2021. április 18., vasárnap

Hová vezet az utad?

 

I

zráel hűtlenségét az Úr megítélte (4Móz 26,1-27,11). Mert mindig megítéli népének paráznaságát. Így ma sem nézi az Úr jó szemmel, amikor népe hűtlenné lesz. Mi a hűtlenség? Ha Isten mellett vagy helyett valami vagy valaki mástól várunk segítséget. Hűtlen az, aki már az Úrban bízik. És itt nem száj vallomásról van szó, mert abban kiválóak vagyunk. Hiszen szánkkal állandóan Isten iránti szeretetünkről beszélünk, közben pedig a világtól várjuk a támogatást, a pénz hatalmában, az emberi tudásban bízunk. A hűség azt jelenti, mindenben Istenre bízom magamat. Hiszem, hogy anyagi dolgokban, és más egyéb ügyekben is Ő nyújt igazi támogatást. Nem félek teljesen ráhagyatkozni. Izráel a moábita isteneket kezdte imádni. Odatette őket az élő Isten tisztelete mellé. Úgy gondolta, ezzel nem lett hűtlen, hisz nem fordult el az Úrtól. Azonban Isten nem megosztott, hanem teljes szívet kér. Milyen a szívem? Teljesen az Úré, vagy meg van osztva Isten és a világ között is? Isten nem támogatja a kétfelé sántikálást, hanem felszólít, tagadjuk meg a bűnt, a bálványokat és teljes szívvel kövessük Őt. Isten Szent Lelke már teljes megújulást végez el. És azt akarja, hogy haladjunk előre a keskeny úton, növekedjünk hitünkben. Az Úr nem állandó bukdácsolásra, hanem valóban új életre hív el.

A csapás a bűntől való megtisztulást és új kezdést jelent. Isten ítélete megtisztít. És miután ez megtörtént nem hagyja népét magára, hanem új kezdést kínál. Ez az új kezdet Vele valósul meg. Nélküle képtelenek vagyunk újat kezdeni, másképpen élni. Csakis az Úr Jézus tesz képessé Isten szerinti életre.

Ismét megszámolják a népet, és ez azt üzeni, akiket számba vesznek, azok Istenhez tartoznak, az Ő harcosai. Akiket az Úr Jézus elhív, azok az Ő harcosai. Azok már nem a világhoz tartoznak, hanem Isten országához. A számbavétel elköteleződést jelent. Elköteleztem már magam az Úr szolgálatára? Érte harcolok, és mint harcos, már nem elegyedem bele a világ dolgaiba, hanem a Királyom tetszésére élek?

A pusztai vándorlás, rostálás volt. Sátán kikérte a népet és megrostálta, és azok maradtak meg, akik hit által kiállták a próbát. Bizony nagyon kevesen maradtak, de az Úr egy új generációt épített fel, és ők mennek majd be az ígéret földjére. Mert az a föld, a hitetlenség, a hűtlenség ellenére sem marad üres. Isten országa sem marad üres. Azért jött el az Úr Jézus, hogy a kereszt által lehetővé tegye az odavaló bejutást. Aki hittel érkezik a kereszt tövébe, és lerakja életét, és már nem önerő alapján akar üdvözülni, kegyelemből életet nyer.

Isten gondoskodik arról is, hogy a nép nagysága szerint kapják az örökséget. A nagyobb nép, nagyobb helyet kap. Senkinek nem kell szorgoskodni, és nem lesz olyan törzs, amelyik képtelen belakni a területet. Még Celofád leányainak kérése is meghallgatásra talál. Isten nem merev, tud alkalmazkodni, mert azt akarja, hogy mindenki szívből szeresse Őt. Természetesen nem a bűnhöz alkalmazkodik az Úr, hanem nem ragaszkodik mereven a törvényekhez. Isten országának törvényei az életet támogatják. Egyetlen törvény sem élet ellenes.

A sánta meggyógyult és első útja a templomba vezetett (ApCsel 3,11-4,12). Hová vezet a mi utunk? A templomba? Hová vezet az utunk az enyhítések után? Isten elé, vagy a magunk útjára, igyekszünk bepótolni, ami kimaradt?

Isten elé járulunk, hogy hálát adjunk? Ma inkább azt látjuk, inkább eltávolodunk. Ha valami gondunk van, már nem  az a természetes, hogy az Urat keresem, hanem az istentiszteletről mondok le. Ez az ember a templomban puszta jelenlétével dicsérte az Urat.  Akik pedig mindezt látták, és tudták, hogy béna volt, a tanítványoktól vártak feleletet. Ilyet még eddig nem láttak, és sejtették, hogy ezt csakis Isten cselekedte. A sánta gyógyulása önmagában is bizonyságtétel. Istenre mutat, és Hozzá vonz. Vajon az életem is Hozzá vonz másokat? Mindennel Őreá mutatok, és elmondom, hogy Isten munkája ez az életemben?

Péter bizonyságot tesz, és Jézusra mutat. A feltámadott Úr vitte végbe ennek az embernek a gyógyítását. Nem a saját erőnkből, micsoda vallomás ez. MI is ezt mondanánk, nem mi, hanem az Úr. Az Ő neve és ereje által gyógyult meg. Mindez azt is megmutatja, hogy az első gyülekezet tagjai nem önerőből, hanem a Lélek erejére építve munkálkodtak. Nekik nincs erejük mást meggyógyítani, életeket megváltoztatni. Erre a Szent Lélek képes.

Péter elmondja, hogy a szentet, igazat, az élet Fejedelmét megölték, helyette inkább a gyilkost választották. Nagyon kemény beszéd ez, azonban benne még egy utolsó utáni lehetőséget kapnak. Jézus feltámadása és az evangélium kétezer éves hirdetése, az utolsó utáni esély.. Amikor mi azt gondoljuk, nincs már esély, Isten lép egyet, és megnyílik az esély kapuja. Bár élnénk vele. Mert azt is látjuk, hogy még nem élt vele mindenki. Sokaknak a szíve még távol van az Úrtól. Még inkább az emberi személyeket választjuk megoldásként, az sem baj ha gyilkos, ha gonosz, de azt adja, amire várunk. Válasszuk az élet fejedelmét, mert igazi életet csak Ő képes adni.

Péter és János a feltámadott Úrról tesznek bizonyságot és ezt a vallási vezetők nem bírják elviselni. Számon kérik őket, mert nem azt mondják, amit ők. Szembe mernek fordulni a hivatalos állásponttal, ráadásul nincs is tőlük papírjuk. Mert az embernek, a vallásnak mindig a papír számít, az Úrnak azonban a Szent Léleknek való engedelmesség. A tanítványok elhívására a Szentlélek üti rá a pecsétet, és a sok megtérő és a sánta meggyógyulása pedig a hitelesítést. Van-e hitelessége hitünknek? Jelen van-e a Lélek ereje mindennapjainkban? Mert ahogyan akkor, úgy ma is Isten Lelke, Aki az egyházat növeli és megtartja. A Lélek az, Aki bevezet Isten országába.

 

 

Ó, hova visz az út

 

1. Ó, hova visz az út:

Nagy rohanásban élek,

Már nem is látlak téged,

Ó, hova visz az út?

 

2. Mert körülvesz a bűn,

A kezeimben vétek,

Már magamtól is félek,

Mert körülvesz a bűn.

 

3. Jaj, láss meg, égi szent!

És halld meg sikoltásom,

Hogy arcodat meglássam,

Jaj, láss meg, égi szent!

 

4. Szót hallok, tiszta szót:

„A földre jöttem érted,

És megtisztítlak téged.”

Szót hallok, tiszta szót.

 

5. Ím, így szeret az Úr,

Hát zendülj szívem, ajkam,

Hisz megkönyörült rajtam,

Ím, így szeret az Úr.

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése