2020. december 22., kedd

Ő nem hagy el

 

A

 krokodil erejét, nagyszerű felépítését mutatja be Isten (Jób 41,1-34). Mindezt úgy teszi, látnunk kell, itt a Teremtő beszél. Az Ő kezéből származik ez az állat is. Az emberre veszélyt jelent, nem bír vele, de Isten Úr a krokodil fölött is. Az ember Isten teremtményeit csak csodálhatja, és magasztalhatja érte az Urat. Szabad gyönyörködni a természet kincseiben, az állatvilág csodálatos szereplőiben, úgy, hogy mindezért Istent dicsőítjük. Isten is gyönyörködik alkotásaiban. Amikor elcsendesedve és alázatos szívvel figyelünk egy állatot, óhatatlanul magasztaljuk az Urat. Meglátjuk szépségét, és harmonikus működését, és mindez az Úr magasztalására késztet. Eljuthatunk oda is, hogy saját életünkért is dicsérjük az Urat. Meglátjuk, hogy az élet nem véletlen, hanem Isten tudatos munkája és ajándéka. Ez a precíz működés, amit tapasztalunk nem magától alakult ki, hanem az élő és szent Istenkezéből érkezik. Mindez azt üzeni, Isten szeret, ajándékoz, nem tartja meg magának hatalmát, hanem életet hoz létre, hogy mások is éljenek, örüljenek, és Vele élő kapcsolatban legyenek. Az élet nagy lehetőség Isten személyes megismerésére. Karácsony is ebbe az irányba tereli figyelmünket. Aki igazán meg akarja ismerni Őt, az eljut Jézushoz. Mert Isten Őáltala ismerhető meg. Jézusban láthatjuk Istent annak, Aki. Legyen ez az ünnep a keresés és a találás időszaka. Aki rátalál az Úrra, vagy inkább engedi, hogy Isten rátaláljon, az békességre jut. Az Úrral való találkozáskor békességre jutunk, megtapasztaljuk, hogy Ő eltörli bűneinket, és felszabadít egy olyan életre, amit eddig képtelenek voltunk élni. Az igazi szabadság, és igazi kiteljesedett élet Benne található. Krisztusban ragyog fel az életünk igazi értelme és célja.

Ahogy olvastam sorban a verseket, egy olyan tulajdonságot is találtam, ami nemcsak  a krokodilra, hanem az emberre is jellemző. Azt mondja Isten: szíve kemény, mint a kő. A krokodil képtelen Istenre hangolódni, képtelen fogni Isten Lényének sugárzását, mert a szíve kemény, vagyis érzéketlen. És ez nem baj, annál nagyobb probléma, amikor az az ember szíve jut ilyen állapotra. A krokodil így lett teremtve, de az ember nem.

Az embert Isten az önmagával való szeretetkapcsolatra teremtette. Szíve alkalmas és képes volt Isten közelségét érzékelni, szeretetére szeretettel válaszolni. Azonban sátán munkája és az engedetlenség nyomán, szívünk megkeményedett. Ellenáll Istennek. Valóban olyan lett a szívünk, mint a kő. Izráel népével is ez volt a probléma, megkeményedett a szívük, és már nem reagáltak Isten szavára. Hasonló állapot, mint amikor lefagy a számítógép, nem reagál semmilyen jelre. Az ember azonban csak Isten felé fagy le, az Ő közeledésére, szavára nem reagál. Mi keményíti meg a szívünket? A bűn, és a világ hatása.

Azonban a Szentírás üzenete, Isten képes élővé formálni a szívünket. Ő nem akar ebben a lefagyott állapotban hagyni. Nem akarja, hogy országa számára használhatatlanok legyünk. Nem akarja, hogy elvesszünk. Mi a megoldás? Amit ígért, új, élő és hús szívet ad. Ennek a valósága érkezett meg az Úr Jézus Krisztusban. A Messiás eljött, hogy újjá tegye a szívünket, az életünket. Amit mi nem tudunk megtenni, azt Ő megcselekszi. A názáreti Jézus eljött é s újjá teszi az egész lényünket. Mindez hit által megy végbe. Keressem Őt, és vigyem elé bűnös életemet, és Ő újjáteremt. Elvégzi, hogy megszabaduljunk a bűn hatalma alól, és képessé tesz győztes életre. Jézus nélkül vesztesek vagyunk. A bűn legyőz, képtelenek vagyunk győzni felette, de aki Krisztushoz jön, az segítséget, szabadítást kap. Általa a legnagyobb mélységből is kijöhetünk és az életünk immár más irányba fog tartani. Isten Lelke vezet, és így képesek leszünk ellenállni a gonosznak. Meglátjuk a Lélek és az Ige által mi az, ami Isten előtt jó, és azt választjuk. Dicsérjük Urunkat, amiért nem hagy lefagyott állapotban, hanem újraindítja a Szentlélek által életünket.

A nehéz időkben is fontos, hogy megmaradjon a testvérszeretet és a vendégszeretet (Zsid 13,1-6). Mindez azt jelenti, figyeljünk oda egymásra. A levél címzettjeit üldözték és fenn állt a veszély, hogy nem jönnek össze, mert akkor kockáztatják egymás életét. A szentíró rámutat, továbbra is lássák meg, Krisztusban összetartoznak. És amikor az Ő nevében együtt vannak, Ő is jelen van. Azokat a testvéreket, akik Jézusért földönfutóvá lettek, fogadják be. Gondoskodjanak az Úr nevében azokról, akik nehéz helyzetbe kerültek. Krisztus is vállalta és vállalja övéit. Ő nem fordul el tőlünk, hanem mindig odafigyel a tanítványokra. Igéjét kínálja, és általa erőt ad a folytatáshoz. Vannak Krisztusért börtönbe került személyek, azokról se feledkezzenek meg. Jó, ha mi is meglátjuk azokat, akik nehéz helyzetben vannak, és gondolunk rájuk, és kifejezzük összetartozásunkat. Vigyük az Úr jelenlétét, igéjének hatalmát az Ő életükbe is.

A házasság tisztaságára is rámutat a szentíró. Krisztus tanítványainak az élete bizonyságtétel. Ezért fontos, hogy a házasság, és az életünk minden területe világítson. Ez azt jelenti, különbözik a hívő élete a nem hívőétől. Most már Isten igéjéhez igazodik, és a mindennapi élet terültén is Isten szava mutat neki utat. És ha ez így van, akkor az meg is látszik.

Aki Isten országába tartozik nem fél, és nem félti a megélhetését sem. Miért? Mert ezt az Úr magára vállalja. Ő gondoskodik népéről. Természetesen nem az igényeket elégíti ki, hiszen az Úr rávezet a megelégedettségre. Aki ismeri az Urat és bízik Benne, meg tud elégedni. Az tisztában van azzal, mert már eddig is tapasztalta, hogy Isten gondoskodik róla. Időben megadja azt, amire valóban szükségünk van.

Mindehhez élő hitre, teljes szívből jövő bizalomra van szükség. Ez pedig az ige ismeretéből fakad. Ha kutatom az igét, a szíven egyre jobban megbátorodik. Múlnak a kétségeim, félelmeim, mert tudom, hogy nincs Istenhez fogható. Látom hatalmasa tetteit, amik által kijelentette magát. Valósággá lesz az Írás bizonyságtétele, és elmúlik az aggodalom, mert ha Isten Izráelről képes volt a pusztában gondoskodni, sok százezer embert eltartani, akkor az én életem sem jelent problémát Neki. Ha a madarak, az állatvilág örömmel és gond nélkül él, mennyivel inkább élhetek úgy én, amikor az Úr maga mondja, tegyem le terheimet, saját igámat, és álljak be mellé, az Ő igájába. És ebben az igában egész más lesz az élet.

Az ígéret ma is áll, fogadjuk hittel, és álljunk rá mi is. Nem hagylak el, sem el nem távozom tőled. Még a karantén idején sem hagy el, nem marad távol. Isten nem fél, Krisztusban a leglehetetlenebb helyzetekben is közel jön hozzám. Mondjuk mi is bátran és őszinte hittel: „Az Úr az én segítségem, nem félek, ember mit árthat nekem?”

 

 

VELEM VÁNDOROL UTAMON JÉZUS

 

1.  

Velem vándorol utamon Jézus,

Gond és félelem el nem ér.

Elvisz, elsegít engem a célhoz,

Ő a győzelmes, hű vezér,

Ő a győzelmes, hű vezér.

2.  

Velem vándorol utamon Jézus,

Ott az oltalom hű szívén.

Ha a szép napot fellegek rejtik,

Ő az éltető, tiszta fény,

Ő az éltető, tiszta fény.

3.  

Velem vándorol utamon Jézus,

Bár az út néha oly sötét,

Soha nincs okom félni a bajtól,

Amíg irgalmas karja véd,

Amíg irgalmas karja véd.

4.  

Velem vándorol utamon Jézus,

Ez a vigaszom, baj ha jő.

Bármi súlyosak rajtam a terhek,

Segít hordani, ott van Ő,

Segít hordani, ott van Ő.

 

 

 

5.  

Velem vándorol utamon Jézus,

Túl a sír sötét éjjelén.

Fenn a mennyei, angyali karban

Nevét végtelen áldom én.

Nevét végtelen áldom én.

 

 

Isten áldásával.

 

1 megjegyzés:

  1. All serious people I offer international loans from 4,000 to 7,000,000 €, the interest rate is 3% per annum. I am able to satisfy my clients without protocol within 24 hours financialserviceoffer876@gmail.com whats-App +918929509036

    VálaszTörlés