2011. május 11., szerda

Szívvizsgálat

S
alamon király rendet tesz, amely által hangsúlyozza, hogy Isten népe csak akkor fog fejlődni, növekedni, egységessé válni, ha nincs széthúzás, pártoskodás és mindenki elfogadja Isten akaratát (Kir 2,26-35). Isten országában az Úr a király, mi pedig a szolgái vagyunk. Az Úr Jézus is hangsúlyozta, két úrnak szolgálni nem lehet. Életünkben és gyülekezeteinkben is akkor lesz rend és előrehaladás, ha megvizsgáljuk szívünket.  Ezt a vizsgálatot a nagy parancsolat alapján végezhetjük el.  „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből” (Mt 22:37). Eleget teszek-e ennek a felszólításnak? Valóban teljes szívemből, teljes lelkemből és teljes elmémből szeretem? Az egész lényem az Övé? Jó ha elmondhatjuk egész lényemmel Őt imádom. Szívem mindig az Úr parancsára vár, mindig szavait keresem, mert számomra is csupán egy a szükséges. Ez az egy, pedig nem más, mint állandóan Vele lenni, és tenni szent akaratát.
Ebből a történetből megláthatjuk, hogy a múlt bűneit, vétkeit rendezni kell. Salamon felismerte, hogy nem számíthat addig áldásra, amíg Jóáb bűneit el nem rendezi. Számunkra is fontos a múlt őszinte lezárása a kereszt alatt, hiszen Isten országába nem mehet be semmi ami a bűnből származik. Jóábnak volt lehetősége megbánni tetteit, de nem látjuk ennek jelét. Isten ad lehetőséget, hogy múltunkat bűnbánattal, a kereszt tövében bocsánatot kérve rendezzük. Ha nem tesszük, akkor majd, amikor Isten ítélőszéke elé állunk, ott kell majd rendeznünk életünket.
Jobb azonban nem halogatni, hiszen mi is úgy állunk az Úr előtt, mint a példázatbeli szolga, akit ura számadásra rendelt és ott derült ki, hogy törleszthetetlen adóssággal rendelkezik. Isten azonban azért küldte el az Úr Jézust, hogy halálával eltörölje ezt az adósságot. Aki hittel és bűnbánattal jön, az átélheti, hogy elengedték az adósságot, bűneim megbocsáttattak.   Így azután az én feladatom,  hogy soha ne feledjem, megkegyelmezett bűnös vagyok. Olyan ember, akinek elengedték kegyelemből minden adósságát, és ez engem is arra kötelez, engedjek el én is minden tartozást.
Tegnap Pál annak a reménységének adott hangot, hogy most is van maradék. A maradék azok közül kerül ki, akik az evangélium alapján felismerik, a törvény megtartása, a cselekedetek általi üdvösség nem járható út (Róma 11,7-10). Aki rádöbben, hogy elveszett, és ebből az állapotból maga erejéből nem tud kijutni, az keresi a megoldást. A vérfolyásos asszony azután indult el Jézushoz, miután rádöbbent senki nem tud rajta segíteni. Az emberi lehetőségek lezárulása után hall Jézusról és most már hit támad a szívében, hiszi, hogy Jézus meg tudja gyógyítani. Így azután az elhatározást tett követte, „odament, hozzáférkőzve megérintette a ruhája szegélyét, és azonnal elállt a vérfolyása” (Lk 8:44).
Aki nem látta saját nyomorúságát, az megkeményedett Jézussal szemben. Az nem látta benne a megváltót, mert nem látta saját szükségét. A megkeményedettek nem a szívük újjászületésére vágytak, hanem a körülmények megváltozására. Így azután nem tudtak mit kezdeni olyan megváltóval, Aki így határozza meg a küldetését: „Az Úr Lelke van énrajtam, mivel felkent engem, hogy evangéliumot hirdessek a szegényeknek; azért küldött el, hogy a szabadulást hirdessem a foglyoknak, és a vakoknak szemük megnyílását; hogy szabadon bocsássam a megkínzottakat, és hirdessem az Úr kedves esztendejét” (Lk 4,18-19). Számomra milyen megváltó kell? Olyan, aki a szívemet formálja újjá, aki megbocsátja bűneimet és követésére hív, vagy nekem is olyan istenre van szükségem, aki teljesíti kívánságaimat.  A kívánságot, az igényeinket teljesítő, a nekünk engedelmeskedő isten, az nem más, mint magunk alkotta bálvány. Isten azonban a Fiát adta ide számunkra, Aki így szól ma is: „menj el, add el vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben; aztán jöjj, és kövess engem” (Mt 18,21)


TEREMTS BENNEM TISZTA SZÍVET


Teremts bennem tisztaszívet, ó Uram!
Az erős lelket újítsd meg bennem!
Ne vess el engem a Te orcád elől!
Szent lelkedet ne vond meg tőlem!
Támogass az engedelmesség lelkével!
Szabadításod örömét add nekem!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése