2021. április 26., hétfő

Hittel teljesen

 

I

sten népe az ígéret földjének határán tartózkodik, lassan eljön az idő, amikor birtokba vehetik a földet (4Móz 30,1-32,42). Isten ígérete beteljesedik, mert azt az engedetlenség, a kerülő út sem akadályozhatja meg. A bevonulás nem marad el, de akik ítélet alá estek kimaradnak. Így azután nagyon lényeges, hogy mi is figyeljünk a célba érkezésre. Figyeljünk az Úr szavára, mert amit mondott, az beteljesedik. Isten mindig tartja a szavát. Ezért dicsérjük Őt. Az ige rámutat, mivel Isten szavatartó, mi is tartsuk magunkat ígéreteinkhez. Ne tegyünk meggondolatlanul ígéretet, de ha Istennek szántuk az életünket, benne időnket, erőnket, anyagi javainkat, tartsuk magunkat szavunkhoz. Ne akarjuk Istent megtéveszteni, amint tette Anániás és Szafira.

Mielőtt bemennének a földre, harcba kell bocsátkozniuk Midjánnal, azzal a néppel, amelyik el akarta őket pusztítani. Isten népét nem lehet elpusztítani. Lehet akadályozni, nyomorgatni, de elpusztítani nem lehet. Isten népe, és az Ő gyermekei a győztes oldalon állnak. Melyik oldalon állunk? Kivel vonulsz harcba? Jézussal, vagy a világgal. Jézus a győztes akkor is, ha a világ tűnik annak. Midján számára is eljött az idő, amikor ezzel szembesülnie kell. Ők azt gondolták a paráznaság, keveredés által gyengítették Izráelt és szembefordították Istenükkel. Azonban most kiderül, Isten nem fordult el Izráeltől, és Midjánnak viselnie kell a hűtlenségre való csábítás következményeit. Isten féltőn szeret, a hűtlenséget megbünteti. Ezért lényeges, hogy hűek maradjunk mindvégig Hozzá. Nem tűri a lelki paráznaságot sem. Nem fogadja el  a bálványokat, sem azt ha a világgal szövetkezünk, vagy keveredünk. Isten nem csak valamit kér a szívünkből, hanem az egész szívünket kéri. A Midján feletti győzelem megerősítés Izráel számára, Isten velük van, és ha hallgatnak rá, velük is marad, és mindig számíthatnak Rá. Aki bízik az Úrban mindig, bármilyen nehéz helyzetben, bajok között számíthat Rá.

Figyelmeztetés is meghúzódik ebben, Isten a hűtlenséget számon kéri. Ahogy Midjánt megítélte, úgy a népét is megítéli. Nagyon fontos üzenet ez ma is. Ne engedjünk a világ csábításának, mert a hívő ember gondviselője maga az Úr. Isten törődik az Övéivel és Ő ad igazi védettséget és biztonságot. Ő a Szabadító, hiszen Jézus neve is erre mutat rá. Minden nyomorúságból Ő szabadít meg. Ne az emberre, hanem mindig Istenre hallgassunk. Feltűnő, hogy most sem voltak teljesen engedelmesek. Szomorú, hogy olyan könnyen engedetlenekké válunk. Az engedetlenség bűnbe visz, és ez gyakran anyagi téren jelentkezik, mint itt is. De erkölcsi téren is kísérthető Isten gyermeke, ha nem teljes szívből függ az Úrtól. Meg kell látnunk, hogy ami bűn volt az életünkben, ami eleséshez vezetett, azt ne tűrjük meg a megtérés után. Izráel ismét ezen a területen vált gyengévé. A midjánita nőket megkímélte, holott ők okozták bukásukat. Mindent ami a múlthoz tartozik tegyünk Urunk kezébe, és végérvényesen zárjuk le.

Három törzs a Jordán innenső területén telepszik le, de ezáltal nem bújhatnak ki a közös teherviselésből. Felelősek a többi törzsért. Nem mondhatják, mi célba értünk, a többi nem ránk tartozik. Isten népe felelős egymásért.

Sátán erőteljesen akcióba lépett, még a kezdetek kezdetén igyekszik elnyomni Isten népét (ApCsel 5,33,-6,15). Ez a nép most már az egyház. De ez mit sem változtat sátán harci kedvén. Sőt még erőteljesebben támad, mert látja, hogy ez a közösség veszélyes ránézve. Egyre több ember kikerül sátán fennhatósága alól. A feltámadott Jézus neve győzelmesen tör előre. Ez a győzelem felszabadítást jelent a bűn minden megkötözöttsége ellen. Egy újfajta életmódban részesülnek, mivel új emberré válnak. Ez nem tetszik sátánnak. Nem akarja, hogy az ember, élő kapcsolatba kerüljön Istennel. Nem akarja, hogy örök életünk legyen. Ezért támad.

Azonban az megoltalmazza övéit. Ellenállóvá tette őket Szent Lelke által. Már nem félnek, hanem örömnek tartják az Úr nevéért a gyalázatot. Tudják, hogy Uruk is szenvedett értük. A fenyegetés nem veti vissza őket, hanem még inkább hirdetik az evangéliumot. Bevitték az Úrról szóló tanítást a házaikba. Jól látszik, hogy nem egy új vallás ez, hanem élet. És ez behatol a mindennapokba. Otthon is Jézusról volt szó. Nem a világ híreit taglalták, nem a szórakoztató ipar termékeivel éltek, aminek a célja, hogy elvonjon Istentől. Ne legyen idő az Úrra. Ők ezt az időt az Úrral töltötték, az Ő megismerésére szánták. Mit viszünk házainkba? Miről van otthon szó? Isten szaváról, igyekszünk Őt minél jobban megismerni? Vagy a világgal vagyunk elfoglalva?

Sátán nemcsak külső, hanem belső támadást is indít. Feszültséget szít a görögül és a héberül beszélő zsidók közt. Azonban az apostolok nem embereknek engednek, hanem Isten Lelke vezetésével jól kezelik a problémát. Isten Lelke és az ige ismerete képessé tesz a problémák kezelésére. Péter megfogalmazta, a gyülekezet alapja Isten szava, ez az a kőszikla, amin áll az egyház. Ezt nem lehet semmi másra lecserélni. Az igét nem lehet minimalizálni. Ha az ige háttérbe szorul, szociális munkacsoporttá válik az egyház. Ezt azonban a társadalom is végezheti. Az evangélium, Isten országának ismerete az a hívő ember kincse. Ezt az tudja belevinni a társadalomba, aki ismeri, aki maga is benne él.

Az apostolok megmaradnak ott, ahová az Úr állította őket. Az igehirdetés és az imádkozás az ő fő feladatuk. De a szeretetszolgálatot sem söprik félre. Hét személyt választanak, akiknek ez lesz a területe. De ők sem csak ezzel foglalkoznak, hanem viszik az evangéliumot is. A diakóniai szolgálat lehetőséget ad a bizonyságtételre. Ezért olyan embereket választanak, akik ennek a szempontnak is megfelelnek. Az Úrral élő kapcsolatban lévő személyekre bízzák ezt a feladatot. Hittel, Szent Lélekkel és bölcsességgel teljesek, vagyis az Úrnak alárendelt életű emberek. Ez útmutatás ma is. Egyházi tisztségeknél, szolgálatoknál ez legyen a szempont. Az a lényeg, mi van a szívben.

A hét közül való volt István, aki Isten Lelke által erőteljesen tett bizonyságot a feltámadott Úrról. Hirdette, hogy Ő a Krisztus, vagyis az egyetlen megoldás. István tudta, hogy a test szükségeiről való gondoskodás, nem teljes megoldás. Nem a jólét ad boldogságot, reményt, békét, hanem Krisztus megismerése. A testi szükségleteken túl Krisztus megismerésére is szükség van. Jézus nélkül marad az életünk továbbra is koldus élet. Az Ékes kapu koldusa, ha aranyat és ezüstöt kap Péteréktől, egy ideig jobb szinten élhetett volna, de marad sánta, és marad koldus. Isten nem alamizsnát, nem ideiglenes segítséget, hanem valódi megoldást kínál.

Istvánon meglátszott, hogy kihez tartozik. Meglátszott, hogy ő a mennyei világgal van kapcsolatban. Meglátszik a hittel való betöltöttség. Angyal arcot láttak az ellenségei, amikor rátekintettek. Mindez arról vall, nem harag, gyűlölet vagy bosszú, hanem mentő szeretet töltötte be őt. Mi tölt be minket? Mit látnak az arcunkon?

 

Itt van Isten köztünk

 

1. Itt van Isten köztünk: Jertek őt imádni, Hódolattal elé állni. :/: Itt van a középen: Min -

den csendre térve Ő előtte hulljon térdre. Az, aki Hirdeti S hallja itt az Ígét: Adja néki

szívét!

2. Itt van Isten köztünk: Ő, kit éjjel-nappal Angyalsereg áld s magasztal. :/: Szent, szent,

szent az Isten! Néki énekelnek A mennyei fényes lelkek. Halld, Urunk, Szózatunk, Ha

mi, semmiségek Áldozunk Tenéked!

3. Csodálatos Felség, Hadd dicsérlek Téged: Hadd szolgáljon lelkem Néked! :/: Angya -

loknak módján Színed előtt állván Bárcsak mindig orcád látnám! Add nékem Mindenben

Te kedvedben járnom, Istenem, Királyom!

4. Általjársz Te mindent; Rám ragyogni engedd Életadó, áldott Lelked! :/: Mint a kis vi-

rág is Magától kibomlik, Rá ha csöndes fényed omlik: Hagyj Uram, Vidáman Fényessé-

ged látnom S országod munkálnom!

5. Egyszerűvé formálj Belső, lelkiképen, Békességben, csöndességben. :/: Tisztogasd

meg szívem: Tisztaságod lássam Lélekben és igazságban. Szívemmel Mindig fel-

Szállhassak sasszárnyon: csak Te légy világom!

6. Jöjj és lakozz bennem: Hadd legyen már itt lenn Templomoddá szívem-lelkem! :/:

Mindig közellévő: Jelentsd Magad nékem, Ne lakhasson más e szívben; Már itt lenn

Mindenben Csakis Téged lásson, Leborulva áldjon!

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése