2011. május 28., szombat

Megerősödés

S
zépen fejlődött Isten országa és egyre jobban kiépült Salamon uralkodása alatt. Ezt az épülést segítette az országban uralkodó békesség. Ebben az időszakban Izráel ellenségei nyugalomban voltak. Vannak nyugodtabb időszakok, amikor az ellenség nem támad nyíltan, de ez nem jelenti azt, hogy teljes nyugalomba vonult. Salamon ezt a nyugodtabb időszakot jól használja fel. Nem saját kényelmének, szórakozásának a biztosítása az elsődleges szempont számára, hanem Isten országának az építése. Mi is kapunk nyugodtabb időket, vajon jól használjuk-e ki azokat Isten országa építésére, lelkek mentésére? Mert azért kapjuk a békét a fejlett eszközöket, a modern életlehetőséget, hogy ezeket is az emberhalászat, a lelkigondozás, az örök élet szolgálatába állítsuk. De vajon így teszünk-e? Pál apostol is kihasználta az evangélium terjesztése érdekében a római úthálózatot, a birodalom kínálta lehetőségeket. Előny volt az apostol számára, hogy az egész birodalomban beszélték a görög nyelvet, így nem volt szükség a helyi nyelvek ismeretére. Korunk lehetőségeit nekünk is ki kell használni arra, hogy Istenhez vezessünk embereket. Mert bizony a sátán a mai kor minden lehetőségét megragadja, hogy istentelenséget, hitetlenséget árasszon az emberek felé és így megmételyezze gondolkodásukat.
Izráel életében is azt látjuk, békeidő van, de azért az ellenség kezd mozgolódni. Még nem Izráelt támadja nyíltan, hanem néhány határszéli várost, ahol a nem zsidó lakosságot pusztítja el. Mindez arra készteti Salamont, hogy a határszélt is komolyabban megerősítse, mert a raktárvárosok egyben a harci kocsik és lovasok városai is voltak. Mondhatnánk azt is, hogy határőrvárosokat hozott létre, amelyek feladata lesz majd a jövőben megakadályozni, felfogni az ellenség támadásait.
Nekünk is meg kell erősíteni az Úrral való kapcsolatunkat, mert a nyugodtabb élet nem jelenti azt, hogy az ellenség lemondott rólunk. A védelem megerősítése a Biblia egyre mélyebb megismerése és az Úrral való élő kapcsolat kiépítése által mehet végbe. A sátán soha nem nyugszik, mert Isten népe szálka a szemében, annak örömét békességét, növekedését nem bírja elviselni, ezért előbb-utóbb támadásba lendül.
Az építkezések során többször előjönnek a kényszermunkások, azok a nem zsidó emberek alkották ezt a csoportot, akik még a honfoglalás idején az őslakosok közül visszamaradtak. Nem űzték el Józsué idején őket és mindig problémát jelentettek, Salamon úgy gondolta a kényszermunka rendelettel megoldhatja ezt a problémát, azonban elnyomással, kényszerrel hosszútávon nem lehet elrendezni a dolgokat. Ami el van nyomva, a mélybe van kényszerítve egy idő múlva felbukkan a mélyből és még nagyobb erővel lendül majd pusztító támadásba. Aki elnyomja pogányságát, óemberét, az egy idő múlva még erősebben tapasztalja romboló erejét. Izráelnek is meg kellett Salamon kora után tapasztalni az elnyomott pogányok szakító erejét.
Elnyomás helyett a Krisztus világosságába való vezetés a feladatunk. Jézus Krisztus képes legyőzni a bennünk levő sötét erőket. Végleges megoldást csakis Ő tud kínálni számunkra. A problémák elrejtése soha nem megoldás, mert a rejtettségben olyan erőre tesznek szert, amikkel azután már nem bírunk és teljesen szétrombolják családunkat, minden kapcsolatunkat végül személyiségünket. Ezért minden kérdést őszintén és nevén nevezve vigyünk az Úr elé. Ez érvényes a házassági, gyereknevelési, munkahelyi és minden a másik emberrel való kapcsolatunkban megnyilvánuló problémára. Jó időben Jézushoz vezetni, úgy ahogyan András is odavezette testvérét Simon Pétert.
Milyen csodálatos, hogy Pál még nem járt Rómában, ám az ottani gyülekezetet mégis üdítő közösségnek nevezi. Hiszi, ha eljut hozzájuk, felüdülést jelentenek majd a számára, és így feltöltekezve indulhat tovább a mai Spanyolország területére. Milyen jó is lenne, ha a hívők mai közösségeiről is ezt lehetne elmondani, hogy üdítő közösségek.
Előbb azonban Jeruzsálembe készül, hogy Macedónia és akhája adományát átadja az ottani szegény testvérek támogatására (Róma 15,25-33). Felismerték ezek a tanítványok, hogy a zsidó keresztyének felé hálával tartoznak az evangéliumért. Mivel másképp nem tudják hálájukat kifejezni, anyagi javaikból küldenek számukra. Ez azt mutatja, hogy mi is hálával tartozunk Isten ószövetségi népe felé azért, hogy mi is keresztyének lehetünk, hogy az evangélium átformálhatta életünket. Ezt a hálát ma az értük való imádságban tudjuk legjobban kifejezni, hogy ismerjék fel, Jézus a Messiás, Akit ma is várnak. A békét, Isten országát Ő hozta el számunkra. De felelősek vagyunk más régiókban élő hívő testvéreinkért is. Azokért, akiket a mohamedán világban elnyomnak és üldöznek Jézus Krisztusba vetett hitükért. Mert ma is vannak a világban keresztyén üldözések,  akkor is ha jelenleg ezek minket elkerülnek. De ne feledkezzünk meg szenvedő, mártír testvéreinkről.
Ami még figyelemre méltó mai igénkből, hogy Pál Krisztus áldásának teljességével fog Rómába érkezni. Nemcsak valamit visz Krisztus áldásából, hanem a teljességet kínálja számukra. De nem is anyagi javakat, a legfrissebb híreket kívánja megosztani velük, hanem Isten áldását. Mit viszünk mi magunkkal, és mi árad rajtunk keresztül, amikor máshol felbukkanunk? Vigyük, és árasszuk magunkból a békesség Istenének jelenlétét.

A keresztfához megyek

A keresztfához megyek, mert máshol nem lelhetek Nyugodalmat lelkemnek. Ott könnyárban leborulok, Bűnterhemtől szabadulok, Hol a bűntelen szenved.

2. Isten ama Báránya Hogy' jut a keresztfára? Mért foly alá szent vére? Értem tette ezt Jézusom, Fájó szívvel hiszem, tudom, Lelkem örök üdvére.

3. Én voltam az elveszett, Aki halált érdemelt, Kire gyászos éj szakadt. Isten Fia, a jó pásztor Megváltott a bűn átkától: Üdvöm, napom feltámadt.

4. Csodás égi szeretet! Szívem mindent elfeled, Ami engem földre von. Csak rád nézek, én Megváltóm, Szereteted sírig áldom, Győzedelmes Krisztusom.

4.      Tied vagyok, Jézusom, Megyek keresztutadon, Nyugtot, békét így lelek. A szeretet hozzád kapcsol, Boldog, aki híven harcol - Veled mindig győzhetek!


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése