2021. április 15., csütörtök

Szíven találva

 

B

álám felismerte, hogy Istennek tetszik, ha Izráelt megáldja (4Móz 24,1-25). Istennek az tetszik, ha népét áldják. Azt akarja, hogy mindenkori népe felé áldást közvetítsünk.  Bálám enged Istennek, és a Lélek betölti, birtokba veszi őt.  Bálám átadja magát Isten Lelkének, és így megnyílik a szeme. Lelki látásra tesz szert. Akit betölt a Lélek, annak megnyílnak lelki szemei. Az ilyen ember hallani fogja Isten beszédeit. Bálám már nem azt hallja, amit a király mond. És Isten a Lélekkel betöltött gyermekeinek megadja ezt a hallást és látást. Már nemcsak a körülöttünk lévő világ zaját halljuk, hanem meghalljuk azt, amit Isten mond.

Arra kellene mindennap törekedni, hogy halljuk és megértsük, amit Isten mond az életünkkel kapcsolatban. Sokféle hang van, nem tudjuk, mit tegyünk. Törekedjünk meghallani az Úr szavát. Töltsünk Vele időt, és tegyük félre a világ információit. Miért? Mert a világ hangja háttérbe szorítja Isten szavát. A világ a médián keresztül harsog. És ez kiszorítja Isten üzenetét. A sok média hang, ami különféle emberek véleményét közvetíti, betölti szívünket és gondolatainkat. Azonban nem az a lényeg a tanítvány számára, mit mondanak körülötte az emberek, hanem mit mond az Úr. Bálámnak most már az a lényeges mit mond Isten, és azt adja tovább.

Amikor Isten üzenetét tolmácsoljuk, számoljunk azzal, hogy a világ visszaveszi, amit adott. Mihelyst nem az ő érdekeit szolgáljuk, nem azt mondjuk, amit hallani akar, megvonja a jutalmat. Aki azonban ismeri az Urat, tudja, hogy soha nem feledkezik meg hűséges szolgáiról. Bálám haragja felgerjedt, a sátán haragudni fog, ha ellenére beszélünk és élünk. Merjük vállalni? Vagy inkább a jutalomhoz ragaszkodom, és azt teszem, amit parancsolnak, amiért jól megfizetnek. Aki azonban hallja az Úr szavát, annak vállalnia kell az üzenetet, és mindazt mai azzal jár. Az Úr is vállalt minket a Golgotán. Nem azt nézte mi éri meg Neki, hanem azt, hogyan menthet meg.

Isten kijelenti Bálámnak a Csillag eljövetelét, látja a távolban Krisztust. Látja, hogy Isten Jézuson keresztül fogja megáldani Izráelt, és az emberiséget. Ő az igazi, a legnagyobb áldás. Általa Isten országának minden gazdagsága elérhető. Őbenne megnyílik a kegyelem ajtaja, és beléphetünk az Istennel való élő kapcsolatba. Ez a kapcsolat az életünk alapja. Ha ez létrejön képesek leszünk tájékozódni. Ha van kapcsolatunk, a nehéz pillanatokat is jól éljük meg. Mert aki az Úrhoz tartozik, annak az élete stabillá válik.

Péter a Szentlélek által szól, és így szavának ereje van (ApCsel 2,37-47). Ez az igehirdetés megszólítja a hallgatókat. Abból, hogy a jelenlévők úgy érzik szíven találta őket az ige elmondja, nem a halász szavától rendültek meg, hanem az általa beszélő Megváltó szavától. Ha pünkösd előtt szól Péter semmi foganatja nincs a szavának. A Szentlélek nélkül nincs foganatja a beszédünknek. A Lélek tud megszólítani. Ő talál szíven Isten üzenetével. Amikor a Lélek szól, arra reagálni kell.

Mi a reakció? Ezek az emberek megkérdezik, mit tegyenek. Tehát ha nem tudom, mit tegyek, kérdezzem meg az Urat, és megkapom a választ. Mit kell tenni? Ha abból indulunk ki, hogy akit szíven találnak, az meghal, akkor ebben benne van az üzenet. Amikor az ige szíven talál, akkor a régi emberem halála fog bekövetkezni. Ezt mondja el Péter, térjetek meg. A megtérésben a régi ember már érvényét veszti. Rádöbbenek, hogy rossz irányba haladtam, Istentől elfelé vitt az utam. A megtérés rámutat, meg kell fordulnom. Odamenni az Úr Jézushoz. Ez a megfordulás az egész lényemre kihat. Értelmem és életvitelem is megváltozik. Most már Isten akarata szerint gondolkodok, és élek is.

A megtérés magában foglalja a bűnbánatot. Megvallom, valóban vétkeztem az Úr ellen, rossz úton jártam, és kegyelemre, bűnbocsánatra van szükségem. Tehát a megtérés elsősorban nem érzelmi szinten megy végbe. Nem csupán az érzelmeket, hanem egész lényem mélységét érinti. Azt jelenti, az Úr megbocsát, és innentől teljesen megváltozik az életem. Krisztust követem, és azt teszem, amit Ő mond nekem. Mindez azt is jelenti, már ne a saját kortársaikra hallgassanak. Most már nem a világ életvitele, tanácsa a mérvadó. Most már Krisztushoz igazodunk. Annyit hallottuk már ezt, de elcsendesedve gondolkozzunk el azon, hogy valóban az Ő szava vezet? Tényleg csak az Úrra hallgatok? Vagy ez az egész csak elmélet? Addig tart, amíg ott vagyok az istentiszteleten, vagy olvasom a Bibliát, de aztán a gyakorlat már a többi ember elvárásához igazodik. Magyarán, én is úgy, és azt teszem, amit a többiek is.

Ezek az emberek örömmel fogadták az igét és Krisztus követőivé váltak. Azonban nem ennyi volt csupán, innentől kezdve lelki szomjúság támadt bennük. Meg akarták ismerni a Krisztust. Ezt csak úgy tudták megvalósítani, ha keresik az apostolokat. És ők felkeresték őket. Mindennap kitartóan hallgatták az igét, a Jézusról szóló történeteket, és imádkoztak. Mindez azt is jelenti, Jézus megismerése lett a legfontosabb, már nem az addigi dolgaik határozták meg őket, hanem Krisztus megismerése. Csodálatos módon megnyílt a szívük egymás felé is. Meglátták a szükségben lévőket, és saját feleslegeiket is. Nem azt várták, hogy majd más segít a nehéz helyzetben lévőkön, hanem ők segítettek rajtuk. Mindez nem az egész lakosságra vonatkozott, hanem a gyülekezetre. Gyülekezeten belül meglátták egymás problémáit. Az Úr hatalmasan munkálkodott. És Ő ma is, bennünk és általunk is munkálkodik.

 

 

Itt van Isten köztünk

 

1. Itt van Isten köztünk: Jertek őt imádni, Hódolattal elé állni. :/: Itt van a középen: Min -

den csendre térve Ő előtte hulljon térdre. Az, aki Hirdeti S hallja itt az Ígét: Adja néki

szívét!

2. Itt van Isten köztünk: Ő, kit éjjel-nappal Angyalsereg áld s magasztal. :/: Szent, szent,

szent az Isten! Néki énekelnek A mennyei fényes lelkek. Halld, Urunk, Szózatunk, Ha

mi, semmiségek Áldozunk Tenéked!

3. Csodálatos Felség, Hadd dicsérlek Téged: Hadd szolgáljon lelkem Néked! :/: Angya -

loknak módján Színed előtt állván Bárcsak mindig orcád látnám! Add nékem Mindenben

Te kedvedben járnom, Istenem, Királyom!

4. Általjársz Te mindent; Rám ragyogni engedd Életadó, áldott Lelked! :/: Mint a kis vi-

rág is Magától kibomlik, Rá ha csöndes fényed omlik: Hagyj Uram, Vidáman Fényessé-

ged látnom S országod munkálnom!

5. Egyszerűvé formálj Belső, lelkiképen, Békességben, csöndességben. :/: Tisztogasd

meg szívem: Tisztaságod lássam Lélekben és igazságban. Szívemmel Mindig fel-

Szállhassak sasszárnyon: csak Te légy világom!

6. Jöjj és lakozz bennem: Hadd legyen már itt lenn Templomoddá szívem-lelkem! :/:

Mindig közellévő: Jelentsd Magad nékem, Ne lakhasson más e szívben; Már itt lenn

Mindenben Csakis Téged lásson, Leborulva áldjon!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése