2021. április 22., csütörtök

Másképp

 

F

olytatódnak az áldozatokról szóló rendelkezések (4Móz 29,1-11). Ezek már az új letelepedett életre fognak vonatkozni. Mert a honfoglalás után más lesz az életük, mint eddig. Egy új fog kezdődni, és ezt az újat is az Úr előtt való ünnepléssel kezdik. A hetedik hónap első napja a kürtzengés napja. Ezen a napon kezdődik az új zsinagógai év, és ilyenkor hálás szívvel és ünnepléssel járulnak Isten elé. A hetedik hónapban többször is ünnepet szentelnek és áldozatokat mutatnak be.

Szent összegyülekezés legyen, írja az ige. Szent összegyülekezés, vagyis az Úr legyen a középpont. Őérte menjek az istentiszteletre. Az az összejövetelek célja, hogy Őt állítsuk a középpontba, Róla szóljon az alkalom. Ezek az ünnepek azért adattak, hogy az emberek Isten köré gyűljenek egybe. Amikor a nép összejön, a szent sátor körül foglal helyet, és ez a kép arról beszél, hogy Isten van középen, a nép Érte van jelen, és Őreá figyel.

Ehhez járul az is, hogy a mindennapok berögzült munkáját sem végzik el. Minden alól felszabadulva, Istenre figyelnek, Vele töltik el ezt az időt. Semmi nem vonhatja el figyelmüket az Úrról. A kürtzengés is az Úrra mutat, jelzi, az élet rendezését Istennel és a másik emberrel. A kürt szava figyelmeztet, bűnbánattal jöjjenek, és engedjék el a másik ember adósságát. Tehát az istentisztelet, az Úrral való kapcsolat nem elméleti, hanem gyakorlati. Azért jövök, mert az Úrral és a másik emberrel is helyes kapcsolatba akarok kerülni. A helyes kapcsolat alapja a bűnbánati áldozatok is arra mutatnak, eleget kell tenni elrontott életemért, rendezni kell az Úrral az életemet. Hálát adhatunk, hogy nekünk már nem ilyen formában kell rendezni, mert az áldozatot bemutatta az Úr Jézus a kereszten. Az Ő áldozata teljes, azonban akkor lép érvénybe, ha meglátom a bűneim, és megvallom őket előtte.

A másik oldala ennek, hogy meglátom mit vétettem a másik ember ellen és igyekszem azt rendezni. Amikor Zákeust megszólította az Úr Jézus, olyan változás ment benne végbe, hogy azonnal rádöbbent, vagyona nem tiszta eredetű. Másokat megkárosított. Nemcsak ezt látta meg, hanem azt is, hogy a bűnbocsánattal rendezés is jár. Ha Ő Krisztust követi, rendeznie kell a megkárosítottak felé a dolgait. Zákeus ezt megtette, rendezte a múltját Jézussal és az emberekkel.

Egészen elégő áldozatot is bemutattak, mindez arról beszél, hogy amit az Úrnak szánok, Neki viszek az teljesen az Övé. Nem csak bemutatom, hanem elég az oltáron. Mivel elég, azt nem lehet visszavenni. Amit az oltárra teszünk az elég, az ottmarad, az már nem az enyém. Az Úr tőlünk is elégő, teljesen odaszánt életet kíván. Vannak, akik egy darabig odaszánják az Úr szolgálatára magukat, de egy idő után visszaveszik az életüket. Amit Istennek szántál, azt hagyd ott, ne vedd vissza!

Anániás és Szafira esete nem vetette vissza az evangélium ügyét, inkább még nagyobb lendületet adott neki (ApCsel 5,12-16). Miért? Mert az emberek felismerték, Istennel van dolguk. Itt nem emberi tevékenységnek lesznek a részesei, hanem az élő Isten munkájának. Ez az Isten ismeri a szív rejtett gondolatait is. Így azután jöhetünk Hozzá őszintén. És aki így jön, az Úr élethelyreállító, és formáló hatalmával fog találkozni. Isten kihoz a bűn által elromlott életformából, orvosolja annak problémáit. Sátán azon fáradozik ebben a világban, hogy tönkretegye az embert, és mindazt a sok nyomorúságot, amivel találkozik, Istenre hárítsa. Sátán mindig Istent teszi felelőssé, Őt okolja.

Azonban, aki keresi az Urat, az meglátja, hogy ez nem így van. Isten az Úr Jézusban áll elénk, és így szól: Ilyen vagyok Én. Jézus Istent mutatja meg, aki figyel Rá, és őszinte szívvel keresi, az meglátja milyen az Isten. Nem pusztít rombol s nem megbetegíteni akar, hanem ebből az elromlott életből akar kiemelni, helyreállítani. A bűn által okozott problémákon keresztül Isten a maga hatalmát mutatja meg. Itt is azt látjuk. Az emberek a tanítványokat keresték. Eléjük hozták betegeiket, és megtapasztalták, hogy Jézusnak van hatalma a legreménytelenebb betegség felett is.

A sok csoda és jel mind az Úr Jézusra mutatott. Elmondta, hogy feltámadott és ezért ma is tud cselekedni. És aki az Ő nevét segítségül hívja, megtapasztalja az élete megváltozását. Jézus által győzhet a bűnei, és elrontott élete felett. Jézussal olyan új élet kezdődhet el, amihez foghatót eddig még nem láttak. Mert Jézust követni egy egészen új és minőségileg más életet jelent. Sokkal többről van szó, mint egy vallás gyakorlásáról. Itt az igazi, megelevenítő élet árad.

Az emberek felkeresik a tanítványokat, mert látják, hogy itt történés megy végbe. A Krisztusba vetett hit, történés, mint ahogy az élet is. Jönnek, mert eddig hiába jöttek, felkeresték ugyan a zsinagógát, és a templomot, de nem történt semmi. Életük ugyanúgy ment tovább, mint előtte. Most azonban minden megváltozik. Aki a tanítványokhoz fordul, aki hozza beteg, nyomorult életét, másképp megy haza. Az életet megnyomorító bajok ott maradnak, ők pedig gyógyultan, szabadultan mennek tovább. Csodálatos, az Úr munkálkodik, megváltoznak, mássá lesznek az életek, és ezek másokat is vonzanak. Keresik az emberek az Urat, így növekszik a gyülekezet. Nem unalmas felolvasásokat hallgatnak, hanem átélik a feltámadott Úr jelenlétét, megtapasztalják hatalmát. Itt forr a levegő. A Lélek tüze kiégeti a régi életet, ott marad minden bűn és nyomorúság, és az Urat dicsőítve mehetnek haza ezek az emberek. Ugyanoda mennek vissza, ahonnan az apostolokhoz jöttek, de másképp. Ez a lényeg, másképp mennek haza, mint ahogy jöttek. Azért szól az ige, hogy másképp, belső változást átélve menjünk haza. Másképp megyek-e haza az istentiszteletről? Más szívvel jelenek-e a meg a munkahelyemen, mint azok, akik reggel nem vettek igét a kezükbe? Ezeken meglátszott, hogy istentiszteleten voltak. Látszik rajtunk is?

 

 

 

AZ ÜDV, MIT KRISZTUS JÉZUS AD

 

1.  

Az üdv, mit Krisztus Jézus ad, örök, teljes, szabad.

E szent örökséget, szívem, fogadd el teljesen!

2.  

Bízzál az Úr szavába’ hűn, mert kételkedni bűn!

Az Isten többet adni kész, mint hinné emberész.

3.  

Az Ige tisztán hirdeti, s az Úr hű, higgy Neki,

Hogy teljes váltságot hozott Megváltó Krisztusod.

4.  

Váltsághalála, élete, Lelkének szent tüze

Művét mind benned végezi, míg végbe nem viszi.

5.  

Úr Jézus, szívem itt hozom, Tenéked áldozom.

Benned teljes szívből hiszek, rólad vallást teszek!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése