2021. április 13., kedd

Aki segítségül hívja

 

M

oáb határához érkezett Isten népe, ez egy újabb akadály (4Móz 22,1-41). És ők ezt hitben, az Úr vezetésével kívánják megjárni. Azonban hírük megelőzte őket. Tulajdonképpen Isten hatalmának a híre. Moáb királya fél, és mivel nem mer csatára kiállni, átkot akar alkalmazni. Okkult erők hatalmát kívánja igénybe venni. Ha nem megy erővel, megy fondorlattal, a gonosz segítségével. Ma is vannak, akik a gonosz hatalmát, erejét veszik igénybe a győzelem érdekében. Aki nem ismeri az Urat mindig fél, és nem mer előre haladni, nem mer a problémával szembenézni. Valamilyen ravaszsággal szeretné a másikat gyöngíteni. Bálák Bálámhoz küld, mert hallott róla, és úgy gondolja Bálámnak sikerül sebezhetővé tenni Izráelt. A gonosz a mai napig fél, Isten gyermekeitől. Tisztában van azzal, ha hűek vagyunk Urunkhoz, akkor erősebbek vagyunk nála. Isten népe ereje, maga az Úr.  Pál apostol is megvallja, a mi erőnk Krisztusban van. Ő erősíti meg övéit, vagyis teszi képessé az ellenséggel szembeni harcra. Jó komolyan venni ezt. Krisztusban erősek vagyunk. Krisztusban nem kell előre feladni, mert az Úr minden problémánál hatalmasabb.

A király a hiúságra és a pénz hatalmára építi tervét. Tudja, hogy ha hízeleg, és sok pénzt ajánl Bálám szóba áll követeivel. Sokan nem értik ezt a történetet, úgy látják nincs itt semmi probléma, hiszen Isten küldte Bálámot. Azonban ha megfigyeljük, azt kell látnunk, ez semmiképpen sem Isten akarata. Miért? Mert az Ő népe áldott. Isten nem küld átkozni, az Úr Jézus már hangsúlyozza, hogy az Ő tanítványai áldást mondjanak azokra is, akik őket átkozzák. Szeressék az ellenséget is. Bálám ha ismeri Istent, tudja, hogy az átkozás nem az Ő akarata. Ha az is világos előtte, hogy Izráel Isten népe, akkor még egyértelműbb, hogy nem mehet el azért, hogy ezt a népet megátkozza, hogy vereséghez segítse. Nem dolgozhat Isten népe ellen.

Bálám azonban nem ezek mentén gondolkodott. Nem Isten szavát és akaratát vette komolyan, hanem engedett a pénz hatalmának. A hiba abban áll, behívta a követeket éjszakára. Azonnal el kellett volna őket küldeni. Aki Istenre figyel határozott, aki tudja, hogy ilyet Isten nem kér, az nem áll le beszélgetni velük. Miért? Mert, ahogy befogadja őket, megingathatóvá válik. Az ellenség felismeri, van keresnivaló. Csak jól látható helyre kell tenni a király küldeményét. Minél inkább szemléli a pénzt, annál nagyobb ereje lesz. Amikor Istent akarja megkérdezni, már jelzi, bizonytalan, szívesen menne. Elsőre azután elutasítja Bálák kérését, de jön az újabb küldöttség. Ilyenre mindig van pénz. Másik ellen fordítani embereket, gyöngíteni a másik hatalmát, vagy egyenesen rosszat okozni, arra mindig van pénz. Lehet bármilyen válság, fegyverekre mindig van pénz. Így van ez sokak életében is. A rosszra, önmagunk pusztítására akkor is van pénz, ha kenyérre, a szükséges dolgokra alig jut. Fontos üzenet, ne álljunk le tárgyalni  olyan dolgokról, amikről lehet tudni, hogy azok nem az Úr akaratát valósítják meg. Ha megtesszük, megingathatókká válunk.

Így történt Bálámmal is, végül a pénz győzött fölötte. Jó azonban látni, Isten nem mondott le róla. Ő nem mond le rólunk, keres, még akkor is amikor nem hallgatunk rá. Azonban minél inkább belegabalyodunk a gonosz dolgaiba, annál nehezebben halljuk meg Isten szavát. Bálám sem látta meg az Úr angyalát. A világgal való barátság megvakít. Azonban mire megérkezik, Bálám megérti Isten akaratát. És ő ennek aláveti magát, másként nem is tehet. Megvallja, azt fogja mondani, ami mondanivalót Isten a szájába ad. Ez nagyon fontos ma is, ne akarjunk mást mondani, csak azt, amit Isten a szánkba ad. Merjük felvállalni, mert Isten mondanivalója mindig más, mint, amit elvárnak.

A Lélek kitöltetett, és ez nagy változást hozott a tanítványok magatartásában (ApCsel 2,14-28). Az emberek nem értik, mert akiben nincs az Isten Lelke, nem érti a Lélek munkáit. Ma sem érti ezt a világ, akiben nincs Isten Lelke, ezért csodálkozik, időnként megbotránkozik. Isten ma is hatalmasan cselekszik. A Lélek veszi kézbe az apostolokat, és nem fordítva. Nem az ember rendelkezik a Szent Lélekkel, hanem a Lélek az emberrel.

A szent Lélek jelenléte által megbátorodnak a tanítványok. Már nem a közegre figyelnek, hanem tudják eljött a tanúság ideje. A hangulat mit sem változott, most is szembe kell nézni támadásokkal, de már nem zárkóznak be, nem futnak el előle. Isten Lelke megerősíti őket a bizonyságtételre.

Péter az aki a Lélek által elmondja miről is van szó. Isten korábbi ígéreteinek a beteljesedését élik most át. Péter az igéhez nyúl, a Lélek az igével hozza összhangba. A Szent Lélek Isten szavához viszi az embert, és általa tárja fel az Úr akaratát. Mi is mindig forduljunk az igéhez. A Biblia talaján állva igyekezzünk megérteni azt, amit korábban nem értettünk. Jóel próféta szavaitól indulva eljut az Úr Jézusig. Az ószövetség és az új összetartozik. El kell jutnunk mindig Krisztusig, mert Őreá mutat az ószövetség, és ígéretei Benne teljesednek be.

Az üdvözül, aki az Úr nevét segítségül hívja. Nincs üdvösség Jézus nélkül. Nincs üdvösség, ha nem hívjuk Őt segítségül. Ki vár segítséget? Az, aki bajban van, aki egyedül nem tud változtatni. Ezért kell meglátnunk helyzetünket. Aki rádöbben, hogy elveszett ember, az kiált. Természetesen azt is meg kell látni, hogy ki tud segíteni. Az ige és a Lélek az Úr Jézusra mutat. Őt hívjuk, mert az Ő nevében van szabadulás.

Jézust Isten küldte, Általa maga Isten munkálkodott, hisz Ő volt jelen Benne. És aki nyitott szívvel figyeli az Úr Jézust, felismeri, hogy Benne valóban Isten van jelen. Az az ember leborul és imádja Őt. Azonban nem mindenki akar leborulni Előtte. Gonosz kezekkel megfeszítették. Péter ezt azoknak mondja, akik talán jelen sem voltak a megfeszítéskor. De az életünk, a bűneink által mi is jelen voltunk. Aki a bűn útján jár, megfeszíti Őt. Azonban Ő még a megfeszítőinek is hirdeti a kegyelmet, a megtérés lehetőségét. Az Úr azt akarja, hogy megbánva bűneinket új életet kezdjünk Vele. Azért jött, hogy mindent hátrahagyva, elinduljunk Őt követni. Mert az Ő útja ma is az élet útja.

 

 

Isten élő Lelke jöjj

 

1. Isten élő Lelke, jöjj, Áldva szállj le rám, Égi lángod járja át szívem és a szám! Oldj fel,

küldj el, Tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, áldva szállj le rám!

2. Isten élő Lelke, jöjj, légy vezérem itt, Ó, segíts, hogy hagyjam el bűnök útjait! Oldj fel,

küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, légy vezérem itt!

3. Isten élő Lelke, jöjj, hadd lehessek szent, S Jézusommal légyek egy már e földön

lent! Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, hadd lehessek szent!

4. Isten élő Lelke, jöjj, győzedelmet adj, S majd a végső harcon át mennybe fölragadj!

Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, győzedelmet adj!

 

Isten áldásával.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése