2021. április 21., szerda

Megrázó figyelmeztetés

 

A

z ünnepekről beszél az ige (4Móz 28,16-31). A páskáról és a hetek ünnepéről szól, annak áldozati rendjéről. Mindkettő hálaadó ünnep. Hála a szabadításért, Isten áldásáért, a gondoskodásért. Fontos, hogy ne feledjük el Isten munkáját az életünkben. Az új élet szabadítással kezdődik. A bűn rabszolgaságának a bilincseit oldja le az Úr. Szabaddá válhatunk, vagyis már nem kötelező azt tenni, amit a gonosz mond. Akit az Úr megszabadít, az valósággal szabad, képes nemet mondani az ellenség minden sziszegésére, nagyszerűnek tűnő ajánlatára. De, valóban így van? Már más úton járunk, mint korábban? Isten gyermekeként már világosság vagyunk? Az életformánk világít? Különbözünk mi a nem hívőktől? Mert a szabadítás nem azt jelenti, megbocsáttattak a bűneim, ezért nyugodtan vétkezhetek, élhetek a világ útmutatása szerint. A szabadítás azt jelenti, egy új életre jöttem ki, elhagytam Egyiptomot, így annak minden törvénye alól mentesültem, szabad vagyok, szabad. Most már Isten országához tartozom, és annak a törvényei szerint élek. A király, Krisztus. Rá figyelek, Vele élek, Neki engedelmeskedek.

Az ünnepnap teljesen az Úré, ne végezzenek azon semmilyen hétköznapi munkát. Azt üzeni, az Úr ünnepnapján állj meg, állj le, és töltsd Vele a teljes napot. Fontos a megállás, és ezt meg kell tanulni, mert a biblikus megállás nem csak annyit tesz, nem megyünk munkába, hanem azt is, hogy teljes szívünkkel az Úr felé fordulunk. A biblikus ünnep nem pusztán egy szabad nap. Nem azért adatik, hogy egy szűk órára elmegyünk az istentiszteletre. Nem! Azért kapjuk, hogy az egész napot Urunkkal töltsük, és Vele foglalkozzunk. Ezen a napon elmerülhetünk Isten igéjének olvasásában. Mert Isten szava mindazt megadja, amire szükségünk van. Gyógyulást, egészségmegőrzést, erőt, és útmutatást kínál. Azt akarja, hogy evezzünk a mélyre. Ne az igetenger szélén pancsikoljunk, mert az nem megmerülés. Menjünk a mélyebb területekre!

Az Úr ép áldozatokat kér. Önkéntes, szívből jövő áldozatot. A legszebbet, a legjobbat adom az Úrnak. Miért? Mert Ő is így tett. Már a teremtett világ jelzi ezt. Isten nem egy leselejtezett bolygót adott az embernek, nem egy máshol már lefutott életprogramot adott. A teremtés teljesen új, és maga az élet is, Isten ajándéka. Mindezek tele vannak frissességgel, kreativitással. Az amortizálódás az ember munkájának a következménye. Minden romlás a mi engedetlenségünk nyomán jelenik meg. Így azután a hálaadás alap, aki hálát ad Istennek mindenért, az védi is a világot. A hála állagmegőrzés. Megőrzi személyes életünket is. Mert aki hálás érte Istennek, az amennyire tőle telik oltalmazza is az életet. Az nem akarja szándékosan pusztítani. Isten az élet ajándékozója és oltalmazója. Az igazi és teljes oltalom az Úr kezei alatt található.

Egy nagyon megrázó, de figyelmeztető történetet olvashatunk ma az újszövetségben (ApCsel 5,1-11). Isten nem fogadja el a hazugságot, Őt nem lehet becsapni, félrevezetni. Nem a pénzre tekint, hanem a szívre. Fontos üzenet ez. Isten a szívünket, annak tartalmát, és indulatát figyeli. Nem elég formailag a gyülekezethez tartozni, adakozni, arra hivatkozni, hogy reformátusok vagyunk. Isten nem hatódik meg. Őt a bűnbánó és alázatos szív hatja meg. Azt akarja, hogy aki Őhozzá jön, az önként, őszintén, és az Őutána való vágyból jöjjön. Azért jöjjek, mert Atyára van szükségem, Hozzá akarok tartozni, és az Úr akarata szerint kívánok élni. Azért jövök, mert a legfőbb jó, maga az élő Isten. Nem valamit akarok Tőle, hanem Őt magát akarom. Ha így jövünk, Isten drága kegyelmét tapasztalhatjuk meg.

A Lélek fúj, növekszik a gyülekezet, bár ezt élnénk át ma is. A Lélek munkája nyomán krisztusi életvezetés kezd kialakulni. Ennek a lényege, minden önként és szívből megy végbe. Senkit semmire nem beszélnek rá, ez látszódik Anániás és Szafira esetében is. Maguktól döntenek úgy, hogy eladják a földjüket. Ezt nem várta el tőlük senki. Mert Isten országában minden a Lélek indítására történik. Ez az egészséges vonal. Ők azonban nem a Lélek indítására, hanem a másokhoz való igazodás végett tettek így. Nem szívből, hálából adtak, hanem azért, hogy mások lássák. Lássák, hogy ők sem maradnak el a többitől, de igazán inkább a pénzhez ragaszkodtak, mint Krisztushoz. Olyan ez, mint amikor ma azért lájkolnak igei tartalmakat, mert így mások látják, hogy ők ilyet is követnek. Pedig nem is biztos, hogy olvassák és hallgatják is.  A gyülekezet nem az önmegvalósítás színtere. A gyülekezetben az Úr a nagy, minden Róla szól. A gyülekezet tagjai pedig Őreá mutatnak. Valóban az Úrra mutat az életünk? Ő a nagy közösségeinkben, vagy még mindig mi emelkedünk ki? Ez a házaspár saját magát akarta kiemelni. Azt szerették volna, ha róluk beszélnek.

Megtudjuk, mindez azért alakult így, mert a sátán elfoglalta a szívüket. Anániás a sátán előtt nyitotta meg a szívét. Sátán fő eszköze az anyagiasság, a pénz szeretete. Ezt ülteti el a szívekben. Meggyőzte Anániást, nyugodtan becsaphatja az apostolokat, vagyis úgy tehet, mintha az lenne az egész összeg, amit a birtokért kaptak. Úgy akartak feltűnni, mint akik mindent odaadnak az Úrnak. Sátán azt erősítette, ezek csak halászok, nem értenek a pénzhez, át lehet őket verni. Abban tévedett a gonosz, és Anániás is, hogy Isten van jelen az átadott életű gyülekezetben. Istent nem lehet megtéveszteni. Aki Isten népét akarja becsapni, Istennel kerül szembe. Isten megítéli szívünket, az életünket. Azt akarja, hogy Őelőtte nyissuk meg a szívünket, és ha így teszünk, nem kerülünk bajba. Isten népe között nem működik az, ami a világban. Isten leleplezi, ha az egyház ugyanazokkal a módszerekkel foglalkozik, mint a világ. Isten nem egy újabb vallásos közösséget akart, hanem olyan népet, amely világít, mint a lámpás. Olyan nép a gyülekezet, aminek az életvitele eltér a világétól. Vizsgáljuk meg az ige fényében az életünket, másabb-e, mint a világé? Másképp vezetem a vállalkozást, mint a nem hívők? Másképp alakítom a párkapcsolatot? Ha igen, az Úr neve dicsőíttetik, és olyanok leszünk, mint a hegyen épült város.

 

 

Isten élő Lelke jöjj

 

1. Isten élő Lelke, jöjj, Áldva szállj le rám, Égi lángod járja át szívem és a szám! Oldj fel,

küldj el, Tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, áldva szállj le rám!

2. Isten élő Lelke, jöjj, légy vezérem itt, Ó, segíts, hogy hagyjam el bűnök útjait! Oldj fel,

küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, légy vezérem itt!

3. Isten élő Lelke, jöjj, hadd lehessek szent, S Jézusommal légyek egy már e földön

lent! Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, hadd lehessek szent!

4. Isten élő Lelke, jöjj, győzedelmet adj, S majd a végső harcon át mennybe fölragadj!

Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, győzedelmet adj!

 

 

Isten áldásával.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése