2021. április 19., hétfő

Nem tehetjük!

 

I

sten szólítja Mózest, föl kell mennie az Abárim hegyére, és onnan megtekintheti azt a földet, amelyet népe kap Istentől (4Móz 27,12-23). Hatalmas kegyelem az Úrtól, hogy mielőtt Mózes meghal, Ő megmutatja az ígéret földjét. Mózes láthatja azt a földet ahová tartottak. Láthatja a célt. Nem úgy megy el ebből a világból, hogy meg sem pillantotta. Azonban ez csak messziről látszik nagyszerű eseménynek. Miért? Mert Mózest arra hívta el az Úr, hogy maga is bemenjen az ígéret földjére. Az eredeti terv szerint neki és mindazoknak, akik kijöttek Egyiptomból, be kellett volna menniük Kánaán földjére. Isten nem csupán távolból akarta bemutatni, lásd ilyen is van. Azt akarta, hogy maga is éljen abban az országban. Vegye ő is birtokba Isten ajándékát. Mert mit ér az, ha láthatom, de nem élhetek vele. A nép, engedetlensége, és lázadása miatt nem mehetett be. Azonban tudnunk kell nem az a cél, hogy lássuk Isten országát, hanem az, hogy belépjünk oda. Igen, ez a cél! Beérkezni Isten országába. Mózes története arra is rámutat, nem elég elindulni, nem elég jól indulni, végig a jó úton kell haladni.

Miért nem mehet be Mózes? Mert haragra gerjedve, úgy lépett fel, mintha ő adna vizet, mintha ő lenne a legfőbb vezető. Magát állította reflektorfénybe Isten helyett. Az emberek azt gondolták Mózesnek van ilyen hatalma. Isten nem engedi, hogy az Ő dicsőségét magunknak tulajdonítsuk. Így azután ő sem mehet be az ígéret földjére.

Talán azt mondjuk, végül is a népét, az utódait elvezeti a határig, majd ők bemennek. A következő generáció eléri a célt. Ez jó, de Isten nem azt akarja, hogy majd az utódaink érjenek célba. A kegyelem, Isten országa személyes. Sátán hazugsága az, hogy nincs örök élet. Ezzel az utódainkért való életet emeli ki. De Isten nem így tervezte a földi életet. Azt akarta, hogy az ember örökké éljen. Azonban sátán ezt a bűneset által megakadályozta. Isten azért küldte Jézust, hogy az örök élet lehetőségét megnyissa számunkra. Isten nem úgy gondolkodik, majd utódaitokban éltek tovább. Mit használ az nekünk. Isten azt akarja, hogy a kegyelem által mindenki tovább éljen Vele. Azonban ehhez ezt a kegyelmet meg kell ragadni, és ebből élnünk kell. Akkor jutunk életre, ha végig Isten országának az útján járunk.

Mózes úgy ismeri Istent, mint Aki mindenkinek életet adott. Isten életadó. Isten életet ad. Lelke által tesz élővé. Isten életet ad, sátán elpusztítja az életet. Mindent elpusztít, amit Isten teremtett. Isten mindig létrehozza, és védelmezi az életet. Azért adta a Fiút is bele a világba, hogy általa élővé tegyen. Ő azt akarja, hogy Lelke által megújuljunk. Isten Szent lelke hoz ki a lelki halálból. Az aki igazán élő, személyes kapcsolatban van Istennel, tudja, hogy mindent Tőle kap. Ma is úgy figyelhetünk Rá, hogy Ő ad életet. Bármiben elakadunk, és nem látjuk hogyan tovább, vagy nem tudjuk mi a helyes, akkor arra figyeljünk, Isten mindendig adja, védi, helyreállítja az életet.

Mózes kéri Istent, jelölje ki utódját. Nem ő választja ki, hanem Istent kéri erre. És ez bölcs döntés. Mert Isten ismeri a szíveket. Mi is kérjük az Urat, Ő válassza ki országának munkásait. Ne mi válasszunk, jelöljünk, hanem kérjük el Tőle. Isten tudja ki a megfelelő személy, ki az aki teljesen Őreá bízza magát. Józsuét választja az Úr, mert benne Isten Lelke van. Annyit tesz ez, Józsué Istennel kapcsolatban van, már most figyel Rá. Nem elég, hogy Mózes tanítványa legyen, Istennel kell élő kapcsolatban állnia. Nem elég emberi kiképzésen részt venni, az Úrtól tanítottnak is kell lenni. Ki tanít engem?

Amikor meghallják Péter és János bizonyságtételét a vezetők elcsodálkoznak, hiszen az ő véleményük szerint képzetlen emberek (ApCsel 4,12-22). Nem jártak az ő iskoláikba, mégis így tudnak beszélni a hit, a krisztusi élet dolgairól. Csodálatos, az Úr képzése. Aki megnyitja előtte a szívét és engedelmeskedik Neki, azt ilyen bizonyságtevővé teszi. A hatásos bizonyságtétel alapja, Jézus ismerete. Ezek az emberek ismerték Őt. Kapcsolatban voltak Vele, és a Szent Lélek töltötte be a szívüket. Péter és János akkor és ott megkapta az üzenetet. Nem előre felvett videó premierre került ott sor. Ők is jelen voltak, élőben tettek vallást az Úrról, aki tegnap, ma és mindörökké ugyanaz.

Nem csupán a bizonyságtétel formája volt hatással a vezetőkre, hanem az, meglátszott rajtuk, hogy Jézussal voltak. Felismerték, hogy az Ő tanítványai.  Nem rejtették, nem titkolták el, nyíltan vállalták ezt. Miért? Mert az élet Jézusban van. Csakis az Ő neve által lesz élővé, ami holt. Az Ő neve tesz egészségessé. Isten Jézusban hatalmas lehetőséget adott, éppé lehet az életünk.

Fontos, hogy a sánta gyógyulása valóság. Ugrál, és dicséri Istent. Gyógyulása áthatóan tartós, így nem lehet letagadni. Isten munkája mindig látható és tartós. Amikor Ő megszabadít a bűn hatalmából az mindenki számára láthatóvá válik. Megváltozik a magatartásunk is. Nemcsak néhány percig tart a változás, hanem egy életen át.

Megdöbbentő a vezetők egy ilyen hatalmas bizonyságtétel után, egy sánta meggyógyulása után, nem az evangélium terjedésében segédkeznek, hanem a terjedés megakadályozásán fáradoznak. Pedig terjeszteni kellene. Minél több ember találkozzon az Úrral, és tapasztalja meg élete változását. Ne szóljanak Jézus nevében, holott erre a névre van szükség. Ma is gyakran mindenről lehet beszélni, bármilyen névre lehet hivatkozni, csak Jézus nevére nem. Elmondhatom, milyen eredményes az orvosok terápiája, de azt már senki nem akarja hallani, hogy nem az volt eredményes, hanem az Úr Jézus nevébe vetett hit által történt a szabadulás, a gyógyulás. Azonban ezeknek az embereknek nem lehet megtiltani a Jézus nevéről való hitvallást. Amit láttak és hallottak azt el kell mondaniuk, és el is mondják, akkor is ha ezért börtön jár. Merjük mi is vállalni Urunkat minden időben. Ne feledjük, ez a bizonyságtétel, elmondom, amit láttam, hallottam, amit átéltem, amiről meggyőződtem, hogy valóság. Jó még azt is szem előtt tartani, Istennek kell engednünk, és nem embereknek. Hallgassunk mindenben, mindig az Úrra!

 

 

Örök élet reggele

 

1. Örök élet reggele, Fény a véghetetlen fényből, :/: Egy sugárt küldj ránk te le, Kik új

napra ébredénk föl; Fényed lelkünk éjjelét Űzze szét.

2. Jóságodnak harmata Gyarló életünkre hulljon, :/: Szívünk, mely kiszárada, Vigaszod -

tól felviduljon, S híveid közt légy jelen Szüntelen.

3. Bűn ruháját vessük el A szövetség vére által, :/: Vétkeink fedezzük el Tőled nyert fe -

hér ruhánkkal, Hogy hitünk legyőzze majd Mind a bajt.

4. S majd vezess az égbe föl, Irgalomnak napvilága, :/: Könnyek gyászos völgyiből Üd-

vösségnek szép honába, Hol az üdv és béke majd Egyre tart.

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése