2021. április 14., szerda

Úr Ő éltem fölött!

 

B

álák Móáb királya mindent megtesz a rossz cél érdekében (4Móz 23,1-30). Izráel népét akarja megátkoztatni, meggyöngíteni, hogy elpusztíthassa. A gonosz mindent bevet Isten népe ellen és nem adja fel. Rengeteg pénzt és energiát fektet bele, a vallást is bevonja, hisz áldozatot mutat be. ha valaki messziről figyeli, úgy gondolja, valami jó történik, valami nagyszerű ügy érdekében dolgoznak. De ez nem így van. Az ember a másik kárára történő beavatkozásért, a saját előnyeiért nagy erőket képes megmozgatni. Ennyi energiát a jóba nem fektetnek.

Azonban meg kell látni, Istent a mi energia befektetésünk, az anyagi áldozat nem befolyásolja. Őt nem lehet lefizetni. Bálák király pogány módon gondolkodott. Azt képzelte Istent a rengeteg áldozat akarata megváltoztatására kényszeríti. Istent azonban nem lehet befolyásolni, főleg nem kényszeríteni.

Az Úr a maga terve mentén halad, és Ő alakítja Bálámot. Isten elmondja mit vár tőle, szájába adja a mondanivalót, és ő nem tehet mást, mondani kell, amit az élő Isten üzen. Isten nem engedi népét megátkozni. A gonosz próbálkozását lehet, hogy látjuk, de ne engedjük, hogy a tevékenysége hasson ránk. Gondoljunk arra, hogy Isten népét nem pusztíthatja el a gonosz. A pokol kapui sem vesznek rajta diadalt. Isten népe addig lesz itt, amíg a Vőlegény meg nem érkezik a menyasszonyhoz. Adjon ez erőt nekünk is. A gonosz támadásait megtapasztalhatjuk, de nem az övé a győzelem, hanem az Úré. Figyeljünk mindig Urunkra, a legnehezebb időkben is kapaszkodjunk belé!

Bálák újra próbálkozik. Nem törődik bele a kudarcba, mert ő így látja. Ez a világ szemlélete. Láthatná úgy is, nagy lehetőséget kaptam az élő Istentől. Nem elpusztítani akarom a népét, hanem Hozzá tartozni szeretnék. Bálák, megragadhatná Isten kegyelmét. Leborulhatna az Úr előtt és az Ő áldását kérhetné. Ellenségeskedés helyett, együtt szolgálhatná Isten népével az Urat. A mai ember is megláthatná, nem Isten népe az ellenség, nem vele, és nem is a másik emberrel van a baj. A baj velem van, a rossz bennem van. De az élő Isten tud rajtam segíteni. Meglátjuk-e, hogy Isten ma is jelen van, nem ellenségünk Ő, egyszülött Fiát adta értünk.  Miért? Mert szereti ezt a világot.  Olyan szeretettel szereti, amire csak Ő képes. Azt akarja, hogy megmeneküljünk. Azt akarja, hogy Jézus Krisztus által kiszabaduljunk ennek a jelenlegi gonosz világnak a hatalmából. Isten Szabadító! Csakis Ő tudja lábunkat az élet útjára állítani.

Amit még jó látni. Bálák Izráel ellen tör, de ők erről nem is tudnak. És így nem is tehetnek ellene semmit. Nem tudják megakadályozni Bálákot, nem tudják keresztül húzni számításait, még tiltakozni sem. Azonban Isten velük van és Ő cselekszik.  Ő húzza keresztül Bálák számításait, megakadályozza a gonosz tervet. Ezért bízhatunk mi is Urunkban. Csak forduljunk Hozzá, bízzuk Rá magunkat. Azt is látjuk nemcsak megakadályozza a gonosz tervet, hanem Bálám által megáldja Izráelt.  Az fogja megáldani, aki átkozni akart, és annak kell mindezt végignézni és hallgatni, aki megrendelte az átkot. Isten az átkozót, a pusztítót más emberré fordítja. Így tett később a Krisztust üldöző Saullal, Pállá, az evangélium hirdetőjévé változtatta. Isten ezt ma is megtudja tenni, csak tárjuk elé szívünket és ügyünket. Ő az egyedüli, Aki a gonosz tervet jóra képes fordítani.

Isten üzen Báláknak: Isten nem ember, hogy hazudjék. Ebbe benne van, így látja Isten az embert. Hazudik, becsapja a másikat, gyakran még a barátját, szövetségesét is. Azonban Isten nem ilyen. Ne az emberből kiindulva hozzuk meg Istenről a véleményünket, hanem ismerjük meg Őt. Isten nem igazodik senkihez. Nem hatnak Rá földi ajándékok, ígéretéhez tartja magát. Ha valakit elhív, és az az ember az Ő útján jár, nem fordul el attól, nem hagyja magára. Isten, amit ígér, azt megteszi. Nagyszerű ige ez, Ő nem téveszt meg, és nem is változtatja szándékait. Bálámnak meg kell áldania Isten népét. Mivel Isten velük van, nem fog rajtuk a varázslás. Micsoda üzenet ez, ne féljünk, mert Isten népén ma sem fog a varázslás, sem az igézés, sem olyan dolog, amivel ártani akarnak neki. Hisszük-e, hogy az Úr ma is jelen van és oltalmazza népét? Bízzunk teljes szívvel Őbenne!

Péter a Szentlélek által feltöltődött (ApCsel 2,29-36). Más ember lett, tele van energiával, bátorsággal, üzenettel. Az ószövetségből indulva megérkezik az újhoz, Krisztushoz. A cél, hogy az embereket Krisztushoz vezesse. Meg kell láttatni, a Megváltó eljött, és nem más, mint a megfeszített Jézus. Az a Krisztus, Akiről nem is gondolták. Mert Isten gondolatai különböznek a mi gondolatainktól. Ő nem emberi szuper hősökben gondolkodik, engedelmességet vár. És a Fiú ennek felelt meg. Földi élete során végig az Atya akaratára figyelt. A gonosz minden javaslatát elutasította, és határozottan tartott a kereszt felé. Senki és semmi nem téríthette el az áldozat bemutatásától. Sátán tisztában van képességeinkkel, és mindig ahhoz mérten áll elő javaslataival. Amit megtehetünk, amire képesek vagyunk., ahhoz nyit ajtót. Lehetőségeket kínál, hogy boldoguljunk. Mindezt úgy teszi, hogy teljes mértékben saját magunkra építsünk, és ne az Úrra. Álljunk ellen sátánnak, utasítsuk el minden ajánlatát, és bízzuk magunkat Urunkra.

Az ember megölte Jézust. Nem kellett Isten útja, nem kellett a szent, az igaz. Inkább arra hallgatunk, aki a test vágyait kiszolgálja. De Isten igent mondott arra, Akire az ember nemet, és feltámasztotta Őt. Az Élet itt van és megragadható. Azt akarja, hogy mi is éljünk Általa. Jézus az Atya jobbjára emeltetett, megkapta a Szentlelket, de nem tartotta meg, még ezek után is önzetlen, és az övéire gondol. Mindent nekünk ad. Kitöltötte a Szentlelket. És a Lélek jelen van, munkálkodik. Látják, tapasztalják hatását. Azonban a Lélek üres szívbe, életbe töltődik be. Üres-e a szívem, az életem? Be tud e töltődni a Lélek? Van-e hely bennem az Ő számára?

Isten Úrrá és Krisztussá tette Jézust, azt, akit mi keresztre feszítettünk. Ő akkor is Úr, ha az ember nem akar Róla tudomást szerezni. El tudod a-e mondani teljes szívből, hogy Úr Ő életem fölött?

 

 

 

 HŰ JÉZUSOM KEZÉBE TESZEM KEZEM BELÉ

 

1.  

Hű Jézusom kezébe teszem kezem belé.

Ő életem vezére, vezet hazám felé.

A keskeny úton járok, de Ő közel van ám.

Magasból vet világot az Ő keresztje rám.

2.  

S ha nem tudom azonnal, hogy Jézus mit kíván,

Várok, szemébe nézek, s szívem nyugodt, vidám.

Mi boldogság, mit érzek: Úr Ő éltem fölött!

Szívem nem ismer kényszert, önként szolgálom Őt.

3.  

Ha szenvedés, baj érne, s az utam is sötét,

Az Úr keresztje fénye annál dicsőbben ég.

S tudom, hogy még dicsőbb fény ragyog majd énreám,

Ha majd a mennybe érvén belépek ajtaján.

 

 

Isten áldásával.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése