2020. december 31., csütörtök

Újjászületés

 

J

ónás végre elment és hirdette Isten üzenetét, és ennek drámai következménye lett (Jón 4,1-11). Egész Ninive megtért. Megbánták bűneiket, és Isten megkönyörült rajtuk. Az ítélet elmaradt, ezek az emberek is megtapasztalhatták Isten kegyelmét, és jóságát. az ige célba ért. Jónás átélte, amit Ézsaiás vetett papírra: „Mert ahogyan az eső és a hó lehull az égből, és nem tér oda vissza, hanem megöntözi a földet, termővé, gyümölcsözővé teszi azt, és magot ad a magvetőnek és kenyeret az éhezőnek, úgy lesz az én beszédemmel is, amely számból kijön. Nem tér vissza hozzám üresen, hanem megcselekszi, amit akarok, és eredményes lesz ott, ahová küldtem” (Ézs 55,10-11). Egész évben hallottuk Isten szavát, milyen következménye lett? Van hatása az életünkben? Az is benne van, ha eddig nem sok hatását láttuk az igének, az nem tér vissza dolgavégezetlenül.

A mennyben öröm, nagyon nagy öröm, az mert az Úr Jézus szerint egyetlen bűnös megtérése fölött nagy az öröm. Itt egy egész nagy város megtért. Isten annak örül, amikor az ember hazatalál Őhozzá. Azt várja, döbbenjünk rá, hogy akkor lesz igazán jó az életünk ha Hozzá térünk, engedjük, hogy Ő vezessen minket. A niniveiek ezt megtették. A próféta azonban nem örül. Ez nagyon megrázó. Ő nem akarja, hogy Isten megbocsásson nekik. Ő átadta az üzenetet, de semmi köze hozzá. Az Ő szíve nem kegyelmes, és nem irgalmas. Mi van a mi szívünkben? Mennyire érint meg minket Isten Lénye? Az Úr megmentő szeretetből küldi igéjét, de mi is azt akarjuk, hogy megtérjenek az emberek? Mentő szeretet van bennünk is?

Jónás meg akar halni, vissza akarja adni az élet ajándékát Istennek. Ahelyett, hogy magába szállna, és bűnbánatot tartana, a hideg szíve miatt, Istent arra kéri, vegye el az életét. Esztendő utolsó napján gondoljuk végig, mi is van bennünk? Sértődés, harag, mert Isten nem azt tette, amit mi akartunk? Az Úr megkérdezi: Méltán haragszol? Igazad van, hogy megsértődsz, és haragszol? Merjük kimondani, Uram, gyakran úgy vagyok, mint Jónás, duzzogok, mert mások nem az én elképzelésem szerint reagáltak. Duzzogok, mert nem elveted a bűnöst, hanem megmented. Áldott legyen az Úr, amiért ma is még ment. Mi is lenne velünk, ha Ő nem volna irgalmas, és nem áradna felénk kegyelme?

Jónás nem örül, nem megy oda a megtérőkhöz, nem vezeti őket tovább a hit útján. Kivonul a városból, és várja Isten ítéletét, várja a város pusztulását. Nem akarja elfogadni, hogy az Úr új esélyt ad nekik. Ne legyünk olyanok, mint Jónás, örüljünk az új esélynek, adjuk ezt meg mi is mások számára. Munkálkodjunk azon, hogy akik megbánják bűneiket, közelebb kerüljenek az Úrhoz.

Az is kiderül mi a fontos a prófétának. A maga kényelme, mennyire örül a töknek, és hogy megkeseredik, amikor elszárad. Ajándékba kap egy növényt, Isten megmutatja, hogy ő is fontos neki. De arra is rámutat, fontos és drága a niniveiek élete is. Sőt az ember élete többet ér a mi kényelmünknél, jólétünknél. Az ember élete drágább, mint egy növény. Az ember élete Jézus életébe került. Csendesedjünk el Urunk előtt, és lássuk meg, hányszor egy növény, vagy egy állat, de gyakran egy tárgy többet jelent nekünk, mint az ember élete. Jónást megrendítette a tök elszáradása, sajnálja, de emögött az önsajnálat húzódik meg.

Isten leleplezi Jónás szívét. Szánakozik az ajándékba kapott tök felett, de nem szánja az embereket. Mennyire más az Úr. Ő az embert félti, őt akarja örök életre megmenteni. És ezért Jézusban, nem egy kis hőséget, hanem a halált hordozta el. Az Úr Jézus nem a maga kényelmére ügyelt, hanem vállalta értünk a szenvedést és a kereszthalált. Neki a mi megmentésünk, örök életünk volt a fontos. Tegyük mérlegre, mi is fontos nekünk? Min bánkódunk? Anyagi veszteség miatt? Vagy sírunk azokért, akik a kegyelem megismerése nélkül halnak meg?

Egy farizeus is érdeklődik Jézus iránt (Jn 3,1-10). Éjjel keresi fel, mert még nem tudja nyíltan vállalni Jézust. De jön, és érdeklődik. De az is megtörténhet, annyira foglalkoztatja, mindaz, amit Jézusról hall, hogy nincs nyugta. Képtelen kivárni a nappalt, siet Jézushoz. Mennyi mindent várunk nyugtalanul, alig bírjuk türelemmel, hogy meg legyen. Nem az volna a természetes, ha ennyire vágyakoznánk az Úrral való találkozásra? Hányan fennmaradnak egy későn kezdődő filmért, egy szórakozásért. Év utolsó estéjén pedig lesznek, akik le sem fekszenek, úgy várják az éjfélt, az új év első perceit. Bár így várnánk Urunkat, ilyen szomjúság lenne szívünkben az ige után. Nem engedek álmot a szemeimre, amíg meg nem ismerem Őt, amíg nem hallok szót Tőle.

Dicséri Jézust, azonban Ő nem igazodik senkihez. Rá nincs hatással a dicséret, a valóságot mondja. A valóság pedig az, újonnan kell születni, még a farizeusnak is. A tudás, a pozíció önmagában nem elég. Nem elég tudni Istenről, ismerni kell Őt. Személyes kapcsolatra van szükségünk Vele. Ma is ezt üzeni Jézus, ha látni akarom Isten országát, újonnan kell születnem. Nem elég beletartozni egy szervezetbe, Isten újjáteremtő munkáját kell átélnünk.

Nikodémusnak még csupán tanító Jézus, aki Istentől jött, de nem látja még, hogy Jézus több, Benne Isten áll előtte. Látom-e, hogy Jézusban Isten szólít meg? Nem elég oda eljutni, hogy Jézus tanító, mert Ő ennél több, Ő az élő Isten. Ha pedig Istentől küldött tanítónak tartom, hallgassak is Rá. Szükség újonnan születni, enélkül nem léphetünk be Isten országába. A régi ember nem léphet be Isten országába, csak az új. Mit jelent újjá születni? Felismerem romlott állapotom és kérem az Urat, hogy igéje és Szentlelke által tegyen újjá. Az újjászületett ember Isten akarata szerint igyekszik élni. Olvassa az igét, és növekedik. A növekvő, és felnőtt keresztyén, engedelmes. Azt teszi, amit az Úr mond Neki. Az újjászületett ember Isten gyermeke, beleszületik az Ő családjába. Arra is figyelnünk kell, hogy földi születésünk nem azonos az újonnan születéssel. Nikodémus is Istenben hívő ember volt, de el kellett jutnia oda, hogy megszületik benne a Megváltó. Az újjászületéssel maga Krisztus fog élni bennünk.

 

 

 

IMÁDKOZZATOK, ÉS BUZGÓN KÉRJETEK

 

1.  

„Imádkozzatok, és buzgón kérjetek!”

Bűnös voltunkért, Uram, ó, ne vess meg!

Tiszta szívet és Szentlelket adj nékünk,

Hallgass meg, Fiad nevében ha kérünk!

2.  

„Keressetek buzgón, és megtaláltok!”

Téged keresünk, Uram, hogy bűn, átok

Erőt ne vegyen mirajtunk; légy nekünk

Égi utunk, igazságunk, életünk!

3.  

„Zörgessetek buzgón Isten ajtaján!”

Elfáradtunk, Uram, e világ zaján.

Ó, nyisd meg az égi béke szép honát,

Add, hogy zenghessünk örök halleluját!

 

 

Isten áldásával.

1 megjegyzés:

  1. All serious people I offer international loans from 4,000 to 7,000,000 €, the interest rate is 3% per annum. I am able to satisfy my clients without protocol within 24 hours financialserviceoffer876@gmail.com whats-App +918929509036

    VálaszTörlés