2011. május 17., kedd

Józanul

S
alamon uralkodása alatt az Úr mindenfelől nyugalmat adott népének, nem fenyegette őket ellenség és semmilyen veszedelem (1Kir 5,15-32). a bölcs király meglátta a békés időszakban rejlő lehetőségeket. Felismerte, hogy nem azért kapták ezt az időszakot, hogy csupán a jólétnek örvendezzenek, hanem a felkészülés, az ország külső és belső építésének a kimunkálására. Tisztában volt azzal, hogy nem lesz mindig béke, ezért fel kell készülni a jövőre. Salamon tehát hozzáfogott az Úr házának építéséhez, hogy legyen majd hol segítségül hívni az Urat, legyen hol feltöltődni és erőt meríteni a küzdelmek során. 
A mostani időszak még szintén békés az Isten népe számára. Ma még nem folynak nálunk üldözések és nyugodtan végezhetjük feladatainkat. Készülhetünk a nehezebb időkre. Mi sem tudjuk meddig tart ez az időszak és mikor jön el újra Isten gyermekeinek üldözése. Meg kell látnunk nekünk is, hogy ez a nyugodtabb időszak nem arra adatott, hogy minél jobban éljünk, hogy Isten gyermekei is a világ életszínvonalára jussanak, vagy akár még meg is előzzék azt. Nem, hanem számunkra is azért adta Urunk a békés éveket, hogy jól felhasználjuk azokat. Lássuk meg ez a felkészülés ideje, amikor igeileg, hitbelileg megerősödve készülhetünk a nehezebb időkre. Vegyük komolyan, hogy eljön a nyomorúság ideje vagy, ahogy az Úr Jézus mondta: „a sötétség hatalmának ideje” (Lk 22,53), amikor senki sem munkálkodhat. Ezért használjuk ki az időt „gyűjteni lelkeket” (479. dicséret). Ezért adott az Úr nyugalmasabb időket, de mintha erről megfeledkeztünk volna, és inkább önmagunk külső építésére, az anyagiak terén való lemaradás pótlására koncentráltunk. Kérjük mi is a bölcsességet feladataink meglátására és a bátorságot önmagunk, kényelmünk legyőzésére, és a lelkek mentésére.
Salamon megbecsüli apjának régi, öreg barátját és felhasználja szakértelmét, megdicséri képességeit, és kifejezi, hogy számára Hírám és népe nélkülözhetetlen. Nem esik bele abba a csapdába, hogy az öregek már nem értenek semmihez, ő mindent kiválóan tud, hanem tisztában van az előtte járó tapasztalatával, amelyre neki is szüksége van. Számunkra is fontos üzenet, vannak előttünk járó tapasztalattal rendelkező testvérek, akiknek a szolgálatára ma is szükség van.
Pál apostol meg vallja, hogy a kegyelem adatik, az Úr ajándéka (Róm 11,3-8). Ő is kapta, de ha kapta, akkor él is vele. Él vele úgy is, hogy tanítja a gyülekezeteket és felhívja a figyelmüket az alázatra és a helyes önértékelésre. A hívő embernek is tudni kell hol a helye, mi az, ami őreá bízatott, és azt is, hogy mi az, ami már nem az ő területe, nem az ő feladata. Ezt a helyes látást az Igéből nyerhetjük el.
A tanítványoknak is szükségük van józanságra. Az érzelmek a hívőket is könnyen megtéveszthetik, úgyhogy mi nem az érzelmekre, hanem Isten Igéjére alapozva hozzuk meg döntéseinket. Vannak olyan helyzetek, amikor nem könnyű józannak maradni, de ne feledjük, hogy Isten a józanság Lelkét adta nekünk. Így általa mégiscsak lehetséges a legnehezebb helyzetekben is józanul, az Ige fényében végig gondolni dolgainkat, és a Lélek vezetése mellett meghozni döntéseinket.
A józansághoz tartozik az is, ahogyan egymásra tekintünk. A józan hit látja, hogy egy test tagjai vagyunk a másik testvérrel együtt, de nem ugyanazok az ajándékaink. Vagyis két testvér nem biztos, hogy ugyanott tart a hit útján, nem biztos, hogy ugyanaz a feladatuk a helyük, de azért testvérek.  Ez azt is jelenti, fogadjam el hitben a másik testvért, ajándékaival, feladataival együtt. Milyen nagyszerű, hogy Pál nem sajátítja ki magának a kegyelmi ajándékokat, és nem mondja, csak én kaptam, így mindent én végezhetek. De azt sem mondja, kedves testvérem, a te ajándékod már nem működik. Elfogadja Krisztus testének sokszínűségét, és meglátja mindegyik szolgálat értékét és fontosságát. Bizony van mit tanulnunk Urunktól!

Végig megálld a nagy tusát

Végig megálld a nagy tusát,
Erőt Urad, a Krisztus ád.
Nyerd el, neked mit félretett,
a koronát, az életet.

A célra fuss, hogy mennybe juss,
Ott vár reád az égi juss.
Krisztus a cél és Ő az út,
Ki véle jár, az mennybe jut.

Ne csüggedezz, Ő elfedez,
Ő enned ád, ölébe vesz.
Ha gondodat mind ráveted,
Krisztus lesz majd az életed.

Bízzál, ne félj, a Krisztus él.
Ő megsegít, Ő benned él.
Csak higgy, Urad és Mestered
Lesz mindenekben mindened.

Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése