, Ha

Krisztus megjelen.

 

3. Az Úr elé ha tárod A szív alázatát, :/: Őt nem hiába várod: Betér hozzád, megáld. A

testi gőg: halál! De bűnödet ha bánod, Szent Lelke bőven árad, S a szív üdvöt talál.

 

4. Ó Jézusom, szegényed Kér, vár, epedve hív: :/: Te készítsd el: tenéked lesz otthonod

e szív. Jer hű szívembe hát! Habár szegény e szállás, De mindörökre hálás, Úgy áldja

Krisztusát.

 

 

Isten áldásával.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése