2021. március 16., kedd

Benne maradni

 

A

 léviták megszámlálásáról és három nemzetség feladatairól olvashatunk (4Móz 4,17-49). Kehát fiainak jut a szentély eszközeinek a hordozása. Ők lesznek, akik a vándorlás idején viszik ezeket a dolgokat. De úgy viszik, hogy Áron fiai csomagolják be, ők nem láthatják és nem is érinthetik. Isten dicsősége ragyog ezeken a tárgyakon, bárki nem érintheti őket. Mindennek meg van a maga rendje, mert Istenhez a bűnös ember nem közeledhet bárhogyan. Izráel népének meg kell tanulnia hogyan is bánhat Isten dolgaival. Isten szentsége veszélyes, Áron fiai ezt már megtapasztalták. Azért, hogy újabb tragikus esemény ne történjen, Isten megszabja hogyan is viszonyuljanak a sátor berendezési tárgyaihoz. Ki és hogyan foghatja meg ezeket az eszközöket. Azonban mindezek reánk már nem vonatkoznak, mert Isten ismerete és az Ő dicsősége Krisztus arcán ragyogott fel. Isten Krisztusban eljött és megközelíthetővé vált. Az Úr Jézus közelében nem megemésztődik a bűnös, hanem kegyelmet nyer és megtisztul. Azért lett emberré Isten, hogy esélyünk legyen a belső változásra. Jézust mindenki felkeresheti, átadhatja Neki minden nyomorúságát, mert Ő magára vette a kereszten. Az Úr Jézust befogadva válhatunk szabaddá. Már semmilyen félelem nem uralkodik rajtunk, mert az Úr hatalmasabb.

Látnunk kell, hogy már nem, mint egy nép fiai mehetünk Istenhez, hanem mint személyek. Olyan emberekként jöhetünk, akik meglátták bűnös és elveszett állapotukat, felismerik, magukon képtelenek segíteni, vagyis szükségük van Jézusra. Mindezt nemcsak meglátom, hanem meg is vallom Neki és most már Rá bízom magam. Jézusban hinni magával hozza a bűntől való elfordulást. Most már irányt követek, azt, amin Jézus jár előttem. Nemcsak egy néphez tartozni nem egyenlő azzal, hogy Isten gyermeke vagyok, nem elég önmagában a felekezethez tartozás sem. Személyesen kell megismernem Megváltómat és döntenem mellette. Azért jön, hogy kihívjon a világ szerinti életből úgy új életformára. Ahogyan Izráelt kihozta Egyiptomból, úgy akar kihozni a bűnből is.

Ahogyan Áron főpap meghatározta ezeknek a nemzetségeknek a tennivalóját, úgy határozza meg életünket, feladatainkat a főpapunk, az Úr Jézus. Nekünk már Ő a főpapunk, mi már Őt követjük a keskeny úton, és ez több mint szabályoknak való megfelelés. Jézust követni maga az élet.

Gersón és Merári fiai Áronnak és fiainak a vezetése alatt végzik feladataikat. Nem saját elképzelésük szerint szolgálnak, hanem úgy, ahogyan a főpap mondja nekik. Isten országában nincs egyénieskedés, itt nem a kitűnés, a karrier a cél, hanem Isten akaratának a megvalósítása. Az a lényeges, amit az Úr mond nekünk. A tanítvány mindig a Mesterre figyel. Így van ez az életünkben? Ma is Őreá figyelünk, és azt tesszük, amit mond? Könnyen leragad minket a hév, meg akarjuk mutatni tehetségünket, ügyességünket. Az Úr azonban minden területre vonatkozóan elmondta, mit vár tőlünk. Elsősorban, hogy Isten országa törvénye szerint éljünk, és így meglátszódjon mindaz az áldás, amit Ő ad, az a másfajta élet, mint, amit a világ él.

Az Úr Jézus a szőlőtő példázatában elmondja, a tanítványság nem más, mint benne maradni (Jn 15,9-11). Azt jelenti ez, hogy bele is kell kerülni, úgy ahogyan a szőlővesszőnek a szőlőtőbe. A vesszőnek nincs magában élete. A tanítványnak sincs, mi Belőle élünk. Hogyan kerülünk Bele a szőlőtőbe. Beoltás által, Isten Szentlelke újjászül és bele olt Krisztusba. Így tehát már nem magamban élek, hanem Ő nyújtja nekem a táplálékot. Csak addig élek, amíg Benne vagyok. A vessző a gyümölcsért van. Nem önmagában vagyunk tanítványok, hanem a gyümölcsért. Ha nem termünk, az Atya megtisztít, majd ha továbbra sem terem a vessző, lemetszi azt. Neki csak termő vesszőkre van szüksége. Tehát hívő embernek, keresztyénnek lenni nem egyenlő a tőke nedveiből élni. Nem önmagunk növelésére kapjuk az életnedveket, hanem azért, hogy teremjünk.

Jézusban lenni állandó és élő kapcsolatot jelent. Ami azt hozza magával, hogy ez nem egyenlő a vasárnapi istentisztelet idejével, a reggeli csendességem idejével Benne lenni azt jelenti, egész nap Vele vagyok, együtt vagyok Vele. A vessző nem tud a tő nélkül tenni semmit. Tanítvány életét, magatartását, útirányát az Úr Jézus szabja meg. Aki Benne marad, az kérhet. Már korábban is olvastuk, bármit kérhetünk a nevében. Csak az tud a nevében kérni, aki Benne marad, akinek egy az élete Vele. Mert így tudom, mi egyezik az Ő akaratával. Ha énbennem maradtok, mondja az Úr, kérjetek, amit akartok, és meglesz nektek. Igen kérhetünk, amit akarunk, csakhogy a szőlővessző mit akar? Azt akarja, amit a tőke, hogy gyümölcs legyen. Ha Benne vagyunk, és az Ő igéje bennünk, nincs saját akaratom. Már én is azt akarom, amit az Úr. Ahogyan ezt is elénk élte. Ő is azt akarta, amit az Atya, annak rendelte alá az életét. Az Atya mit akar? Menteni az embert. Azt akarja, hogy a bűnös megtérjen és élete legyen. Azt akarja, hogy már ne magunknak, hanem Őneki éljünk. Aki Benne marad Jézusban, az azt akarja, amit Ő akar. Annak az imádságai a kérései ezt fejezik ki. Olyan jó látni, amikor a leprásnak azt mondja, akarom, hogy megtisztulj. Igen, Ő akarja, hogy aki Őhozzá fordul, az megtisztuljon a bűntől, a betegségtől. Ő nem a pusztulást, hanem az életet támogatja.

Ha az én parancsolataimat megtartjátok, benne lenni ezt jelenti. Megtartani, amit mond, az ige szerint élni. A gyümölcstermés feltétele Isten igéje. Ha bennünk van az ige, ha figyelünk rá, gyümölcs is lesz. A gyümölcs tápanyaga az ige. Isten szava az élet, általa hozza Isten létre bennünk az életet, és az ige által növekszik is ez az élet.

 

 

Maradj velem, mert mindjárt este van

 

1. Maradj velem, mert mindjárt este van, Nő a sötét, ó, el ne hagyj, Uram; Nincs senkim

és a vigaszt nem lelem, Gyámoltalannal, ó, maradj velem.

2. Kis életem fut s hervadásba hull, Bú lesz a vígság, fényesség fakul, Csak változást

és romlást lát a szem; Változhatatlan, ó, maradj velem.

3. Minden múló perc Hozzád visz közel, Kegyelmed űzi kísértőmet el, Nincs más vezé-

rem, Nincs más Mesterem, Fényben, borúban, ó, maradj velem.

4. Ellenség ellen áldásod fedez, A könny nem sós, a kór is könnyű lesz, Sír, halál-fú-

lánk, hol a győzelem? Győztes leszek, csak légy, Uram, velem.

5. Hunyó szemembe vésd keresztedet, Ködöt foszlatva láttasd szent eged. Föld árnya

fut, menny fénye megjelen: Halálban is Te légy, Uram, velem.

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése