2011. május 27., péntek

Beszélgetés

A
mikor leteltek az építkezés napjai Isten ismét megjelent Salamonnak (1Kir 9,1-14).  Ezzel tudatosítja benne az Úr, hogy Ő más, mint a bálványok. Ő valóban létezik, és van szava, van elvárása még Salamon felé is. Megtudjuk azt is, hogy Isten imádságot meghallgató, nem a levegőbe beszél, aki imádkozik és nem is önmagához, hanem az élő, szent és valóságos Úrhoz, Aki Atyánkká lett Jézus Krisztus által. Tehát amikor imádkozom, Édesatyámmal beszélgetek, Aki mindig vár és kész meghallgatni, mert Ő tud hallgatni is, de kész válaszolni is. Mindenről hajlandó velünk beszélni, de nem ad nekünk mindenben igazat. Van elvárása velünk szemben, van akarata, törvénye, amelynek betartását elvárja.
Az Úr megígéri, hogy jelen lesz a templomban mindenkor, ott lesz a szeme és a szíve, vagyis valóságosan jelen lesz, így azután amikor egy gyermeke megjelenik az épületben, az Úr előtt jelenik, és átélheti az Ő szeretetét. Ha nincs jelen az Úr a templomban, akkor az semmiben sem különbözik más épületektől. Ugyanígy van ma is, egy épületet, egy közösséget az Úr jelenléte különböztet meg más épülettől, vagy közösségtől. A különbséget nem az emberek, hanem az Úr jelenti. Az Ő mássága, és az övéiből sugárzó lénye, jelenléte. Amikor valaki belép, Isten gyermekeinek közösségébe, megérzi a Lélek jelenlétet és betölti egy semmi máshoz nem hasonlítható atmoszféra. Ebben a közegben tapasztaljuk meg, hogy ami eddig hiányzott a szívünkből azt most megkaptuk. Ezt élték át az első keresztyének közelében is az emberek, vonzották magukhoz és így Jézushoz a környezetüket.
Salamon számára is hangsúlyozza az Úr, hogy jelenlétét, áldásait, ígéretének beteljesedését csak akkor fogja megtapasztalni, ha tiszta szívvel és őszintén megteszi, amit Isten mond neki. Miért hangsúlyozza ezeket a Mindenható? Azért, mert istenek mindig voltak, ma is vannak, és mindig lesznek is, de a tanítványoknak nem kötelező ezeket imádni. El lehet őket utasítani. Sőt nekünk látni kell, hogy a világ istenei tulajdonképpen az ember saját vágyainak a kivetítése. Tehát a bálványokban önmagát imádja az emberiség. Aki személyesen ismeri Megváltóját az ellen tud állni a szokások és a divatok csábításának. Aki az Úrnak igent mondott, de hűtlenné válik, az következményekkel jár, amit viselni kell. Izráel a későbbiekben többször is megtapasztalja majd az Úr iránti hűtlenség következményeit.
Pál utal rá, hogy Istentől kapta a kegyelmet a pogányok közti munkára (Róma 15-14-24). Tehát nem magán expedíciót, hanem megbízás általi missziót végez. Megbízója az Úr, ő pedig igyekszik maradéktalanul eleget tenni megbízója akaratának. Az igazán áldott szolgálat mindig az Úr megbízása által megy végbe. Aki Neki szolgál, az soha nem magát dicsőíti, hanem mindig az Urat. Tisztában van vele, hogy, amit elvégzett azt nem a saját képességei alapján, a maga erejéből végezte, sőt nem is ő vitte végbe, hanem Krisztus tette általa.
Megemlítem még, hogy Pál tiszteletben tartotta mások munkáját, nem az ő révük akart előre jutni, hanem számára az a becsületes, ha oda viszi az evangéliumot, ahol még nem ismerik az Urat.  Számunkra is fontos feladat azokkal is megismertetni a Krisztust, akiknek még nem hirdették. Bár mi inkább ott szeretünk bizonyságot tenni, ahol mások kitaposták már előttünk az utat, mert ott nincs ellenkezés, ellenséges indulat és mi a békesség emberei vagyunk. Őrizzen meg Urunk minket ettől a hamis békességtől, mert aki nem ismeri az Urat elveszett, nekünk pedig kötelességünk megismertetni a menekülés útját.

Rád tekint már hitem, Megváltóm, Istenem


1. Rád tekint már hitem, Megváltóm, Istenem, A Golgotán: Halld könyörgésemet, És vedd el vétkemet; Mostantól hadd legyek Tied csupán.
2. Szívemet töltse be Kegyelmed ereje Buzgósággal! Meghaltál érettem; Add: szívem s életem Teérted éghessen Forró lánggal!
3. Ha elfog utamon Félelem s fájdalom: Fogd kezemet! Derítsd fel éjemet, Szárítsd fel könnyemet: Tévelygésben ne hagyd Én lelkemet!
4.      Éltem ha fogyva fogy, És a halál ahogy Jön már felém: Megváltóm, ments te meg Kétségtől engemet, Nálad hogy üdvömet Meglássam én.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése