2021. április 12., hétfő

Várakozás

 

A

kadályok és próbák következnek (4Móz 20,14-21,35). Elsőként Edóm országa áll eléjük, Mózes bizonyságot tesz nekik Isten hatalmas szabadításáról Nem a maguk erejéről, hadi sikereikről beszél, hanem arról, hogy ők tehetetlen rabszolgák voltak, de az Úrhoz kiáltottak. Amikor meglátták, saját tehetetlenségüket, kiáltottak, de nem emberekhez, hanem Istenhez, és ez irányt mutat nekünk is. Ne csapjuk be magunkat, ne mondjuk, azért megpróbáljuk, sikerülnie kell, hanem kiáltsunk. Hívjuk segítségül az Urat! Ma is igazából ez segít. Sőt azért alakulnak ki ezek a helyzetek, hogy felismerjük, van út Istenhez. Van még remény, de ehhez kiáltanunk kell. Megláttad-e, hogy a saját dolgaidban elérkeztél oda, hogy kiáltanod kell. Nem segít más. Nincs egyéb lehetőséged? Nem mindig könnyű ezt meglátni, mert bízunk magunkban, meg akarjuk mutatni, hogy nekünk sikerülni fog, kiáltás nélkül is. Azonban így csak telik az idő, és nem változik semmi.

Bizonyára most felteszed a kérdést, ha kiáltok, ha segítségül hívom Istent, történik valami? Mózes elmondja, igen, történik. Mi? Isten meghallgatta szavunkat. Isten meghallja az őszinte segítséget kérő kiáltást. Aki Őt keresi, és igazán meg akarja ismerni, azt meghallja. Angyalt küldött Izráel számára, aki által kihozta őket Egyiptomból. Nekünk Fiát, Jézust küldte el. Általa szabadít meg saját Egyiptomunkból. Onnan, ahonnan nem tudunk önerőből kijönni, onnan, ahonnan feladtuk a szabadulás reményét.

Edomot nem hatotta meg a bizonyságtétel, van ilyen. Nem mindig éri el célját az Úr munkájáról való bizonyságtétel. Azonban figyelemre méltó, hogy nem rohanták le emiatt Edomot. Nem álltak bosszút, Istent sem kérték, hogy a testvérnépet pusztítsa el, hanem szó nélkül kikerülték. Kerülő utat tettek. Van, amikor kerülő útra kényszerül Isten népe, de ne feledjük, ezen az úton is velünk van az Úr. Csak figyeljünk Rá, és maradjunk meg nyomában.

Áron szolgálata is letelt. A fia Eleázár vette át a főpapi tisztséget. Azonban ennek nem keleltt volna így lennie. Az Úrnak való ellenszegülés következménye ez. Mert nem csupán arról van szó, hogy letelt az idő, hanem így nem megy be az ígéret földjére. Ez volt a cél, és nem érkezik célba. Nagy figyelmeztetés ez. Figyeljünk oda, mert nem az a lényeg, hogy vándorlunk egy darabig, hanem, hogy célba érjünk. A cél, megérkezés Isten országába. Ehhez pedig hűségre, kitartásra és engedelmességre van szükség.

A kerülő út nem könnyű, próba ez. Meg is keseredtek, mert nem volt állandóan kenyér és víz sem. De Isten adott nekik mindig időben. A test szavára figyeltek, a test azonban követelőző, és ha nem kapja meg azonnal amire vágyik, fellázad. Ennek a következménye pedig az ítélet. Nem kérték az Urat, nem egymást biztatták, hanem zúgolódtak. A zúgolódás kígyókat hoz fel, és ezek belénk marnak. Mózes imádkozik, és Isten ad megoldást. Ehhez azonban fel kell tekinteni. ezt mindenki maga teheti meg. Aki feltekint, a rézkígyóra meggyógyul a halálos marás után. Isten a keresztet állította a világba segítségül. Aki hittel odatekint, életben marad. Isten segítsége a megfeszített Krisztus, a keresztről szóló beszéd. És ez akkor is így van, ha ez sokaknak bolondság. Tekintsünk fel ma is a keresztre, onnan árad felénk az Élet!

Ezek után tovább mennek, kapnak vizet, és száll a hálaének. Majd ismét akadályokkal, ellenséges néppel néznek szembe. Isten megerősíti Mózest: Ne félj, mert kezedbe adtam őt! Csodálatos bátorítás, ne félj, ne állj meg, menj tovább, mert kezedbe adtam. Még nem történt meg a csata, de Isten döntött. Népét megsegíti, és győzelmet ad neki. Menjünk mi is így előre a hit útján. Ne magunkra, és ne az ellenségre nézzünk, hatalmas és győztes Urunkra. Ne félj, mert a kezedbe adtam. Ami neked még probléma, az az Úrnál már meg van oldva, csak bízz Benne!

A feltámadott Úr megjelent övéinek és bizonyosságát adta, annak, hogy valóban él (ApCsel 1,1-2,13). Felkészítette őket a mennybemenetele utáni időszakra. A legfontosabb üzenet, várják meg az Atya ígéretét. Ne kezdjenek maguk bele a szolgálatba, mert az önerőből nem fog menni. Meg kell tanulniuk várni. Ami nem egyszerű feladat, de ha várnak, erőt kapnak. Az Erő a Szent Lélek jelenléte életükben. De ezt az erőt nem saját maguk, hanem egy világméretű bizonyságtétel megvalósítására kapják. Isten Lelke nem karrierépítő feladatokat végez, hanem képessé tesz a legkülönfélébb, és a legnehezebb helyzetekben is bizonyságot tenni.

A várakozás ideje alatt egy szívvel-lélekkel kitartóan imádkoznak. Meglátták, hogy a várakozás az imádkozás ideje. Amikor várni kell, imádkozzunk, hogy megértsük az Úr akaratát. Imádkozzunk, hogy még inkább jelenlétében lehessünk.

Várakozni nem könnyű, mintha egy kicsit kapkodnának, és Júdás helyére új embert választanak. De mivel a tizenkettőt maga az Úr választotta ki, talán meg kellett volna várni a Lélek eljövetelét. Azonban az Úr munkáját nem akadályozza meg övéinek türelmetlensége sem.

Eljött a nap, mindig eljön az Istentől rendelt nap, amikor beteljesíti ígéretét. Isten részéről minden rendben van, soha nem késik, amit ígért, azt megteszi. Emberi feltételei is vannak ennek, üresnek kell lenni a szívünknek. Miért? Mert tölteni csak üres edénybe lehet. Az apostolok szíve üres volt, így a Lélek betöltötte őket. Fontos, hogy  megüresítsük szívünket, adjunk helyet Isten Lelkének.

A Szentlélek jelenléte meglátszik, ezt majd ebben a könyvben nyomon fogjuk követni. Hatalmas dolgokat visz végbe a Lélek a Neki engedelmes eszközök által. Akik látják a tanítványokban végbement változást, kérdeznek. Mi akar ez lenni? Megállapítható, hogy a Lélek változást visz végbe abban, aki befogadja. A változás pedig elgondolkodtat, és arra ösztönöz, hogy járjunk utána. Kérdezzük meg, hogy mi okozta ezt? Aki kérdez, a saját életére nézve fog válaszokat kapni. Mert a Lélek azért töltetett ki, hogy a mi életünkben végezze munkáját. A Lélek mindig azt akarja átalakítani, az Úr eszközévé tenni, aki befogadja Őt.

 

SIESSETEK, HAMAR LEJÁR

 

1.  

Siessetek, hamar lejár,

Kegyelme már régóta vár!

Ma még lehet, ma még szabad,

Borulj le a kereszt alatt!

Ma még lehet, ma még szabad,

Borulj le a kereszt alatt!

2.  

Ha késlekedsz, mi lesz veled?

Hogy mented meg a lelkedet?

Bezárul a kegyelmi út,

Lelked örök halálba jut.

Bezárul a kegyelmi út,

Lelked örök halálba jut.

3.  

Elszáll a perc, az életed,

Ma még ha jössz, elérheted.

Ne késs tovább, ne várj tovább,

Ma kérd Atyád bocsánatát!

Ne késs tovább, ne várj tovább,

Ma kérd Atyád bocsánatát!

4.  

A szűk kapu ma még nyitva,

Vár téged is Isten Fia!

Jézus szeret, vár tégedet,

Ne keményítsd meg szívedet!

Jézus szeret, vár tégedet,

Ne keményítsd meg szívedet!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése